ΕΛΛΑΔΑ

Neo Magazin Royale: Παραποιήσαμε το βίντεο με τον Γ. Βαρουφάκη

neo-magazin-royale-παραποιήσαμε-το-βίντεο-με-τον-γ-βα-610438

Νέο βίντεο αναρτήθηκε στο ΥouΤube από τη σατιρική εκπομπή Neo Magazin Royale του καναλιού ΖDF και στο οποίο ο παρουσιαστής Γιαν Μπόμερμαν ισχυρίζεται ότι το επίμαχο βίντεο με την ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη στην Κροατία παραποιήθηκε από τους συντελεστές της εκπομπής.

Ο Μπόμερμαν υποστηρίζει ότι το παραποιημένο βίντεο ήταν αυτό που χρησιμοποιήθηκε από το κανάλι ARD στις 15 Μαρτίου, από την εκπομπή του γερμανού δημοσιογράφου Γκούντερ Γιάουχ, και έγινε η αιτία για να κατηγορηθεί ο έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Ωστόσο, ο γερμανικός Τύπος (και όποιος παρακολουθεί το νέο βίντεο) δεν μπορεί να καταλήξει στo έαν τελικά το κόλπο του Μπόμερμαν είναι ότι όντως παραποίησε το βίντεο ή αν το κόλπο του είναι πως, μετά τον σάλο, ισχυρίζεται σε ένα εξεζητημένο σατιρικό βίντεο ότι παραποίησε ένα βίντεο που δεν είχε παραποιηθεί.

Όπως υποστηρίζει στο βίντεο ο Μπόμερμαν, η ομάδα του αναζητούσε από τον περασμένο Φεβρουάριο πλάνα με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας και το μοναδικό που βρήκε ήταν εκείνο από την εκδήλωση της Κροατίας που πραγματοποιήθηκε το 2013.

Χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας και σωσία του έλληνα υπουργού Οικονομικών κατάφεραν, όπως ισχυρίζονται, να παραποιήσουν την εικόνα έτσι ώστε να εμφανίζεται τη στιγμή της επίμαχης φράσης «stick the finger to Germany» και η άσεμνη χειρονομία.

Ο λόγος που προέβησαν σε αυτή την κίνηση, λένε οι ίδιοι, ήταν για να παγιδεύσουν τον γερμανό δημοσιογράφο Γκούντερ Γιάουχ του ARD προκειμένου να καταδείξουν τον εμπαθή τρόπο με τον οποίο οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν όποιον επιτίθεται στη Γερμανία.

Σίγουρα, αυτό που έχει βάση είναι ό,τι λέει ο Μπόμερμαν προς το τέλος: «Όταν Έλληνες μας υψώνουν το μεσαίο δάχτυλο, τρελαινόμαστε επειδή είμαστε Γερμανοί. Συντάκτες του Γιάουχ, ο Βαρουφάκης έχει άδικο, δεν παραποιήσατε το βίντεο. Απλά βγάλατε τις εικόνες από τα συμφραζόμενα ώστε ο μέσος Γερμανός να ικανοποιήσει το πάθος του να εξοργιστεί» λέει.

Ενδεικτική του πόσο αμφίσημο είναι το βίντεο του Μπόμερμαν είναι η υποδοχή του στον γερμανικό Τύπο. Η FAZ βάζει τίτλο ρωτώντας: «Είναι παραποιημένο το βίντεο του Βαρουφάκη;». Το Spiegel λέει πως «είτε η εκπομπή του Μπόμερμαν ευθύνεται για το δάχτυλο στην εκπομπή του Γιάουχ, είτε [ο Μπόμερμαν] συνεχίζει με πολύ ιδιοφυή τρόπο το παιχνίδι με την ψευδαίσθηση της εικόνας και τη δυνατότητα παραποίησής τους».

«Το βάρος της επιλογής εάν το δάχτυλο είναι αυθεντικό ή η παραποίησή του, ο Μπόμερμαν το αφήνει στους τηλεθεατές: “Εσείς θα αποφασίσετε ποιο είναι το πρωτότυπο”» γράφει το περιοδικό.

Το ίδιο είναι το συμπέρασμα και της Sueddeutsche Zeitung: «Άγνωστο παραμένει έαν ο Μπόμερμαν όντως παραποίησε το βίντεο πριν την εκπομπή του Γιάουχ ή όχι, και τα δύο είναι εξίσου πιθανά. Το σίγουρο είναι πως [δείχνοντας την ετοιμότητα του Γιάουχ και της Bild να πιστέψουν ό,τι συνιστά προσβολή στους Γερμανούς] ο Μπόμερμαν κατάφερε να τους βάλει τα γυαλιά».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου