ΕΛΛΑΔΑ

Μηνύματα κομμάτων για την 25η Μαρτίου με αναφορές στη σύγχρονη πραγματικότητα

μηνύματα-κομμάτων-για-την-25η-μαρτίου-με-601514

Οι αναφορές στη σύγχρονη πραγματικότητα κυριαρχούν στα μηνύματα των κομμάτων για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου. Η Επανάσταση είναι «ζώσα απόδειξη του όταν οι λαοί αποφασίζουν να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους […] κανένας, όσο ισχυρός και αν μοιάζει δεν μπορεί να τους κρατήσει υποτελείς». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε την ανάγκη για εθνική ενότητα, λέγοντας ότι αυτή υπονομεύεται από το δημαγωγικό ψεύδος, την επιλεκτική μνήμη και τις εθνικιστικές μεγαλοστομίες.

«Η Επανάσταση του 1821 δεν είναι απλώς άλλη μια επέτειος, ένα ιστορικό γεγονός του 19ου αιώνα, αλλά μια κομβική στιγμή, μια ζώσα απόδειξη του όταν οι λαοί αποφασίζουν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, να αρνηθούν προδιαγεγραμμένες μοίρες, πορείες που εμφανίζονται ως μονόδρομοι, καταστάσεις και καθεστώτα που φαίνονται σαν αμετακίνητα και αιώνια, τότε κανένας, όσο ισχυρός κι αν μοιάζει, δεν μπορεί να τους κρατήσει υποτελείς» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου.

Οφείλουμε να θυμόμαστε, αυτές τις μέρες, ότι η Ελληνική Επανάσταση, παιδί του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, είχε ως πρόταγμα την ελευθερία, την ισονομία, την ανεξαρτησία, την αυτοδιάθεση, τη λαϊκή κυριαρχία, αναφέρει η ανακοίνωση. «Και, ταυτόχρονα, ότι δεν ήταν ένα γεγονός τοπικής σημασίας, αλλά διέθετε ένα πανευρωπαϊκό και οικουμενικό μήνυμα, τόσο σημαντικό, που οδήγησε τους προοδευτικούς ανθρώπους της εποχής, όχι μόνο να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, αλλά και να έρθουν στην Ελλάδα να αγωνιστούν και να θυσιαστούν για χάρη των ιδανικών που εξέφραζε» τονίζει.

«Σε μία εποχή έξαρσης τού ρατσισμού και της ξενοφοβίας, του νεοφασισμού και του εθνικισμού, αλλά και σε μια εποχή όπου η νεοφιλελεύθερη λιτότητα προβάλλεται ως δήθεν “μόνη εναλλακτική”, δεν μπορούμε παρά να τα θυμόμαστε όλα αυτά» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και προσθέτει: «Γιατί ο αγώνας για ελευθερία, δημοκρατία, αξιοπρέπεια είναι πάντα επίκαιρος. Γιατί οι ευρωπαϊκοί λαοί οφείλουν και μπορούν να χαράξουν μια διαφορετική πορεία , στον αντίποδα των μνημονίων της εξαθλίωσης.

Γιατί η προσπάθεια της νέας ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί σύμβολο ελπίδας για όλη την Ευρώπη και για τους λαούς της που αγωνίζονται για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας. Γιατί σήμερα, η οικοδόμηση μιας άλλης Ελλάδας, σε μια άλλη Ευρώπη, δεν είναι μόνο αναγκαία, αλλά είναι και εφικτή».

«Η διπλή γιορτή της Χριστιανοσύνης και της Εθνεγερσίας του 1821 εκπέμπει μηνύματα αρχών και ιδανικών, διδάγματα πίστης και εθνικής αυτοπεποίθησης» τονίζει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της.

«Στις δύσκολες μέρες που διατρέχουμε, δεν υπάρχει ούτε χρόνος για χάσιμο, ούτε χώρος για πειραματισμούς. Συνεχίζουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον αγώνα για σταθερότητα και ασφάλεια, για την οικονομική ανάταξη και κοινωνική συνοχή» προσθέτει η ΝΔ.

«Η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου μας υπενθυμίζει την ανάγκη για εθνική ενότητα και αυτοσυνειδησία. Αυτός ο στόχος προϋποθέτει σεβασμό στην αλήθεια, ακέραιη ιστορική μνήμη και υψηλό πατριωτικό φρόνημα. Αντιθέτως υπονομεύεται από το δημαγωγικό ψεύδος, την επιλεκτική και αλλοιωμένη μνήμη, τις εθνικιστικές μεγαλοστομίες εσωτερικής κατανάλωσης» αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Ας αφιερώσουμε τη φετινή επέτειο στην περίσκεψη γύρω από αυτά τα θεμελιώδη στοιχεία» προσθέτει.

«Η επανάσταση του 1821 διδάσκει ότι η πάλη των λαών, οι λαϊκές εξεγέρσεις κι επαναστάσεις ενάντια στις ξεπερασμένες κοινωνικές τάξεις αποτελούν τη δύναμη που κινεί την ιστορία προς τα μπρος και μπορούν να νικήσουν αντιπάλους που φαντάζουν πανίσχυροι» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕγια την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Αναφέρει ότι το 1821 οι δυνάστες του λαού ήταν η Οθωμανική αυτοκρατορία, οι φεουδάρχες Έλληνες και Τούρκοι και η Ιερή Συμμαχία, ενώ σήμερα είναι το κεφάλαιο και η εξουσία του, οι διεθνείς του συμμαχίες, οι σύγχρονες «Ιερές Συμμαχίες» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενώ η εργατική τάξη είναι ο φορέας της κοινωνικής εξέλιξης.

Το ΚΚΕ κατηγορεί τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι «εκμεταλλεύεται την επέτειο του 1821, παρουσιάζοντας ως “εθνική υπόθεση” τη στήριξη της κυβέρνησης στις αντιλαϊκές διαπραγματεύσεις και συμφωνίες με την ΕΕ» και ότι επιδίδεται σε προσπάθεια χειραγώγησης του λαού και μετατροπής του «σε χειροκροτητή της δήθεν “περήφανης” διαπραγμάτευσης».

«Όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, έτσι και η τωρινή αναγορεύει σε εθνικό στόχο τη διασφάλιση της συμμετοχής της χώρας στην ιμπεριαλιστική ΕΕ, την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, δηλαδή της κερδοφορίας του κεφαλαίου, ζητώντας από τον λαό να συνεχίσει τις θυσίες του για να συνεχιστεί αυτός ο δρόμος» προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου