ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη μοντέλου στο Χονγκ Κονγκ: «Θα νιώσω έκπληξη αν αθωωθεί» λέει ο Κεχαγιόγλου

δίκη-μοντέλου-στο-χονγκ-κονγκ-θα-νιώσ-595246

Την οργισμένη αντίδραση του γνωστού ποινικολόγου, Σάκη Κεχαγιόγλου, προκάλεσαν την Παρασκευή (08/03/2019) δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο, αναφορικά με τις εξελίξεις γύρω από την κράτηση της Ειρήνης Μελισσαροπούλου, του 22χρονου μοντέλου που κρατείται εδώ και 17 μήνες στο Χονγκ Κονγκ, για τη μεταφορά περίπου δυόμισι κιλών κοκαΐνης.

Σε ανακοίνωσή του, απαντώντας στα σχετικά δημοσιεύματα, σημειώνει πως ο εισαγγελέας έκανε απλά τη δουλειά του συμπληρώνοντας όμως με νόημα πως η αθώωση της κατηγορουμένης θα αποτελέσει έκπληξη.

Αναφερόμενος στην πρώτη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας εξηγεί πως έγιναν οι καταθέσεις του συνόλου των μαρτύρων του κατηγορητηρίου ενώ την Δευτέρα θα γίνει η απολογία της κατηγορουμένης «η οποία θα εξεταστεί – σύμφωνα με το ισχύον στο Χονγκ Κονγκ νομικό σύστημα – τόσο από τον εκπρόσωπο της κατηγορούσης αρχής όσο και από το συνήγορο υπεράσπισής της. Θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις και η έκδοση της απόφασης».

«Όσον αφορά πρόσφατα δημοσιεύματα σε διάφορους ιστότοπους σύμφωνα με τα οποία ο ‘’εισαγγελέας’’ Φίλιπ Ρος ήταν ‘’ιδιαίτερα σκληρός’’ και ‘’καταπέλτης’’, οφείλω να επισημάνω ότι ούτε σκληρός υπήρξε ούτε ‘’καταπέλτες΄΄ χρησιμοποίησε…» διευκρινίζει ο Σάκης Κεχαγιόγλου εξηγώντας πως «αν όσοι διατύπωσαν παρόμοια σχόλια, σε ημεδαπά ή αλλοδαπά μέσα, έκαναν τον κόπο να ενημερωθούν για το δικονομικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ (αλλά και όπου αλλού ισχύει το Αγγλοσαξωνικό Δίκαιο) θα διεπίστωναν ότι ο δικηγόρος τον οποίο προσλαμβάνει το κράτος για να υποστηρίξει το κατηγορητήριο, ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΕΚ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ να το πράξει. Δεν έχει τη δυνατότητα εάν αμφιβάλλει για την ενοχή του κατηγορουμένου να προτείνει την απαλλαγή του, όπως ο Εισαγγελέας στο νομικό σύστημα της Ελλάδος. Το μόνο λοιπόν που έπραξε ο δικηγόρος – κατήγορος ήταν με επιμέλεια και επαγγελματισμό να υποστηρίξει την κατηγορία».

Αναφερόμενος στον Βρεττανό συνήγορο υπεράσπισης της, τον διακεκριμένο ποινικολόγο του Χονγκ Κονγκ Andrew Bullet, σημειώνει πως «με άψογη προετοιμασία και επεξεργασία της σχετικής δικογραφίας, εκμεταλλεύτηκε τα κενά του κατηγορητηρίου με σκοπό τη δημιουργία αμφιβολιών».

«Επιθυμώ να επισημάνω, ότι η απολογία της κατηγορουμένης, οι εξηγήσεις που θα παράσχει την Δευτέρα και η υποβολή της στις ερωτήσεις των διαδίκων, θα αποτελέσουν κομβικό και αποφασιστικό σημείο για την δικανική κρίση του 7μελούς σώματος των Ενόρκων, καθότι το μοναδικό ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν είναι το εάν είναι απολύτως βέβαιοι για το αν γνώριζε ή όχι η κατηγορουμένη ότι μεταφέρει ναρκωτικές ουσίες.

Θα ήθελα επίσης να τονίσω, θέση την οποία έχω υποστηρίξει πριν καν την έναρξη της δίκης, ότι θα αποτελέσει έκπληξη για εμένα η ενδεχόμενη αθώωσή της. Ευχάριστη έκπληξη μεν, αλλά πάντως έκπληξη, καθότι ο δικηγόρος πρέπει να αποστασιοποιείται από τη συναισθηματική φόρτιση ή την ατομική του κρίση και να εξετάζει ψύχραιμα και με την απαιτούμενη απόσταση το υλικό της σχετικής δικογραφίας καθώς και τις συνθήκες και το περιβάλλον εκδίκασης της υπόθεσης. Βεβαίως, η ιστορία των ποινικών δικαστηρίων και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είναι γεμάτη από εκπλήξεις… Εύχομαι η περίπτωση της Ειρήνης να αποτελέσει μία από αυτές…» συμπληρώνει ο δικηγόρος επισημαίνοντας με αυτόν τον τρόπο το δύσκολο έργο της υπεράσπισης.

Καταλήγοντας αναφέρει πως «κατά παράκληση των γονέων της κατηγορουμένης επιθυμώ να εκφράσω δημοσίως τις θερμές τους ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη τους προς τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Χονγκ Κονγκ κ. Ιωάννη Μαλούκο και τον Υποπρόξενο κ. Κωνσταντίνο Τσιάντα για την συγκινητική συμπαράσταση προς την κόρη τους και τους ίδιους στη διάρκεια των τελευταίων 17 μηνών της κράτησής της.».

[cnn.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου