ΕΛΛΑΔΑ

«Ξηλώνουν» τα ροδάκινα για εργοστάσια κάνναβης: Η τροπολογία για τους επενδυτές

ξηλώνουν-τα-ροδάκινα-για-εργοστάσι-614672

Ισχυρή ώθηση στις επενδύσεις παραγωγής και επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης, πριν διαψευσθούν οι προσδοκίες για μεγάλες επενδύσεις που είχαν καλλιεργηθεί, επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση. Επιτρέπει το στήσιμο μονάδων μεταποίησης ακόμη και σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, δηλαδή στα πιο εύφορα χωράφια με δίκτυο άρδευσης, για τα οποία ισχύει αυστηρό καθεστώς απαγόρευσης άλλων δραστηριοτήτων εκτός από τις αγροτικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ξένες εταιρείες που ενδιαφέρονται για επένδυση σε καλλιέργεια και μεταποίηση φαρμακευτικής κάνναβης, μετά την απελευθέρωσή της, με το νόμο που εγκρίθηκε πέρυσι, έχουν ζητήσει επιτακτικά από την κυβέρνηση να επιτρέψει να στήνονται σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας οι μονάδες επεξεργασίας κάνναβης, ώστε να μην εκτινάσσεται στα ύψη το κόστος παραγωγής, εξαιτίας της εγκατάστασης των μονάδων σε διαφορετικές περιοχές, μακριά από τον τόπο καλλιέργειας της κάνναβης.

Ο υπουργός Γεωργίας, Βαγγέλης Αποστόλου, διευκρίνιζε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νόμου για την φαρμακευτική κάνναβη: «Μην φανταστείτε ότι ήλθε η ώρα να βγάλουμε τα ροδάκινα και να βάζουμε στα χωράφια κάνναβη. Χρειάζεται υψηλή τεχνολογία και επενδυτικά κεφάλαια. Η ωφέλεια που θα προκύψει από τις επενδύσεις στον τομέα αυτό στην ύπαιθρο στις περιοχές όπου τελικά θα αναπτυχθούν οι μονάδες θα είναι οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν και θα είναι πολλές».

Φαίνεται, όμως, ότι μπροστά στον κίνδυνο να ναυαγήσουν τα σχέδια για μεγάλες επενδύσεις σε αυτό τον τομέα, εξαιτίας της απαγόρευσης ίδρυσης μεταποιητικών μονάδων σε γη υψηλής παραγωγικότητας, η κυβέρνηση δίνει τώρα την άδεια να… βγουν τα ροδάκινα για να εγκατασταθούν στη θέση τους οι μονάδες επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης.

Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς, προβλέπεται ότι η έγκριση για την εγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης επιτρέπεται «σε περιοχές, στις οποίες επιτρέπονται οι μεταποιητικές και συναφείς δραστηριότητες (…) ή σε περιοχές, στις οποίες επιτρέπονται γεωργικές δραστηριότητες και εκμεταλλεύσεις, καθώς και στη γη υψηλής παραγωγικότητας».

Σημειώνεται ότι για τη γη υψηλής παραγωγικότητας ισχύει αυστηρό καθεστώς απαγόρευσης άλλων δραστηριοτήτων πέραν των αγροτικών καλλιεργειών. Όπως ορίζει ο νόμος, «σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας δεν επιτρέπονται άλλες χρήσεις πλην της αγροτικής εκμετάλλευσης – αγροτικής δραστηριότητας, κατά την έννοια του ν. 3874/2010 (Α’ 151) όπως ισχύει, εκτός αν προβλέπονται από ειδική διάταξη νόμου και είναι σύμφωνες με τις κατευθύνσεις του χωροταξικού σχεδιασμού».

Στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, οι πέντε συναρμόδιοι υπουργοί που την υπογράφουν (Καλογήρου, Ξανθός, Σταθάκης, Αραχωβίτης, Πιτσιόρλας) επικαλούνται την ανάγκη να γίνεται με ενιαίο τρόπο η καλλιέργεια και επεξεργασία της φαρμακευτικής κάνναβης, καθώς απαιτείται καλή άρδευση, ενώ τονίζεται ότι οι μεταποιητικές μονάδες κάνναβης είναι χαμηλής περιβαλλοντικής όχλησης με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τη διαχείριση των αποβλήτων.

Μένει να φανεί στο άμεσο μέλλον αν αυτή η τροπολογία θα επιτρέψει να ξεκλειδώσουν τα επενδυτικά σχέδια ξένων επιχειρήσεων στο χώρο της φαρμακευτικής κάνναβης, για τις οποίες η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες, χωρίς όμως, ως τώρα, να έχει μετουσιωθεί το ενδιαφέρων των επενδυτών σε πραγματική επενδυτική δραστηριότητα.

[economistas.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου