ΕΛΛΑΔΑ

ΝΔ: Απόσυρση του άρθρου 24 για την κατάργηση της Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.

νδ-απόσυρση-του-άρθρου-24-για-την-κατάργ-607340

Κλιμακώνει τις πιέσεις της η ΝΔ προς την κυβέρνηση ζητώντας την απόσυρση του άρθρου 24 του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις με το οποίο καταργείται η Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. Το σκεπτικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι με την κατάργησή της το δημόσιο δεν θα μπορεί να εκπροσωπηθεί στις δίκες που εκκρεμούν άμεσα κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον.

Αρχικά η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, έφερε τροποποίηση σύμφωνα με την οποία «οι εκκρεμείς κατά τον χρόνο λύσης της εταιρείας δίκες σε κάθε βαθμό αναβάλλονται εφόσον έχουν προσδιοριστεί πριν το διορισμό του εκκαθαριστή και συνεχίζονται μέχρι την τελεσιδικία τους από τον εκκαθαριστή».

Ωστόσο οι αντιδράσεις της ΝΔ δεν κάμφθηκαν με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί με νόμο να δεσμεύσει το δικαστήριο για αναβολή της δίκης. Έτσι, η κυρία Βαλαβάνη προέβη σε νεώτερη διορθωτική κίνηση αφαιρώντας την παραπάνω φράση και βελτιώνοντας εκείνην που διασφάλιζε ότι «ορίζεται η νομική εκπροσώπηση της εταιρείας και η εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την εκτέλεση των εκκρεμών δικών της εταιρείας Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.».

Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδ. Γεωργιάδης, επέμεινε στις ενστάσεις του για το άρθρο 24 ζητώντας την απόσυρσή του, ενώ κατέθεσε και αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας επί του άρθρου αυτού όπως και του άρθρου 21 που αφορά τις τριγωνικές συναλλαγές, αλλά και επί των άρθρων 16 και 17 τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη έρχονται σε προφανή αντίθεση με όσα έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση έναντι των εταίρων και αντί να ενισχύει την γενική γραμματεία εσόδων, ενισχύει τον υπουργό Οικονομικών.

Μετά από διαβουλεύσεις με τον υπουργό Οικονομίας και Υποδομών Γ. Σταθάκη, η κυρία Βαλαβάνη έφερε νέα βελτιωτική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία η Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. απορροφάται από την ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.) και με κοινή υπουργική απόφαση ορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες της απορρόφησης αυτής.

Ως εκ τούτου, είπε ότι υπάρχει καθολικός διάδοχος της Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. και άρα θα μπορεί να εκπροσωπείται άμεσα στις δίκες που εκκρεμούν. Ενώ απαντώντας στις επικρίσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ δήλωσε ότι «η βασική αποστολή κάθε δημόσιου λειτουργού είναι η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και σε αυτό είμαστε δεσμευμένοι από άποψη ηθικής και νομιμότητας να το υπερασπιστούμε μέχρι τέλους».

Ενώ απαντώντας στο επίμονο ερώτημα που έθεσε ο κ. Γεωργιάδης ποιος είναι ο κατεπείγον λόγος να ψηφιστεί το εν λόγω άρθρο κατεπειγόντως, του απάντησε ότι σε ένα μήνα αν είναι δυνατόν θέλουμε το νέο διάδοχο Ταμείο (αυτό που θα διαδεχθεί το ΤΑΙΠΕΔ) και μέχρι τότε πρέπει να έχουν δρομολογηθεί οι αναγκαίες νομικές διαδικασίες για την μετάβαση στο νέο καθεστώς. Δήλωσε δε, όσον αφορά το αίτημα της ΝΔ για απόσυρση του άρθρου 24, ότι «φυσικά δεν θα το αποσύρουμε».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου