ΕΛΛΑΔΑ

Νέος Ποινικός Κώδικας: Αντιδράσεις και για τον νέο ορισμό του βιασμού -Δυσκολότερη η στοιχειοθέτηση

νέος-ποινικός-κώδικας-αντιδράσεις-κα-591985

Οι αντιδράσεις, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, για το νέο Ποινικό Κώδικα και το νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας συνεχίζονται και αφορούν το νέο ορισμό του βιασμού.

Έντονη είναι και σε αυτό το κομμάτι, εκτός από το ζήτημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, η διαφωνία της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ με το νέο ορισμό του βιασμού. Οπως υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ο νέος Ποινικός Κώδικας περιορίζει κατά πολύ την έννοια του βιασμού σε μια περίοδο που «η διεθνής τάση συζητά ήδη για τη διεύρυνση της νομικής έννοιας». Με βάση τη νέα ρύθμιση, αναφέρει η ανακοίνωση, οι προϋποθέσεις αυστηροποιούνται και ως εκ τούτου η στοιχειοθέτηση του βιασμού γίνεται πιο δύσκολη.

«Σε μια συγκυρία που έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια περιστατικά βιασμού, σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης γυναικών και lgbtqi+ ατόμων, η έννοια του εγκλήματος θα πρέπει να «ανοίγει» για να χωρέσει παρόμοια περιστατικά, παρά να «κλείνει», βάζοντας περισσότερο νερό στο μύλο της έμφυλης βίας και αγνοώντας έτσι, το γεγονός ότι πολλοί βιασμοί γίνονται μεν χωρίς τη χρήση σωματικής βίας, με την απουσία όμως, ελεύθερης συναίνεσης του θύματος», αναφέρει η νεολαία.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τις προτεινόμενες αλλαγές των Άρθρων 187 και 336 του Ποινικού Κώδικα

Πριν λίγες μέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα το Σχέδιο Νόμου για τον νέο Ποινικό Κώδικα και το Σχέδιο Νόμου για τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Η εξέταση των επιμέρους άρθρων που προτείνονται από την Επιτροπή για την σύνταξη σχεδίου Ποινικού Κώδικα, αποκαλύπτει μια σειρά από προβληματικές διατάξεις, οι οποίες οφείλουν άμεσα να επανεξεταστούν από το Υπουργείο και είτε να τροποποιηθούν ριζικά είτε να αποσυρθούν. Οι δυο προτεινόμενες διατάξεις που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα και που δικαίως έχουν ήδη απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο είναι η επιχειρούμενη μείωση της ποινής για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και ο νέος ορισμός για το έγκλημα του βιασμού.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου