ΕΛΛΑΔΑ

Μπαμπινιώτης: Υπόγραψε και όχι υπέγραψε…“Τα 10 πιο ενοχλητικά λάθη“ που κάνουμε στα Ελληνικά

μπαμπινιώτης-υπόγραψε-και-όχι-υπέγρα-585304

Με τις πιο “ενοχλητικές” χρήσεις της ελληνικής γλώσσας ασχολείται ο Γιώργος Μπαμπινιώτης. Ο γνωστός γλωσσολόγος και πανεπιστημιακός καθηγητής συγκέντρωσε και δημοσίευσε στην προσωπική του σελίφα στο Facebook το “Τοπ 10”.

Σύμφωνα με τον ίδιο “την ιδέα μού έδωσε ανάλογη έρευνα τού BBC για την Αγγλική (″The Top Twenty Complaints″), αλλά, ακόμη περισσότερο, το πλήθος των (συμβατικών και ηλεκτρονικών) επιστολών τηλεθεατών, οι οποίοι “παραπονούνταν” για διάφορες χρήσεις τής Ελληνικής”.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Καθηγητή Μπαμπινιώτη:

Με αφορμή την εκπομπή “Τη γλώσσα μού έδωσαν Ελληνική”, μια παραγωγή τού Γιώργου και τής αξέχαστης Ηρούς Σγουράκη (δημιουργών τού “Μονογράμματος”) που επιμελήθηκα στην ΝΕΤ και που αφορούσε κυρίως σε ζητήματα χρήσεως τής γλώσσας μας, διεξήγαγα μιαν απλή αλλά χρήσιμη, νομίζω, έρευνα.

Την ιδέα μού έδωσε ανάλογη έρευνα τού BBC για την Αγγλική (″The Top Twenty Complaints″), αλλά, ακόμη περισσότερο, το πλήθος των (συμβατικών και ηλεκτρονικών) επιστολών τηλεθεατών, οι οποίοι “παραπονούνταν” για διάφορες χρήσεις τής Ελληνικής, τις οποίες θεωρούσαν (και θεωρούν γενικότερα) από αδόκιμες ώς λανθασμένες, ζητώντας μου να τις σχολιάσω και να συμβάλω στο να αποφεύγονται.

Ζητήθηκε, λοιπόν, από τους τηλεθεατές να επισημάνουν ΤΙΣ ΔΕΚΑ ΠΙΟ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ που μιλάμε και γράφουμε. Τι τους ενοχλεί περισσότερο; Τι νομίζουν ότι δεν έχει καλώς; Τι θεωρούν ότι πρέπει να αλλάξει ή να αποφεύγεται; Υπήρξε πληθώρα απαντήσεων.

Ταξινομήθηκαν οι απαντήσεις, ιεραρχήθηκαν σύμφωνα με την συχνότητά τους και έδωσαν τα αποτελέσματα που εμφανίζονται στο ακολουθούν εικονόλεξο (Το πλήρες κείμενο με εκτενή σχόλια στο βιβλίο μου “Η γλώσσα μας: 180 κείμενα για τη γλώσσα” [Κέντρο Λεξικολογίας 2020, σελ. 401-405].

[thetoc]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου