ΕΛΛΑΔΑ

Μάχη στις Βρυξέλλες για τη φέτα και τις ποσοστώσεις στο γάλα

μάχη-στις-βρυξέλλες-για-τη-φέτα-και-τις-613759

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η κατάσταση στην ευρωπαϊκή αγορά του γάλακτος, στη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Βαγγέλης Αποστόλου υπογράμμισε ότι η λήξη των ποσοστώσεων θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση σε χώρες όπου οι συνθήκες για την παραγωγή και την εμπορία είναι δυσκολότερες, όπως η Ελλάδα.

Το σύστημα των ποσοστώσεων γάλακτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) τέθηκε σε ισχύ το 1984, με σκοπό να λυθεί το πρόβλημα της υπερπαραγωγής, όμως, δεδομένων των αλλαγών που υπέστη η συγκεκριμένη αγορά, η ΕΕ προγραμμάτισε την κατάργηση του συστήματος το 2015.

Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Ιούνιο, η παραγωγή γάλακτος στις μειονεκτικές περιοχές ορισμένων κρατών-μελών, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, μειώνεται. Ο έλληνας υπουργός, μιλώντας στο Συμβούλιο Υπουργών, υποστήριξε ότι για την εξισορρόπηση της αγοράς και τη διατήρηση της παραγωγής σε όλες τις περιφέρειες χρειάζεται να εφαρμοσθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένας μηχανισμός επίβλεψης της αγοράς και ένας κώδικας δεοντολογίας στις εμπορικές σχέσεις.

«Θα πρέπει να καθιερωθούν συγκεκριμένα περιθώρια κέρδους σε όλη την τροφική αλυσίδα, ενώ η υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης θα λειτουργήσει προς την κατεύθυνση βελτίωσης της διαφάνειας της αγοράς», επεσήμανε.

Τους υπουργούς Γεωργίας απασχόλησαν και άλλα θέματα, όπως είναι η τροποποίηση του κανονισμού για τη βιολογική γεωργία, η πιο αποτελεσματική εφαρμογή της ΚΑΠ και οι εξελίξεις στις διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις της ΕΕ.

Ο κ. Αποστόλου δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. «Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με χώρες όπως ο Καναδάς, η Νότια Αφρική, η Σιγκαπούρη, οι ΗΠΑ και η Κίνα, όσον αφορά την προστασία των ελληνικών Γεωγραφικών Ενδείξεων» ανέφερε.

Προστασία της εμβληματικής ελληνικής γεωγραφικής ένδειξης

Όπως επεσήμανε, οι έλληνες κτηνοτρόφοι και το σύνολο της κοινής γνώμης στην Ελλάδα είναι δυσαρεστημένοι με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για τη Συμφωνία Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας (CETA), ιδιαίτερα στο σκέλος που αναφέρεται στην προστασία της εμβληματικής ελληνικής γεωγραφικής ένδειξης, της φέτας.

Με βάση το σχετικό κείμενο, επιτρέπεται η χρήση του όρου «Φέτα» από οποιονδήποτε έκανε εμπορική χρήση αυτής της ονομασίας πριν από τις 18.10.2013 και επιπλέον επιτρέπεται η χρήση του όρου από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, αρκεί να συνοδεύεται από εκφράσεις όπως «τύπου», «είδους», «στυλ», κλπ.

«Για τη χώρα μου θα ήταν αδύνατο να γίνει αποδεκτό το κείμενο της Συμφωνίας ως έχει, είτε στο αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ είτε κατά την επικύρωση της Συμφωνίας από το σώμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου», τόνισε, σημειώνοντας ότι πρέπει σε συνεργασία με την καναδική πλευρά να τροποποιηθεί το σχετικό απόσπασμα του κειμένου της Συμφωνίας και να βρεθεί μια πραγματικά δίκαιη και κοινά αποδεκτή λύση.

Με τις απόψεις του υπουργού συμφώνησαν και άλλα κράτη – μέλη, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ιταλία, η Κύπρος και η Σλοβενία, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επανεξέταση του θέματος.

Απλούστευση της ΚΑΠ

Στη συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι χρειάζεται απλούστευση όχι μόνο των διαδικασιών αλλά και των ίδιων των πολιτικών.

Αναφέρθηκε στα προβλήματα απορρόφησης των κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Β’ Πυλώνας ΚΑΠ), της περιόδου 2007-2013, που αντιμετωπίζουν ορισμένα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και ζήτησε να παραταθεί η προθεσμία της επιλεξιμότητας των δαπανών για τα προγράμματα αυτά (κανόνας Ν+2). Στη χώρα μας τα αδιάθετα κονδύλια υπολογίζονται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Αποστόλου συναντήθηκε με τον ευρωβουλευτή κ. Μανώλη Γλέζο, ο οποίος μετέχει στις εργασίες της Επιτροπής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου. Επισκέφτηκε επίσης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διακίνησης Φρούτων και Λαχανικών και συναντήθηκε με Έλληνες, στελέχη των θεσμικών Οργάνων της ΕΕ.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου