ΕΛΛΑΔΑ

Ανοίγει ξανά ο φάκελος με τις υπεξαιρέσεις στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

ανοίγει-ξανά-ο-φάκελος-με-τις-υπεξαιρέ-588887

Νέα ποινική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος 228 προσώπων – μελών συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει ασκήσει η αντεισαγγελέας Εφετών κυρία Μαγδαληνή Γαλάταλη, ανοίγοντας ξανά στην ουσία την υπόθεση κακοδιαχείρισης στο εκπαιδευτικό ίδρυμα από το 1996 ως και το 2004. Στους εκατοντάδες κατηγορουμένους συγκαταλέγονται γνωστά ονόματα της πολιτικής και της επιστήμης, με κορυφαίους τον νυν υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και πρώην καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών κ. Γιώργο Σταθάκη, τον πρώην πρύτανη κ. Γιώργο Γραμματικάκη, τον κ. Νίκο Χατζηνικολάου, καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης και πρώην πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής κ.ά.

Πρόκειται για εκείνους που μέσω είτε της Συγκλήτου είτε της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Κρήτης, διαχειρίστηκαν ποσά του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ), διενήργησαν «ανοίκειες», όπως χαρακτηρίζονται, πληρωμές, και «συνέπραξαν με οιονδήποτε τρόπο στη διάθεση κονδυλίων για αλλότριους σκοπούς», προκαλώντας ζημία στην περιουσία του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Οι κατηγορίες που τους βαραίνουν είναι απιστία στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, και υπεξαίρεση.

Ήδη έχει φθάσει στην Αθήνα ο ανακριτής Ρεθύμνου κ. Ιωάννης-Αλέξανδρος Καργόπουλος, ενώπιον του οποίου αναμένεται να καθίσουν περίπου 40 άτομα μέχρι τις ημέρες του Πάσχα. Το πλήθος των κατηγορουμένων και το οικονομικό κόστος κατά την κύρια ανάκριση έχει οδηγήσει σε απόφαση της Πρυτανείας για την παροχή νομικής συνδρομής στα μέλη του ιδρύματος.

Η εισαγγελική παραγγελία «πατάει» πάνω στο πόρισμα δύο οικονομικών επιθεωρητριών -της Γενικής Διεύθυνσης της Οικονομικής Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών- το έτος 2005, με το οποίο ασκείται έλεγχος στα διενεργηθέντα στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων και Έρευνας.

Η υπόθεση είναι ωστόσο μακρά (ξεκινά πριν από το 2012) και περίπλοκη, καθώς εκτός από το ποινικό έχει και δημοσιολογικό σκέλος, που ελέγχεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η συγκεκριμένη έκθεση των δύο επιθεωρητριών είναι μάλιστα μεταγενέστερη του πορίσματος του επιθεωρητή Χριστοδουλάκη με το οποίο πυροδοτήθηκε αρχικώς η υπόθεση.

Σε θρυαλλίδα έχουν μετατραπεί δύο αποφάσεις του ΕΛΚΕ, οι οποίες επικυρώθηκαν ή εγκρίθηκαν από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η μία αφορά τη σύναψη σύμβασης μεταξύ του εκπαιδευτικού ιδρύματος και ασφαλιστικής εταιρείας για την ασφάλιση των εργαζομένων του πανεπιστημίου, καθώς ως το 2005 η ασφαλιστική κάλυψη για τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ ίσχυε αποκλειστικά στα όρια του νομού στον οποίο υπηρετούσαν. Η δεύτερη αφορά την καταβολή αμοιβών για συμβάσεις έργου μεταξύ του ΕΛΚΕ και φυσικών προσώπων.

Για την πρώτη εκκρεμεί απόφαση από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ για τη δεύτερη έχουν εκδοθεί απαλλακτικές αποφάσεις -από το Ελεγκτικό Συνέδριο- για πέντε άτομα το 2009 και το 2010.

Αξίζει να σημειωθεί, ως προς το ποινικό σκέλος της ιστορίας αυτής ότι ο υπουργός κ. Σταθάκης και άλλοι 15 καθηγητές αθωώθηκαν σχετικά -ομοφώνως και αμετακλήτως- τον Ιούνιο του 2014 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου