ΕΛΛΑΔΑ

Λιμενεργάτες: Ακόμη ασαφής η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά

λιμενεργάτες-ακόμη-ασαφής-η-ιδιωτικο-591559

Θολό παραμένει το τοπίο για την ιδιωτικοποίηση ή μη του λιμανιού του Πειραιά. Οι νέες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη περί μιας μορφής σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) παρατείνει την ασάφεια παρά ξεκαθαρίζει, επεσήμαναν μιλώντας στο «Βήμα» συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι λιμενεργατών οι οποίοι βρίσκονται σε αναμονή για τις συναντήσεις που έχουν ζητήσει με τον κ. Δραγασάκη και τους αρμόδιους υπουργούς κ.κ. Γ. Σταθάκη και Θ. Δρίτσα.

Υπενθυμίζεται πως αποσαφήνιση των δηλώσεων που είχε κάνει σε δυο κινεζικά ΜΜΕ ο κ. Δραγασάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Πεκίνο είχε ζητήσει και ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας.

Οι λιμενεργάτες λένε πως πρέπει κατ’ αρχάς να σταματήσει η διαδικασία για τη πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ και μετά να ξεκινήσει οποιαδήποτε συζητήση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) σε ανακοίνωσή της έχει αναφέρει: «Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν σταματήσει τη διαδικασία πώλησης των μετοχών, καθώς και κάθε απόπειρα ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, το ΔΣ της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος θα συνεδριάσει και θα αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλα τα λιμάνια με συνέχεια και διάρκεια και την ευθύνη για τις επιπτώσεις αυτών των κινητοποιήσεων θα έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση».

Το θέμα έφερε στη Βουλή με ερώτησή του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος ζητά από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ποιος είναι ο στόχος της στο γενικότερο ζήτημα των ιδιωτικών επενδύσεων των λιμανιών της χώρας αλλά και ειδικότερα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.

«Ποιο είναι το νέο μοντέλο, το οποίο προτείνει η κυβέρνηση, με συμμετοχή του Δημοσίου και τι είδους κοινοπρακτικό σύστημα είναι αυτό που προτίθεσθε να εφαρμόσετε για τον ΟΛΠ; Ποιος θα είναι ο χρηματοδότης του νέου κοινοπρακτικού συστήματος, που μόλις χθες αποκαλύφθηκε από τον αντιπρόεδρο, κ. Δραγασάκη;» είναι ερωτήματα που θέτει.

Επίσης σε κοινή δήλωση τους ο συντονιστής Παραγωγής και Εμπορίου της ΝΔ κ. Σταύρος Καλαφάτης και ο υπεύθυνος του Τομέα Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Νότης Μηταράκης ζητούν από την κυβέρνηση «να αφήσει τις ολιγωρίες και ας προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, έτσι όπως είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.Υπενθυμίζουμε ότι η αποκρατικοποίηση είχε, ήδη, ολοκληρωθεί και στις 6 Μαρτίου θα έπρεπε να έχουν υποβληθεί οι δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ. Η ημερομηνία αυτή, όμως, αναβλήθηκε επ’ αόριστον από την κυβέρνηση».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου