ΕΛΛΑΔΑ

Βαρουφάκης:Ούτε αντίγραφο δε βρήκα της 2μηνης παράτασης του μνημονίου

βαρουφάκηςούτε-αντίγραφο-δε-βρήκα-τη-609860

Ούτε καν αντίγραφο του ελληνικού αιτήματος για δίμηνη τεχνική παράταση του μνημονίου δεν βρήκε στο υπουργείο ο Γιάνης Βαρουφάκης, όπως αποκάλυψε στην Βουλή, λέγοντας ότι ζήτησε από τις υπηρεσίες να του το βρουν αλλά η απάντηση που πήρε ήταν ότι δεν υπάρχει! Όπως είπε βρίσκεται στο προσωπικό εμπιστευτικό πρωτόκολλο του προκατόχου του Γκ. Χαρδούβελη το οποίο αποχωρώντας πήρε μαζί του. Πάντως έσπευσε να σημειώσει ότι «η πράξη αυτή ήταν απόλυτα σύννομη», καθώς ο εκάστοτε υπουργός «έχει δικαίωμα ό,τι εντάσσεται εκεί (σ.σ. στο προσωπικό εμπιστευτικό πρωτόκολλο) να το παίρνει μετά την απομάκρυνσή του».

Πάντως δήλωσε ότι αυτή η πρακτική «δεν συνάδει με ένα ευνομούμενο κράτος» και την χαρακτήρισε «άκρως ανησυχητική για την συνέχεια του κράτους». Μάλιστα αποκάλυψε ότι δεν υπήρχε ούτε αντίγραφο της δανειακής σύμβασης: «Ζήτησα την δανειακή σύμβαση. Δεν υπήρχε στο υπουργείο Οικονομικών. Ζήτησα την αρχική και την μετέπειτα σύμβαση με το ΔΝΤ. Πήρε τρεις μέρες να βρεθεί. Απευθύνθηκα ο ίδιος στο ΔΝΤ για να την πάρω», είπε ο κ. Βαρουφάκης, δηλώνοντας πως «όταν εγώ θα αποχωρήσω ο επόμενος δεν θα βρει αυτό το απόλυτο κενό», ενώ δεν έκρυψε την δυσφορία του για την κατάσταση που βρήκε: «Η έκπληξη και η οργή μου ιδίως για την δανειακή σύμβαση, ήταν σχεδόν άπειρη», είπε ο υπουργός. Και πρόσθεσε ότι «πρέπει να εγκαλέσουμε όλοι όλους μας γιατί έχουμε αυτό το κενό». «Δεν έπρεπε να έχει κανείς υπουργός το δικαίωμα να στερήσει από το υπουργείο τέτοια έγγραφα», υπογράμμισε.

Οι αποκαλύψεις αυτές έγιναν σε απάντηση σχετικής ερώτησης που του είχε απευθύνει ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Ν. Μαυραγάνης ο οποίος είπε ότι ο κ. Χαρδούβελης «ενδεχόμενα να έχει το δικαίωμα απόρρητου πρωτοκόλλου», όμως τόνισε ότι η αίτηση για την δίμηνη παράταση «βάρυνε τις διαπραγματεύσεις». «Να εγκαλέσετε τον πρώην υπουργό και να κοινοποιήσετε την πλημμέλειά του για την οικονομική διπλωματία και στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου γιατί ενέχει και ποινική χροιά», πρόσθεσε ο ερωτών βουλευτής.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου