ΕΛΛΑΔΑ

Θ. Τσαυτάρης: Δεν θα αφήσουμε τη φέτα χωρίς προστασία

θ-τσαυτάρης-δεν-θα-αφήσουμε-τη-φέτα-χω-610106

«Δεν θα αφήσουμε τη φέτα χωρίς προστασία», δεσμεύθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θ. Τσαυτάρης απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκου για την συμφωνία της Ε.Ε. με την οποία επιτρέπεται στον Καναδά να παράγει λευκό τυρί το οποίο θα ονομάζεται «τύπου φέτα», «style φέτα» κ.ο.κ.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι «δεν είναι οριστική συμφωνία», αλλά συμφωνία μεταξύ του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί και από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σημείωσε πάντως ότι κατά την άποψή του η φέτα «προστατεύεται αποτελεσματικά» και με αυτή την συμφωνία. Όπως ανέφερε ο Θ. Τσαυτάρης, με την συμφωνία δεν επιτρέπεται σε κανένα να αναγράφει την ονομασία «φέτα» στο προϊόν (αλλά «τύπου φέτα»), θα υποχρεώνεται να γράψει την προέλευση και να αφαιρέσει όλα τα σήματα με τα οποία κορόιδευαν τον Καναδό καταναλωτή (ελληνικές σημαίες, κίονες, Ακρόπολη κ.α.).

Η συμφωνία «δεν αποτελεί νίκη. Όταν αναγράφεται «τύπου φέτας» ή «style φέτας», είμαστε πίσω από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2005. Ανοίγει την όρεξη στην Τουρκία και σε χώρες της Ε.Ε. (π.χ. Δανία) να επιχειρήσουν νέες ανατροπές. Δεν αποτελεί συντριπτική ήττα, αλλά είναι βήματα πίσω από το 2005», τόνισε ο Θ. Πετράκος.

Ο Θ. Τσαυτάρης επεσήμανε ότι αφενός ότι «η συμφωνία αφορά την διάθεση της φέτας στον Καναδά, όχι στην Ε.Ε.» και αφετέρου ότι οι δείκτες ποιότητας που έχουν τεθεί από την Ε.Ε. είναι νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την Ε.Ε., και δεν ισχύει στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Ρωσία και άλλες χώρες. Υπενθύμισε ότι ο ίδιος κάλεσε τον Καναδό πρέσβη και του εξήγησε τις ελληνικές θέσεις και «ο Καναδάς αναγκάσθηκε να σεβαστεί τη θέση μας».

naftemporiki.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου