ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στον Σχίνο – Χαρδαλιάς: Από καύση υλικών σε ελαιώνα ξεκίνησε η πυρκαγιά

φωτιά-στον-σχίνο-χαρδαλιάς-από-καύση-587162

Είκοσι χιλιάδες στρέμματα ενός πυκνού παρθένου δάσους έχουν γίνει στάχτη μέχρι στιγμής από τη φωτιά που ξεκίνησε χθες από το Σχίνο Λουτρακίου, όπως αναφέρθηκε στην έκτακτη ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Ο υφυπουργός ενημέρωσε τους δημοσιογράφους στο κτίριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας για τις εξελίξεις με την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στον Σχίνο Κορινθίας.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως η φωτιά ξεκίνησε χθες βράδυ περίπου στις 21.45 με ακραίες καιρικές συνθήκες και ανέμους ως και 8 μποφόρ και επιβεβαίωσε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από ελαιώνα και από καύση υπολειμμάτων και κλαδιών, κάτι που διαχειρίζεται το κλιμάκιο της Δ/νσης Αντιμετώπσης Εγκλημάτων Εμπρησμού που διερευνά τα αίτια της φωτιάς από χθες το βράδυ.

“Τέθηκαν σε επιφυλακή δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν διάφοροι οικισμοί και έγιναν προληπτικές απομακρύνσεις”, είπε.

Ο ίδιος είπε πως επιχειρούν αυτή την ώρα 265 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, υδροφόρες και εθελοντές. “Όλα τα διαθέσιμα μέσα στάλθηκαν στο σημείο”, συμπλήρωσε ο υφυπουργός, απαριθμώντας τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στο σημείο.

“Ενεργοποιήθηκε το 112 όταν κρίθηκε αναγκαίο και συγκεκριμένα σήμερα το μεσημέρι”, είπε ακόμα.

“Το ανακριτικό κάνει τη δουλειά και πολύ σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα” είπε ο υφυπουργός και υπογράμμισε πως: “Θα είναι μια δύσκολη βραδιά. Δίνουμε μάχη σε δύσκολες συνθήκες”.

Μήνυμα sms από το 112: Απομακρυνθείτε άμεσα προς Μέγαρα

Συνεχίζονται οι προσπάθειες των δυνάμεων της Πυροσβεστικής να θέλουν υπό έλεγχο τη μεγάλη φωτιά στο Σχίνο, η οποία κατακαίει από το βράδυ της Τετάρτης δασικές εκτάσεις και έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε σπίτια και περιουσίες.

Μπορεί η πυρκαγιά αυτή τη στιγμή να μην έχει πλέον ενιαίο μέτωπο, ωστόσο υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες και ο κίνδυνος αναζοπυρώσεων είναι μεγάλος.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των Πυροσβεστών οι οποίοι δίνουν μάχη με τι φλόγες. Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι των περιοχών από το Χάνι Δερβενίου έως την Άνω και Κάτω Πευκενέα έλαβαν- σύμφωνα με το skai.gr- sms στο κινητό τους το μεσημέρι της Πέμπτης για να απομακρυνθούν από την περιοχή προς τα Μέγαρα λόγω της φωτιάς.

Το μήνυμα έγραφε: Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή από Χάνι Δερβένι έως Ανω και Κάτω Πευκενέα, απομακρυνθείτε άμεσα προς Μέγαρα για προληπτικούς λόγους.

Το πρωί της Πέμπτης, η Πυροσβεστική εισηγήθηκε την απομάκρυνση των κατοίκων των σπιτιών στα νότια και δυτικά του Αλεποχωρίου, όπου η κατάσταση ήταν αποπνικτική λόγω του καπνού. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκαν οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, καθώς και δύο Ιερές Μονές, του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής.

Επίσης, το πρωί διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την Τροχαία, στον κόμβο Μεγάρων- Αλεποχωρίου στο ρεύμα προς Αλεποχώρι και στην περιοχή Δελφίνια επί της οδού Χρυσανθέμων προς Μάζι, ενώ τη νύχτα είχε διακοπεί η κυκλοφορία από Σχίνο προς Αλεποχώρι και στη διασταύρωση του Πόρτο Γερμενό με την Ψάθα, στο ρεύμα προς Ψάθα, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για πολίτες, αλλά και για να μπορούν να κινηθούν ελεύθερα τα πυροσβεστικά οχήματα.

Στάχτες σπίτια και μεγάλες εκτάσεις δάσους – Ισχυρή μάχη με τις φλόγες

Σύμφωνα με τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια της περιοχής, ειδικά στον οικισμό Μαυρολίμνη.Όπως φαίνεται στις εικόνες, αρκετά σπίτια του οικισμού παραδόθηκαν στις φλόγες και έχουν γίνει στάχτη.

Ζημιές έχουν προκληθεί και στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς έχουν καεί κολόνες της ΔΕΗ και έχουν κοπεί καλώδια, γι’ αυτό βρίσκονται στην περιοχή συνεργεία του ΔΕΔΗΕ για να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, και 17 αεροσκάφη της Πυροσβεστικής που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού ενώ το έργο της κατάσβεσης συντονίζει ο ίδιος ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης και από την πρώτη στιγμή είχε μεταβεί στο σημείο με εντολή του και ο υπαρχηγός, αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος. Επίσης, από αέρος συντονίζουν δύο ελικόπτερα, (ένα της ΕΛ.ΑΣ στο οποίο επιβαίνει και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου και ένα της Πυροσβεστικής), ενώ ένα ακόμα Σινούκ του στρατού συμμετέχει στη κατάσβεση.

Μάλιστα μονάδες της Πυροσβεστικής χρησιμοποιούν μέχρι και πισίνες για να προμηθευτούν νερό για να καταπολεμήσουν το πύρινο μέτωπο.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαρθακογιάννης, η πυρκαγιά πήρε μεγάλες διαστάσεις χτες το βράδυ, γιατί στην περιοχή που απ’ όπου ξεκίνησε είχε πολύ πυκνή βλάστηση, έπνεαν δυτικοί άνεμοι 4-5 μποφόρ με ριπές έξι μποφόρ, οι οποίοι κατηύθυναν τις φλόγες προς τα Γεράνεια, δημιουργώντας μια τεράστια πύρινη περίμετρο, ενώ δεν υπάρχει οδικό δίκτυο για να κινούνται τα οχήματα, εκτός από έναν δρόμο που οδηγεί από τον Σχίνο προς Αλεποχώρι. Για τον λόγο αυτό ενισχύονταν συνεχώς οι επίγειες δυνάμεις από όλη την Πελοπόννησο και την Αττική, κυρίως με πεζοπόρα τμήμα αλλά και οχήματα, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Το πρωί που πέταξαν τα εναέρια μέσα η κατάσταση βελτιώθηκε αρκετά, αλλά η πυρκαγιά εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη. Αυτή την ώρα, εκτός από 17 αεροσκάφη, επιχειρούν 182 πυροσβέστες με 62 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων με το ειδικό μηχανοκίνητο τη Πυροσβεστικής και εθελοντές πυροσβέστες, ενώ στο έργο της κατάσβεσης βοηθούν υδροφόρα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι, από χθες το βράδυ, στον τόπο της πυρκαγιάς έχει μεταβεί με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για τη διερεύνση των αιτιών που την προκάλεσαν. Ανεπίσημες πληροφορίες από αξιωματικούς της Πυροσβεστικής που επικαλείται το korinthostv.gr αναφέρουν πως έως τώρα έχουν καεί 18.000-20.000 στρέμματα δασικής έκτασης.​​​​​​

Μαρτυρίες κατοίκων για τη μεγάλη πυρκαγιά στην Κορινθία

“Μας ειδοποίησαν στις 4 το πρωί και φύγαμε από το σπίτι μας. Τα αφήσαμε όλα όπως ήταν, πήραμε το αυτοκίνητό μας και φύγαμε. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση ακόμα, όταν σβηστεί η φωτιά θα επιστρέψουμε”, ανέφερε κάτοικος της περιοχής, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

“Είμαι stand by από τις δέκα εχτές το βράδυ. Το πρωί κατά τις 3-4 τα ξημερώματα κόρναραν τα περιπολικά έξω από το σπίτι. Άκουσα ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από έναν ελαιώνα. Η φωτιά μπήκε στα Γεράνια Όρη, έφτασε στη Μαυρολίμνη, και μετά φύγαμε από το σπίτι. Είμαστε από τις 4.30 το πρωί στην παραλία. Η φωτιά αυτή τη στιγμή είναι γύρω στα 600 μέτρα από το σπίτι μου. Τώρα η φωτιά είναι στον οικισμό Παρασκευά και κατεβαίνει προς τα Μέγαρα. Ακούμε ότι έχουν καεί σπίτια στη Μαυρολίμνη. Όταν σηκώθηκα ειδοποίησα όλη τη γειτονιά, τους χτύπησα κουδούνια να ξυπνήσουν να κατέβουμε όλοι στην παραλία”, περιέγραψε άλλος κάτοικος.

Καπνοί μέχρι την… Ικαρία

Ο καπνός και η στάχτη από τη δασική πυρκαγιά του Σχίνου Κορινθίας έχουν μεταφερθεί πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία, εξαιτίας των ισχυρών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου