ΕΛΛΑΔΑ

Κατηγορούμενη η Ελλάδα για ακραία βία στην επαναπροώθηση προσφύγων

κατηγορούμενη-η-ελλάδα-για-ακραία-βία-588967

Η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Pro Asyl κατηγορεί σε οξύ τόνο την Ελλάδα για χρήση βίας στην επαναπροώθηση προσφύγων στις χώρες καταγωγής τους.

Η έκθεση βασίζεται σε συνεντεύξεις δεκάδων προσφύγων που έφτασαν στην ελληνική επικράτεια και καταγγέλλει απάνθρωπες και παράνομες πρακτικές επαναπροώθησης μεταναστών, ειδικά στο Αιγαίο και στον Έβρο.

Μερικά από τα περιστατικά “κατά περιπτώσεις μπορεί να ισοδυναμούν ακόμη και με βασανιστήρια”, όπως τονίζεται.

Η οργάνωση Pro Asyl επισημαίνει τη συνδρομή της Frontex στη φύλαξη των συνόρων και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινήσει διαδικασίες για παραβιάση, μεταξύ άλλων, της απαγόρευσης συλλογικών απελάσεων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 19 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση εξέδωσε την έκθεση μετά από διενέργεια έρευνας με διάρκεια δώδεκα μηνών.

Μέσα στο παραπάνω χρονικό διάστημα, μέλη της οργάνωσης πήραν συνεντεύξεις -διά ζώσης- από 90 μετανάστες σε Γερμανία, Ελλάδα και Τουρκία, όπου επαναπροωθούνται.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η Τουρκία, ως χώρα, κατέχει τα πρωτεία της επαναπροώθησης μεταναστών.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες, των οποίων τις μαρτυρίες πήρε η οργάνωση, 49 ήταν Σύροι και οι υπόλοιποι ήταν από το Αφγανιστάν (32), από τη Σομαλία (5) και την Ερυθραία (4).

Η έκθεση υποστηρίζει ότι σε πολλές περιπτώσεις, επαναπροωθήθηκαν σκάφη ή ομάδες μεταναστών σε “συλλογική” βάση, χωρίς καν να υπάρχει η ευκαιρία υποβολής αιτήματος ασύλου ή εξέταση της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά.

Από τους 90 που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, οι 76 ανέφεραν πως είχαν ήδη επαναπροωθηθεί μία φορά (16 από τον Έβρο και 60 από το Αιγαίο, με τους περισσότερους από το Φαρμακονήσι και ορισμένους από τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο).

Οι υπόλοιποι είχαν επαναπροωθηθεί παραπάνω από μία φορά (συνήθως πρώτα από τον Έβρο και μετά, προσπαθώντας να ξαναπεράσουν, από το Αιγαίο).

Οι συνεντευξιαζόμενοι ανέφεραν στην πλειονότητα των περιπτώσεων ότι, έστω κι αν είχαν φτάσει σε ελληνικό έδαφος, οδηγούνταν ξανά στη θάλασσα υπό την απειλή όπλου, σε σκάφη που δεν ήταν αξιόπλοα και αφού τους είχαν αφαιρεθεί ταξιδιωτικά έγγραφα.

news.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου