ΕΛΛΑΔΑ

Συγκέντρωση έξω από τον Κορυδαλλό για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

συγκέντρωση-έξω-από-τον-κορυδαλλό-για-588904

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται στις 12 το μεσημέρι έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού με βασικό αίτημα να αλλάξει ο χώρος διεξαγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Απριλίου και να μεταφερθεί στο Εφετείο Αθηνών.

Με απόφαση δημάρχου και αντιπεριφερειάρχη Πειραιά την ίδια μέρα από τις 11:30 θα κλείσουν όλα τα σχολεία της πόλης, ενώ κλειστές θα μείνουν και όλες οι υπηρεσίες του δήμου.

Στην κινητοποίηση αναμένεται να παραβρεθούν οι βουλευτές Β’ Πειραιά (όπως του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και από το Ποτάμι που με ερωτήσεις τους έχουν φέρει το θέμα στη Βουλή), ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης και φορείς.

Την Τρίτη ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης σε συνάντηση που είχε με τους αναπληρωτές υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση και Παιδείας Τάσο Κουράκη επέδωσε ψήφισμα για μεταφορά της δίκης μελών της Χρυσής Αυγής εκτός φυλακών Κορυδαλλού.

Την Τετάρτη υπήρξε «συντονισμός» κυβερνητικών στελεχών στην απαίτηση της δημοτικής αρχής και φορέων του Κορυδαλλού να μη διεξαχθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής σε χώρο των γυναικείων φυλακών που στεγάζονται στην περιοχή λόγω του ότι θα προκαλέσει όχληση ιδίως στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα δεδομένου ότι θα συμπέσει με τη διεξαγωγή πανελλαδικών εξετάσεων.

«Σε σχέση με τη διεξαγωγή της δίκης των μελών της Χρυσής Αυγής στις φυλακές Κορυδαλλού, θεωρώ ότι η προβλεπόμενη μακρά διάρκεια της θα διαταράξει όχι μόνο την εκπαιδευτική διαδικασία (σχολικές κοινότητες, πανελλήνιες εξετάσεις) αλλά και ολόκληρη την κοινωνική ζωή της ευρύτερης περιοχής» επισήμανε σε δήλωσή του ο κ. Πανούσης.

Σημειώνει ότι «για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας (θυμίζω ότι η κατάσταση στις φυλακές παραμένει εκρηκτική) οι οποιεσδήποτε ενδοδικαστηριακές και εξωδικαστηριακές εντάσεις θα διαχέονται πολλαπλασιαστικά στον Δήμο Κορυδαλλού σε βαθμό που να καθίσταται επί μακρόν όμηρος των πολιτικοδικονομικών εξελίξεων. Όλοι οι παράγοντες της δίκης πρέπει να βοηθήσουν τον υπουργό Δικαιοσύνης να βρει μιαν άλλη λύση περισσότερο λειτουργική ή έστω λιγότερη επικίνδυνη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κοινή δήλωση του υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Αριστείδη Μπαλτά και του κ.Κουράκη. Όπως εκτιμούν, «η επιλογή των δικαστικών αρχών να διεξαχθεί η δίκη των μελών της Χρυσής Αυγής στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων και στην ομαλή σχολική ζωή εν γένει, καθώς οι φυλακές γειτνιάζουν με έντεκα σχολικές μονάδες και δύο εξεταστικά κέντρα».

Αναφέρουν επιπροσθέτως πως «με δεδομένο ότι η εν λόγω δίκη αναμένεται αφενός να διαρκέσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αφετέρου να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολιτών, οργανώσεων, συλλόγων, δημοσιογράφων κ.ά., είναι προφανές ότι θα προκληθεί μεγάλη αναστάτωση σε σχολεία που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και μάλιστα τη περίοδο προαγωγικών και πανελλαδικών εξετάσεων».

Ευελπιστούν ότι «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και οι δικαστικές αρχές θα σταθμίσουν τους παραπάνω παράγοντες και θα επιλέξουν κάποια άλλη δικαστική αίθουσα για τη διεξαγωγή της δίκης».

Παράλληλα, και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) σε ανακοίνωσή της «εκφράζει τη συμπαράστασή της στο αίτημα του λαού του Κορυδαλλού και του Δήμου Κορυδαλλού να μη διεξαχθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής στις φυλακές Κορυδαλλού γιατί αυτό αποτελεί προσβολή στη μνήμη του Παύλου Φύσσα που δολοφονήθηκε λίγα μέτρα πιο πέρα και για να μη διαταραχθεί η ζωή της πόλης και ιδιαίτερα η λειτουργία των γύρω σχολείων».

Διονύσης Βυθούλκας

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου