ΕΛΛΑΔΑ

Συστάσεις του ΔΝΤ στην Ελλάδα για συντάξεις και κατώτατο μισθό

συστάσεις-του-δντ-στην-ελλάδα-για-συντ-58401

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 3,5% προβλέπει το ΔΝΤ, αλλά κάνει συστάσεις στην Αθήνα για τις συντάξεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού, μεταξύ άλλων.

Η πρόβλεψη του Ταμείου, στην έκθεσή του για την Ελλάδα, είναι χαμηλότερη κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη- πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία- ενώ κάνει λόγο για αβεβαιότητες και καθοδικούς κινδύνους «που συνεχίζουν να θολώνουν τις προοπτικές».

Στην έκθεση το ΔΝΤ επισημαίνει ότι το ΑΕΠ επέστρεψε στο προ πανδημίας επίπεδο το 2021, «αντανακλώντας μια ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη του τουρισμού, αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης καθώς τα νοικοκυριά άρχισαν να αξιοποιούν τις αποταμιεύσεις που συσσώρευσαν στην πανδημία και ισχυρές ιδιωτικές επενδύσεις που υποστηρίζονται από αυξανόμενες άμεσες ξένες επενδύσεις», αναφέρει αρχικά το ΔΝΤ στην έκθεση.

Ακόμη κάνει λόγο για «αξιέπαινη πρόοδο» στην αντιμετώπιση προβλημάτων του παρελθόντος, σημειώνοντας τη μείωση των «κόκκινων δανείων», τη βελτίωση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, τη σταθερή μείωση της ανεργίας και την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς.

Για τον πληθωρισμό, προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 4,5% σε μέσα επίπεδα φέτος, λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας αύξησης των τιμών ενέργειας, για να υποχωρήσει μεσοπρόθεσμα στο 1,9%.

Το Ταμείο αναμένει ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί και σημειώνει ότι οι κίνδυνοι αναχρηματοδότησής του φαίνονται διαχειρίσιμοι μεσοπρόθεσμα. «Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να πέσει κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα έως το 2023, αντανακλώντας την ισχυρή ανάπτυξη, τη δημοσιονομική προσαρμογή και τον υψηλότερο πληθωρισμό», αναφέρει.

Οι συστάσεις του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ συνιστά στην ελληνική κυβέρνηση μία διευκολυντική δημοσιονομική πολιτική φέτος, αλλά θεωρεί ότι το πρωτογενές έλλειμμα πρέπει να είναι μικρότερο από το 2% του ΑΕΠ. Για το 2023 συστήνει να υπάρξει στόχευση σε πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο σταδιακά θα αυξάνεται για να φθάσει το 2% του ΑΕΠ έως το 2027.

Ακόμη, συνιστά τα μέτρα στήριξης λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας να είναι προσωρινά και να αφορούν τις ευάλωτες ομάδες. Σημειώνει ότι μεγαλύτερη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην προστασία όσων λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με μία αύξηση του ύψους του τουλάχιστον στο επίπεδο του πληθωρισμού, ώστε να αποτελέσει το δίχτυ ασφαλείας έναντι αρνητικών σοκ, όπως η σημερινή ενεργειακή κρίση.

Παράλληλα, το ΔΝΤ συνιστά την ακύρωση των σχεδίων για μόνιμες περικοπές των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους ή τουλάχιστον τη χρηματοδότησή τους με άλλα μέτρα.

Για τις συντάξεις και τους μισθούς στο δημόσιο, το Ταμείο θεωρεί ότι πρέπει να περιορισθούν οι πιέσεις για δαπάνες. Ειδικότερα, για τις συντάξεις αναφέρει ότι θα πρέπει να ισχύσει το «πάγωμά» τους για φέτος και η προβλεπόμενη φόρμουλα αναπροσαρμογής τους από το επόμενο έτος.

Επίσης, το ΔΝΤ ενθαρρύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μία συνετή αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα διατηρεί τα κέρδη ανταγωνιστικότητας που έχει η ελληνική οικονομία.

Το Ταμείο καλωσορίζει την ταχεία εκκαθάριση των ισολογισμών των μεγάλων τραπεζών, αλλά τονίζει ότι παραμένουν προβλήματα και ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων, με την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου, τη βελτίωση των πλαισίων διαχείρισης πιστωτικών κινδύνων από τις τράπεζες και την ανάπτυξη βιώσιμων μακροπρόθεσμων αναδιαρθρώσεων.

Τέλος, αναφέρει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για την ενίσχυση των κεφαλαίων των τραπεζών και να αντικατασταθούν αυτά που έχασαν λόγω των τιτλοποιήσεων των «κόκκινων» δανείων τους, κάτι που βραχυπρόθεσμα, όπως σημειώνει, μπορεί να απαιτεί να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Πηγή: lifo.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου