ΕΛΛΑΔΑ

Βαρουφάκης: Εκτός συμφραζομένων το μεσαίο δάχτυλο, δημοσιεύει όλο το βίντεο

βαρουφάκης-εκτός-συμφραζομένων-το-με-614836

Να δώσει τέλος στο «σίριαλ» στα γερμανικά ΜΜΕ για το εάν και πώς είχε υψώσει το μεσαίο δάχτυλο «κατά των Γερμανών» σε ομιλία του 2013 θέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης, αναρτώντας στον προσωπικό του λογαριασμό ολόκληρο το βίντεο από την επίμαχη εκδήλωση.

Παράλληλα, παραπέμπει σε αναφορά διοργανωτή της εκδήλωσης, ο οποίος και λέει ότι το δάχτυλο υψώθηκε μεν αλλά όχι απέναντι στη Γερμανία και παρερμηνεύθηκε σκόπιμα.

Η υπόθεση με το «μεσαίο δάχτυλο» κυριαρχεί στα γερμανικά ΜΜΕ από το πρωί της Δευτέρας. Αφορά ένα βίντεο από ομιλία του Γ.Βαρουφάκη το 2013, στο οποίο εμφανίζεται να κάνει την επίμαχη χειρονομία, και το οποίο είχε προβληθεί το βράδυ της Κυριακής σε γερμανική εκπομπή υψηλής τηλεθέασης, στην οποία ήταν καλεσμένος ο έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Όταν ο παρουσιαστής τον ρώτησε «πώς ταιριάζει το μεσαίο δάχτυλο στους Γερμανούς με το ότι η Γερμανία να συνεισφέρει τα περισσότερα χρήματα στα ελληνικά πακέτα», ο Γ.Βαρουφάκης είχε απαντήσει ότι το βίντεο ήταν φαλκιδευμένο και ότι ποτέ δεν ύψωσε το μεσαίο δάχτυλο στους Γερμανούς.

Επανερχόμενος το βράδυ της Δευτέρας, μετά την έκταση που είχε πάρει το ζήτημα στον γερμανικό Τύπο, ο Γ.Βαρουφάκης ανήρτησε στο Twitter τις αναφορές του διοργανωτή της εκδήλωσης και στη συνέχεια το βίντεο από ολόκληρη την ομιλία.

Στο βίντεο φαίνεται όντως να υψώνει το δάχτυλο (λίγο μετά το 40:20).

Όπως αναφέρει όμως ο διοργανωτής της εκδήλωσης, τη θέση του οποίου παρουσιάζει ως ισχύουσα ο Γ.Βαρουφάκης, το δάχτυλο δεν αναφερόταν στη Γερμανία και μεταδόθηκε εκτός συμφραζομένων ώστε να φαίνεται σαν να γινόταν προς τη Γερμανία.

Στις δηλώσεις του διοργανωτή (προς τη γερμανική FAZ) στις οποίες παραπέμπει ο νυν ΥΠΟΙΚ για «όποιον θέλει να μάθει την αλήθεια», όπως γράφει, ο διοργανωτής εξηγεί: «Όχι, ο Βαρουφάκης δεν ύψωσε το μεσαίο δάχτυλο στους Γερμανους».

«Μιλούσε τότε για το Μάιο του 2010, όταν η Ελλάδα δεν χρωστούσε ούτε ένα ευρώ στη Γερμανία, και το επιχείρημά του ήταν ότι η χώρα τότε έπρεπε να έρθει σε αντιπαράθεση με τους ιδιώτες πιστωτές αντί να πάρει δάνειο από τους εταίρους. Το δάχτυλο λοιπόν αφαιρέθηκε από τα συμφραζόμενα και σκόπιμα ερμηνεύθηκε σαν να είχε υψώσει το δάχτυλο στη Γερμανία και να τασσόταν εναντίον της αποπληρωμής χρέους προς τη Γερμανία» καταλήγει.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου