ΕΛΛΑΔΑ

Εκατοντάδες ζώα απειλούνται από πλημμύρα σε κτηνοτροφείο των Σερρών

εκατοντάδες-ζώα-απειλούνται-από-πλημ-593841

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται κτηνοτροφική μονάδα στην περιοχής του Αχινού του Δήμου Βισαλτίας Σερρών, όπου τα ορμητικά νερά του Στρυμόνα έχουν κατακλύσει μεγάλες εκτάσεις.

Η εγκατάσταση βρίσκεται σε απόσταση 500 περίπου μέτρων από το σημείο όπου υποχώρησε ανάχωμα. Παρά τις συστάσεις των τοπικών αρχών, ο κτηνοτρόφος αρνείται να μεταφέρει τα ζώα σε ασφαλές σημείο, υποστηρίζοντας ότι δεν διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για τη μετακίνησή τους.

«Τριακόσιες με αγελάδες και μοσχάρια δεν είναι εύκολο να μετακινηθούν. Ο Θεός να βάλει το χέρι του» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηνοτρόφος Γιώργος Καραγκιόζης, ο οποίος αψηφώντας τον άμεσο κίνδυνο πλημμύρας παραμένει στην κτηνοτροφική του μονάδα.

Σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης, η μόνη ασφαλής λύση για τον κτηνοτρόφο είναι να μεταφερθούν κάποια από τα ζώα του με ελικόπτερο του στρατού. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αναγκαστεί να μεταφέρει τα ζώα σε ψηλότερο σημείο περνώντας μέσα από τα νερά του Στρυμόνα.

Στιγμές αγωνίας βιώνουν την ίδια ώρα και οι κάτοικοι του Αχινού, οι οποίοι θυμούνται ακόμα τις καταστροφικές πλημμύρες που σημειώθηκαν στην περιοχή άλλες δύο φορές, το 1956 και το 1977.

«Εδώ κάποτε δεν υπήρχε οικισμός. Όλα ήταν μία απέραντη λίμνη, η λίμνη του Αχινού. Οι γιαγιάδες μας μας έλεγαν ότι τότε η λίμνη ξεπερνούσε τα 250.000 στρέμματα, καλύπτοντας ολόκληρη την νοτιοανατολική πεδιάδα των Σερρών, από την Αμφίπολη έως την Κάτω Καμήλα […] Το 1936 την αποξήραναν και τη μετέτρεψαν σε οικόπεδα και χωράφια που μοιράστηκαν στους πρόσφυγες της Μ. Ασίας και του Πόντου» θυμάται η 74χρονη Τσίγκα Στυλιανή. Μέχρι να κατασκευαστεί το φράγμα της λίμνης Κερκίνης, αναφέρει, περιοχή βούλιαζε πάντα όταν έβρεχε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου