ΕΛΛΑΔΑ

Voice of America: Η Αστυνομία στην Ελλάδα έχει στοχοποιήσει τους μετανάστες

voice-of-america-η-αστυνομία-στην-ελλάδα-έχει-στοχο-60639

Τα δεδομένα είναι δύο: η Ελλάδα είναι το πέρασμα των μεταναστών από την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή που έχουν ως στόχο να προωθηθούν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Από την άλλη η ΕΕ πιέζει την Ελλάδα να ανακόψει αυτή τη ροή.

Η Voice of America σημειώνει σε εκτενές άρθρο της πως εδώ και δύο χρόνια στην Ελλάδα βρίσκεται σε πρόοδο μια επιχείρηση που στόχο έχει τον εκτοπισμό των μεταναστών, ακόμα και αν έχουν τα νόμιμα χαρτιά παραμονής στη χώρα.

Μάλιστα, για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, δίνει το λόγο σε μετανάστες που έχουν βιώσει (όπως διατείνονται) την αστυνομική βία. Στην Κυψέλη, σε ένα μικρό μαγαζί, μια ομάδα μεταναστών μιλούν χαμηλόφωνα. Ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού, Τσακς Ιμπε, παραδέχεται πως μένει 20 χρόνια στην Ελλάδα χωρίς να έχει τα απαραίτητα χαρτιά.

«Οι Ελληνες δεν σε δέχονται επειδή είσαι μαύρος. Στο μαγαζί μου σπάνια θα δεις έναν Εληνα να έρχεται ως πελάτης. Μου συμπαρίστανται οι φίλοι από την Αφρική, ενώ οι Ελληνες, ακόμα και αν δεν μπορούν να βρουν αυτό που θέλουν, δεν θα έρθουν στο μαγαζί μου. Μόλις δουν μαύρες θα φύγουν αμέσως».

Ως πατέρας πέντε παιδιών, σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται τα παιδιά του ως Ελληνες πολίτες. «Τα παιδιά που γεννήθηκαν εδώ δεν τους ενδιαφέρουν. Δεν τους δίνουν χρήματα, δεν τους δίνουν υπηκοότητα. Και τα πέντε παιδιά μου θεωρούνται ξένα».

Ο Ντάνιελ Ικετσούκγου ζει στην Ελλάδα εδώ και 13 χρόνια. Κάθε έξι μήνες πρέπει να πληρώσει 600 ευρώ για να ανανεώσει την κάρτα παραμονής του. Το πρόβλημά του είναι ότι δεν μπορεί να δουλέψει, καθώς οι αρχές του είπαν να περάσει τους επόμενους έξι μήνες για να ανανεώσει την κάρτα του. «Πληρώνω τα πάντα στην Ελλάδα. Τους φόρους, τα χρήματα για τη βίζα. Δουλεύω στο αεροδρόμιο και είμαι καλός εργάτης και τώρα δεν με αφήνουν να εργαστώ».

Ο Εμέκα, ένας άλλος μετανάστης, σημειώνει: «Οι αστυνομικοί σε σταματούν στο δρόμο, σε ρίχνουν στο έδαφος και ακόμα και αν τους δείξεις τα χαρτιά σου δεν αλλάζουν τον τρόπο που σου συμπεριφέρονται».

Το άρθρο αναφέρει ότι πέρυσι το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε σημειώσει πως οι αστυνομικοί υπερβάλλουν των καθηκόντων τους και συμπεριφέρονται με σκαιό τρόπο στους μετανάστες. Επιπροσθέτως έκανε λόγο για παράνομες κρατήσεις σε φυλακές.

«Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να περιορίσει την παράτυπη μετανάστευση και να διασφαλίσει την ειρήνη στους δρόμους, αλλά θα πρέπει να ελέγξει και την αστυνομική δύναμη», κατέληγε το συγκεκριμένο σημείωμα της οργάνωσης.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου