ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδρούν οι διοικητικοί δικαστές στις πιέσεις για επίσπευση απονομής της Δικαιοσύνης

αντιδρούν-οι-διοικητικοί-δικαστές-στ-588478

«Η Δικαιοσύνη σήμερα ασκείται υπό συνθήκες ασφυκτικής κοινωνικής και οικονομικής πίεσης και αυτό κάνει ακόμη πιο σημαντική τη διασφάλιση συνθηκών νηφαλιότητας και δημοκρατίας κατά την εσωτερική τουλάχιστον λειτουργία των δικαστηρίων» υπογραμμίζει η Ένωση Διοικητικών Δικαστών.

Έντονες επιφυλάξεις εξέφρασαν οι διοικητικοί δικαστές για τις πιέσεις που δέχονται προκειμένου να επιταχυνθούν οι ρυθμοί έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων, αλλά και για την εργασιακή υπερφόρτωση που δέχονται.

Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μελών της εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο υπογραμμίζουν ότι «η Δικαιοσύνη σήμερα ασκείται υπό συνθήκες ασφυκτικής κοινωνικής και οικονομικής πίεσης και αυτό κάνει ακόμη πιο σημαντική τη διασφάλιση συνθηκών νηφαλιότητας και δημοκρατίας κατά την εσωτερική τουλάχιστον λειτουργία των δικαστηρίων».

Οι επίμονες πιέσεις που ασκούνται, υπογραμμίζουν οι διοικητικοί δικαστές, «αφενός προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης περισσότερων θεσμών “εκκαθάρισης” των δικαστικών υποθέσεων που εκκρεμούν, αφετέρου προς εκείνη της εργασιακής υπερφόρτωσης των δικαστικών λειτουργών και της εν γένει επικράτησης ενός προτύπου δικαστή κοινωνικά και συναισθηματικά αποξενωμένου, υποβαθμίζουν περαιτέρω το δικαίωμα δικαστικής προστασίας και βρίσκουν ριζικά αντίθετους τους δικαστές».

Ενόψει αυτών οι δικαστές δηλώνουν ότι βρίσκονται «σε συνεχή και σε όλα τα επίπεδα εγρήγορση για την προάσπιση του δικαιώματος του πολίτη σε δικαστική προστασία, τα μέτρα περιορισμού του οποίου έχουν συνταγματικό όριο».

Ακόμη, υπενθυμίζουν με νόημα ότι «οι κανονισμοί εσωτερικής υπηρεσίας των δικαστηρίων συνιστούν την πεμπτουσία της αρχής του αυτοδιοίκητου αυτών».

protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου