ΕΛΛΑΔΑ

“Κίτρινη κάρτα” στη Ρωσία

κίτρινη-κάρτα-στη-ρωσία-917620

Η κρίση στον Καύκασο βρέθηκε, στο επίκεντρο της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, που διεξήχθη χθες στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Οι ηγέτες συζήτησαν το “Σχέδιο των 6 Σημείων” και το γενικότερο πλαίσιο των σχέσεων με τη Ρωσία.

Η κρίση στον Καύκασο θα συζητηθεί την Πέμπτη στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προεδρία της κ. Μπακογιάννη.

Δηλώσεις Σολάνα

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν την αποστολή Ευρωπαίων παρατηρητών που θα επιτηρήσουν την εφαρμογή της εκεχειρίας στη Γεωργία, ελπίζοντας ότι θα γίνει δυνατή η ανάπτυξή τους μέχρι την επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στα μέσα Οκτωβρίου, δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ενωσης Χαβιέρ Σολάνα.

“Εχουμε ήδη αναπτύξει επί τόπου μια διερευνητική αποστολή, αποτελούμενη από 40 άτομα και θα θέλαμε να αναπτύξουμε σύντομα και νέα αποστολή. Ελπίζω ότι μέχρι το επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο στα μέσα Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες λήψεως αποφάσεων και η αποστολή θα έχει αναπτυχθεί”, δήλωσε ο Χαβιέρ Σολάνα μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας Λάντο Γκουργκενιτζέ.

Η αποστολή αυτή των Ευρωπαίων παρατηρητών θα αναπτυχθεί σε πολλές φάσεις, αρχικά στο κέντρο της Γεωργίας (εκτός της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας) για να επαληθευθεί η εφαρμογή της ρωσο-γεωργιανής ειρηνευτικής συμφωνίας έξι σημείων και επίσης στις περιοχές των συνόρων, είπε.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν είναι πιθανόν η Ευρωπαϊκή Ενωση να διακόψει τις συνομιλίες με τη Ρωσία για την επίτευξη νέας συμφωνίας σύμπραξης Ρωσίας-Ε.Ε. ο Χαβιέρ Σολάνα απάντησε: “Δεν γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι θα υπάρξει μια σύνοδος κορυφής Ε.Ε.-Ρωσίας τον Νοέμβριο και ότι είναι σημαντικό οι συνομιλίες να διεξαχθούν μέχρι τότε”, διευκρινίζοντας ότι το θέμα θα απασχολήσει και τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αβινιόν της Γαλλίας.

Το προσχέδιο

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα επιβάλλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά την προειδοποιούν ότι οι δεσμοί της με την Ε.Ε. εξαρτώνται από την τήρηση των όρων της εκεχειρίας με τη Γεωργία, σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσχέδιο του οποίου κυκλοφόρησε πριν την έναρξη της συνόδου.

Στο προσχέδιο αναφέρεται ότι οι σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας βρίσκονται σε «σταυροδρόμι» και ότι τώρα η Ρωσία είναι αντιμέτωπη με την «θεμελιώδη επιλογή» για το αν θα έχει σχέσεις με την Ε.Ε.

Παράλληλα, οι ηγέτες της Ε.Ε. αναμένεται να καταδικάσουν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, κίνηση στην οποία προχώρησε η Ρωσία την περασμένη εβδομάδα, ενώ προτρέπουν άλλες χώρες να μην προχωρήσουν σε αναγνωρίσεις.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι η Ε.Ε. θα εξετάσει το αν η Ρωσία τηρήσει το ειρηνευτικό σχέδιο των έξι σημείων με τη Γεωργία, πράγμα που μπορεί «να οδηγήσει σε αποφάσεις για την συνέχιση των συνομιλιών σχετικά με το μέλλον των σχέσεων ανάμεσα στην Ένωση και τη Ρωσία σε διάφορους τομείς».

Σε ό,τι αφορά στη σύγκρουση με την Γεωργία, το προσχέδιο του ανακοινωθέντος αναφέρει ότι μία «ειρηνική και διαρκής λύση» για τη σύγκρουση πρέπει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και τα σύνορά της, ενώ προσθέτει ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να καθορίζει τις συμμαχίες της, σε μία έμμεση αναφορά στην επιθυμία της Γεωργίας να γίνει μέλος του NATO.

Στο εσωτερικό της Ε.Ε. υπήρχαν διαφορετικές εκτιμήσεις για το αν η Ένωση θα αποφασίσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η Βρετανία είχε καλέσει σε διακοπή των συνομιλιών για την συμφωνία συνεργασίας με τη Ρωσία, ενώ η προεδρεύουσα του Συμβουλίου Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία θεωρούσαν πρόωρη τη συζήτηση για κυρώσεις.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, με δηλώσεις του, τόνιζε ότι για την χώρα του ή την Ευρώπη δεν είναι ορθή επιλογή η απομόνωση της Ρωσίας αλλά ο διάλογος. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ, που ανέφερε ότι «δεν πρέπει να διακόψουμε τον διάλογο με τη Ρωσία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου