ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛ.ΑΣ.: Κενά στο «σκηνοθετημένο σχέδιο απόδρασης» της Βίκυς Σταμάτη

ελ-ασ-κενά-στο-σκηνοθετημένο-σχέδιο-α-583318

«Σκηνοθετημένο περιστατικό» ή άλλο ύποπτο παρασκήνιο εξετάζουν πλέον αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πίσω από την εξαφάνιση για περίπου 24 ώρες της Βίκυς Σταμάτη με τη βοήθεια μίας 46χρονης πρώην υπαλλήλου του Δρομοκαϊτείου. Και αυτό προκειμένου με την προβολή που θα ακολουθούσε και με την άμεση επιστροφή της να προωθήσει το αίτημά της να αφεθεί ελεύθερη. Αυτό εξάλλου άφησε να εννοηθεί και ο παραιτηθείς νομικός εκπρόσωπός της κ. Αλέξης Κούγιας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, η 46χρονη είχε προμηθεύσει στη Βίκυ Σταμάτη και αντικλείδι για το λουκέτο της καγκελόπορτας του δωματίου της. Όπως προκύπτει από το ίδιο σενάριο, «είχε κανονισθεί η Βίκυ Σταμάτη να διέμενε σε σπίτια συγγενών της 46χρονης. Όμως επειδή εκείνοι την αναγνώρισαν, αναγκάστηκε να βγει στον… δρόμο, κοντά στο Δρομοκαΐτειο, απ’ όπου ειδοποίησε τις αρχές».

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ωστόσο επισήμαναν στο «Βήμα» ότι «είναι εξαιρετικά περίεργο το γεγονός ότι η Βίκυ Σταμάτη δεν φέρεται να είχε φροντίσει ένα πιο σύνθετο σύστημα υπόθαλψής της και ότι δεν έκανε οποιαδήποτε κίνηση για αυτό που επικαλείτο συνέχεια: να πάει δηλαδή να δεί το παιδί της. Αν το ήθελε, θα το είχε ρυθμίσει. Το σενάριο που μας παρουσιάστηκε ως σχέδιο μεγάλης φυγής έχει μεγάλα κενά. Δεν είχε ζητήσει, φέρ’ ειπείν, διασφαλίσεις από τη 46χρονη ότι οι συγγενείς της θα είχαν ενημερωθεί και δεν θα την έδιωχναν από τα σπίτια. Εφόσον είχε τόσες ημέρες χρονικό περιθώριο να σχεδιάσει τη φυγή της, αυτό, λογικά, θα ήταν ίσως το πρώτο που θα έπρεπε να είχε κανονίσει ή να αλλάξει το σύστημα φιλοξενίας της. Πίσω από αυτήν τη φαινομενική προχειρότητα ίσως κρύβεται κάτι άλλο…»

Σύμφωνα με καταθέσεις που δόθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ., κεντρικό ρόλο στην υπόθεση φέρεται να είχε παίξει η 46χρονη Σ.Σ., πρώην τραπεζοκόμος στο Δρομοκαΐτειο καθώς είχε απολυθεί από το νοσηλευτικό ίδρυμα πριν από περίπου τρεις μήνες. Είχε αναπτύξει προσωπική γνωριμία με τη Βίκυ Σταμάτη και φέρεται να είχε αποσπάσει αντικλείδι του λουκέτου της καγκελόπορτας του δωματίου όπου νοσηλευόταν. Άρα το όποιο σχέδιο φυγής της Βίκυς Σταμάτη είχε αρχίσει να καταστρώνεται προ αρκετών μηνών. Μάλιστα, όπως γίνεται γνωστό στο δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» («Βγαίνει για τζόγκινγκ και της αφήνουν ανοιχτά τα ρολά ασφαλείας…»), φρουρός της αναφέρει στην προϊσταμένη του εισαγγελέα ότι είχαν χαθεί τα κλειδιά του λουκέτου.

Η 46χρονη τραπεζοκόμος επισκεπτόταν συχνά στο Δρομοκαΐτειο τη σύζυγο του πρώην υπουργού από τότε απου απολύθηκε και, όπως εκτιμούν οι αρχές, προ 15 ημερών έδωσε στη Βίκυ Σταμάτη το αντικλείδι με προοπτική να δραπετεύσει αν δεν γινόταν δεκτό το αίτημα που είχε υποβάλει πρόσφατα για την αποφυλάκισή της.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια εκδοχή και τις καταθέσεις, «η Βίκυ Σταμάτη ζήτησε –πιθανόν μέσω κινητού– από την 46χρονη να την περιμένει έξω από τον χώρο του Δρομοκαΐτειου, απ’ όπου έφυγε με χαρακτηριστική άνεση λόγω της χαλαρότητας που υπήρχε». Η πρώην τραπεζοκόμος του νοσηλευτικού ιδρύματος την παρέλαβε και την οδήγησε στο γειτονικό σπίτι μίας εκ των τριών θυγατέρων της η οποία διέμενε μαζί με έναν φίλο της. Της είπε ότι είναι «μία φίλη της που θα μείνει εκεί λίγες μέρες». Με τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα από τα ΜΜΕ, ο νεαρός φίλος της κόρης της την αναγνώρισε και της ζήτησε να φύγει από το σπίτι «για να μην έχουν προβλήματα».

Η 46χρονη παρέλαβε τη Βίκυ Σταμάτη από το σπίτι της κόρης της και τη μετέφερε στο σπίτι της –επίσης στην περιοχή του Χαϊδαρίου– όπου διέμενε με τον σύζυγό της και μία άλλη ανήλικη κόρη της. Σύμφωνα με τις καταθέσεις, «όταν επέστρεψε αργά το βράδυ της Πέμπτης στο σπίτι της, ο σύζυγός της αναγνώρισε και αυτός τη Βίκυ Σταμάτη και ζήτησε από τη γυναίκα του να τη διώξει. Έτσι και εκείνη την επόμενη ημέρα το πρωί την άφησε κοντά στην εκκλησία της Παναγίτσας». Από εκεί ειδοποίησε αργότερα τον δικηγόρο της κ. Φραγκίσκο Ραγκουση και ακολούθως τις αρχές στις οποίες ωστόσο υποστήριξε ότι «ήταν εκεί όλο το βράδυ».

Την ίδια ώρα τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για σημαντικές ευθύνες σχετικά με τα εντυπωσιακά κενά στο σύστημα επιτήρησης της συζύγου του πρώην υπουργού στο Δρομοκαΐτειο αλλά και για σχέσεις «διαπλοκής» που θα αποκαλυφθούν σύντομα.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου