ΕΛΛΑΔΑ

ΠαΣοΚ: Να κληθεί και ο Κ.Καραμανλής στην Εξεταστική για τα Μνημόνια

πασοκ-να-κληθεί-και-ο-κ-καραμανλής-στην-589882

Τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή προτείνει το ΠαΣοΚ να κληθεί ως πρώτος μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα μνημόνια, η σύσταση της οποίας θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί τη Μεγάλη Δευτέρα από την Ολομέλεια της Βουλής, ύστερα από κοινή πρόταση των ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Το ΠαΣοΚ έχει χωρίσει την περίοδο που προτείνεται να διερευνηθεί σε οκτώ υπο-περιόδους, για κάθε μια από τις οποίες προτείνει να κληθούν συγκεκριμένα πρόσωπα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και κορυφαίοι παράγοντες της Ευρώπης, όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και προκάτοχοί τους, όπως ο Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο Ντομινίκ Στρος Καν.

Σε μακροσκελές ενημερωτικό κείμενο που εξέδωσε η Χαρ. Τρικούπη, η πρόταση για την Εξεταστική Επιτροπή αντιμετωπίζεται ως μια «εξαιρετική ευκαιρία» να συζητηθούν δημόσια πολλά πράγματα.

Παράλληλα, διατυπώνεται η απορία πώς είναι δυνατόν ο Αλ. Τσίπρας να προκαλεί συζήτηση στη Βουλή για να ζητήσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και την επομένη να προωθεί τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Η εξήγηση που δίνεται αναφέρει ότι «υπάρχει και εξελίσσεται σχέδιο τεχνητής έντασης, που δεν επιτρέπει, σκόπιμα, να συγκροτηθεί ενιαίο εθνικό διαπραγματευτικό μέτωπο».

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως είναι βλαπτικό για τη χώρα ότι «έλαβε δάνειο 250 δισ. ευρώ, ότι κούρεψε και αναδιάρθρωσε το χρέος της και ότι ανακεφαλαιοποίησε και αναδιάρθρωσε το τραπεζικό της σύστημα».

Στο ενημερωτικό κείμενο του ΠαΣοΚ αναφέρεται ακόμη ότι αν η ενέργεια του πρωθυπουργού δεν δείχνει «αλαζονική άγνοια κινδύνου», τότε «πρόκειται για σχέδιο ωμής υπονόμευσης της διαπραγμάτευσης». Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρεται, αν υπάρχουν ευθύνες για τα προγράμματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αυτές δεν είναι μόνο εσωτερικές, αλλά ευρωπαϊκές και διεθνείς, που πρέπει να αναζητηθούν. Και αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα ονόματα των Γιούνκερ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ και Λαγκάρντ.

Γίνεται λόγος και για την ύψωση «φράγματος προστασίας για την κυβέρνηση Καραμανλή», επί της οποίας, κατά το ΠαΣοΚ, γιγαντώθηκε η κρίση και η ενέργεια αυτή συσχετίζεται με τον σχηματισμό κυβέρνησης με τη συνεργασία των ΑΝΕΛ και την ανάδειξη του Πρ. Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Το ΠαΣοΚ θεωρεί ότι η Εξεταστική πρέπει να ερευνήσει και την περίοδο μετά τις εκλογές του 2015 και ειδικότερα:

  • Την παράταση της «Κύριας Σύμβασης Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης» να έχει υπογραφεί ερήμην της Βουλής και χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση,
  • τα 11 δισ. του αποθεματικού του ΤΧΣ να έχουν αφαιρεθεί μέσα από τα χέρια της κυβέρνησης – τις καταθέσεις να διαρρέουν και τα επιτόκια των ομολόγων και των εντόκων γραμματίων να ανεβαίνουν λόγω δηλώσεων και χειρισμών της κυβέρνησης,
  • τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, των ΝΠΔΔ, του ΟΑΕΔ κλπ να σαρώνονται για να καλυφθούν ταμειακές ανάγκες του δημοσίου κλπ.

Το ΠΑΣΟΚ έχει, ήδη, επεξεργαστεί τον πρώτο κατάλογο των προσώπων που θεωρεί απολύτως αναγκαίο να κληθούν στην εξεταστική επιτροπή για τις τέσσερις ενότητες που περιλαμβάνει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα θεωρεί ότι πρέπει να κληθούν:

1. Όλα τα στελέχη του ΠαΣοΚ που άσκησαν κυβερνητικά καθήκοντα, με επικεφαλής τον Ευάγγελο Βενιζέλο, θα ζητήσουν να εμφανισθούν ενώπιον της επιτροπής.

2. Ιδιαίτερη, όμως, σημασία έχει η εμφάνιση προσώπων που φαίνεται να περιβάλει με εμπιστοσύνη η σημερινή κυβέρνηση και έπαιξαν καταλυτικό ρόλο ιδίως την περίοδο Οκτώβριος 2009- Ιούνιος 2011.

3. Για την πρώτη φάση (από τις εκλογές του 2009 έως τον Μάιο 2010) το ΠαΣοΚ θα προτείνει, μεταξύ άλλων, να καταθέσουν -για τα δεδομένα του 2009- ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και οι πρώην υπουργοί οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και Ιω. Παπαθανασίου και ως υπηρεσιακός παράγων ο πρώην διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος.

Για την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ το 2009 και την πορεία προς τον Μάιο 2010, προφανώς θα καταθέσουν ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Θεωρείται, επίσης, αναγκαία και η κατάθεση, μεταξύ άλλων, της τότε υπουργού Οικονομίας και νυν προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Λούκας Κατσέλη, της τότε βουλευτού Επικρατείας του ΠαΣοΚ, συμβούλου του κ. Παπανδρέου και νυν συμβούλου του υπουργού Οικονομικών κ. Γ.Βαρουφάκη, Έλενας Παναρίτη, του τότε εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ και τώρα φερομένου ως επόμενου προέδρου του ΤΧΣ Παν. Ρουμελιώτη.

4. Για την πρώτη αυτή φάση το ΠαΣοΚ θα ζητήσει να ενημερώσουν την επιτροπή ο επικεφαλής της Eurostat, ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Τρισέ, ο τότε πρόεδρος του Eurogroup κ. Γιούνκερ , ο τότε αρμόδιος επίτροπος κ. Ρεν και ο τότε γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν.

5. Για τη δεύτερη φάση που οδήγησε στο δεύτερο πρόγραμμα, το οποίο οριστικοποιήθηκε στις 21.2.2012, το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει να διαφωτίσουν την επιτροπή, μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Γιούνκερ, Ρεν και Ντράγκι, η κ. Λαγκάρντ και ο πρόεδρος του EuroWorkingGroup κ. Βίζερ.

6. Για το PSI, το κούρεμα και την αναδιάρθρωση του χρέους του Μαρτίου 2012, το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει να διαφωτίσουν την επιτροπή, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην διοικητής της ΤτΕ Λουκάς Παπαδήμος, ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ Παναγιώτης Πικραμένος, οι εκπρόσωποι του διεθνούς ιδιωτικού τομέα κ.κ. Νταλάρα και Λεμιέρ που διαπραγματεύθηκαν με την τότε ελληνική κυβέρνηση, τα στελέχη της Lazard, που είναι και σήμερα σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης.

7. Ειδικά για τα ασφαλιστικά ταμεία, τα ομόλογα των οποίων «κουρεύτηκαν» υπέρ του ελληνικού δημοσίου που τα επιχορηγεί (επρόκειτο, δηλαδή, όπως αναφέρει το ΠαΣοΚ, για λογιστικού χαρακτήρα πράξη υπέρ του δημοσίου και εντός της γενικής κυβέρνησης) το ΠαΣοΚ θα προτείνει να κληθεί ο τότε -αλλά και τώρα- διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος, αναφέρει το κόμμα, εφάρμοσε τις συστάσεις της τότε κυβέρνησης και απεκατέστησε το χαρτοφυλάκιο του ΙΚΑ σε λίγους μήνες σε ποσοστό 130%, αλλά και οι τότε συνδικαλιστικές διοικήσεις άλλων ταμείων, που δεν ακολούθησαν τις συστάσεις της τότε κυβέρνησης.

8. Για την τελευταία περίοδο (Ιούνιος 2012- εκλογές Ιανουαρίου 2015) το ΠαΣοΚ θα ζητήσει, μεταξύ άλλων, να κληθεί ο Φώτης Κουβέλης το κόμμα του οποίου μετείχε στη κυβέρνηση συνεργασίας μέχρι τον Ιούνιο του 2013, δηλαδή κατά την περίοδο της συμφωνίας του Νοεμβρίου 2012 στο Εurogroup, της επαναγοράς ομολόγων και της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σύμφωνα με το ΠαΣοΚ, είναι προφανές ότι πρέπει να καταθέσουν ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν διοικητής της ΤτΕ Ιω. Στουρνάρας, η διοίκηση του ΤΧΣ, της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και οι διοικήσεις και οι νέοι ξένοι βασικοί μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών, με τους οποίους συναντάται την περίοδο αυτή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Ανοιχτή επιστολή Βασίλη Κεγκέρογλου

Ανοικτή Επιστολή προς «τους μηδίσαντες πρώην συντρόφους και σήμερα Βουλευτές του Συριζα» Π. Κουρουμπλή, Θοδώρα Τζάγκρη, Ιωάννη Μιχελογιαννάκη και Θεόδωρο Παραστατίδη απέστειλε ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Αναλυτικά η επιστολή

Αγαπητοί σύντροφοι μηδίσαντες,

Μεγάλη έκπληξη μου προκάλεσε η συνυπογραφή από εσάς, της πρότασης για σύσταση εξεταστικής Επιτροπής ΜΟΝΟ για το διάστημα του 2010-2011.

  • Ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ έχουν λόγο, δικαιολογούνται. Δεν θέλουν να εξεταστεί η περίοδος πριν το 2009 γιατί ήταν συμμέτοχοι στο μεγάλο έγκλημα.
  • Ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευτεί να κουκουλώσει τους πρωταίτιους της κρίσης του 2009, στο πλαίσιο συνεργασίας με κομμάτι της Δεξιάς, που πρόσφατα οδήγησε και στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΕΣΕΙΣ που:

1ον Έχετε ψηφίσει και μνημόνια και μεσοπρόθεσμα και μνημονιακούς νόμους, κάνετε πρόταση μομφής στον εαυτό σας;

Υπενθυμίζω ότι ο κ Κουρουπλής ψήφισε: το πρώτο μνημόνιο και 33 μνηνμονιακούς νόμους.

Η κ. Τζάγκρη: ΟΛΑ τα μνημόνια και ΟΛΑ τα μεσοπρόθεσμα και 88 καθαρά μνημονιακούς νόμους, η οποία μάλιστα εξαπέλυε και μύδρους προς αυτούς που είχαν προβληματισμούς ή δεν ψήφιζαν άρθρα των μνημονίων .

Ο κ Μιχελογιαννάκης: ΤΟ Μεσοπρόθεσμο και 36 μνηνμονιακούς νόμους.

Ο κ Παραστατίδης: το πρώτο Μνημόνιο, ΟΛΑ τα μεσοπρόθεσμα και 88 καθαρά μνημονιακούς νόμους.

2ον Όλα όσα λέγατε, ΟΛΟΙ ΣΑΣ, ως πολιτικά πρόσωπα και Βουλευτές το 2009-2010 για τις μεγάλες ευθύνες της διακυβέρνησης Καραμανλή που οδήγησε στην κρίση, τα κάνετε γαργάρα σήμερα; Πότε λέγατε αλήθεια; ΤΟΤΕ Η ΤΩΡΑ;

Ξεκαθαρίζω ότι εμείς στο ΠΑΣΟΚ θέλουμε την εξεταστική για να ακουστεί η αλήθεια και για τα αίτια της κρίσης του 2009-2010 αλλά και για τα εμπόδια που μπήκαν στην συνέχεια στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης και κυρίως από αυτούς που ήταν συμμέτοχοι στην πρόκλησή της. Έτσι το χρονικό διάστημα διερεύνησης πρέπει να είναι από την ένταξη στο ΕΥΡΩ και μετά και να παραμείνει ανοιχτή και για να ελέγξει γιατί δεν βγαίνουμε από το Μνημόνιο αλλά και γιατί πάμε σε 3ο Μνημόνιο.

Κλείνοντας σας προκαλώ και σας προσκαλώ να τοποθετηθείτε ξεκάθαρα για το αντικείμενο της εξεταστικής και το διάστημα που πρέπει να διερευνηθεί.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου