ΕΛΛΑΔΑ

Προσλήψεις και απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών εκτός νόμου

προσλήψεις-και-απολύσεις-ιδιωτικών-ε-583198

Τελειωμό δεν έχουν τα περιστατικά ασυδοσίας στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών.

Συγκεκριμένα, η ΟΙΕΛΕ δέχτηκε καταγγελία από εκπαιδευτικό που του ζητήθηκε να υπογράψει σύμβαση με μεικτές αποδοχές ύψους 400 ευρώ το μήνα σε ιδιωτικό σχολείο της Λάρισας. Στην εν λόγω σύμβαση δεν αναγράφονταν οι ώρες της απασχόλησης ούτε οι μέρες της ασφάλισης.

Σύμφωνα με την καταγγελία που δέχτηκε η ΟΙΕΛΕ η εν λόγω σύμβαση ήταν 8μηνης διάρκειας και αφορούσε εργασία με πλήρες ωράριο ενώ όταν η εκπαιδευτικής ζήτησε να αναγράφονται οι ώρες διδασκαλίας του στη σύμβαση ο διευθυντής του υπέδειξε την “πόρτα της εξόδου”.

Οι προσλήψεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών διέπονται από συγκεκριμένη νομοθεσία και πιο συγκεκριμένα:

  1. Τις διατάξεις του άρθρου 30 του Ν. 682/1977 (Φ.Ε.Κ.244/τ.Α’) όπως αντικαταστάθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 13 του Ν. 2986/2002 (ΦΕΚ 24/τ. Α’) και του άρθρου 47, παρ. 15 του Ν. 3848/2010 (Φ.Ε.Κ 71/τ.Α’).
  2. Τις διατάξεις του άρθρου 62 του Ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 τ. Α’)
  3. Τις διατάξεις του άρθρου 6 και 12 του Ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226/τ. Α’) “Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015”.

Ωστόσο η σύμβαση αυτή παραβίαζε την πιο πάνω νομοθεσία.

Στην παράγραφο 3 μάλιστα της σύμβασης αναγράφονται τα ακόλουθα:

Η σύμβαση ισχύει για το χρόνο που αναγράφεται στην παράγραφο 1 (1-1-2013 έως και 30-6-2014) και δεν καθιερώνει καμία υποχρέωση στις συμβαλλόμενες πλευρές για την ανανέωσή της. Υπερισχύει δε οποιασδήποτε άλλης κυβερνητικής απόφασης.

Για το θέμα αυτό υπήρξε και έγγραφη καταγγελία της ΟΙΛΕ στον Υφυπουργό και αρμόδιο για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Κεδίκογλου.

Εκτός όμως από το πιο πάνω θέμα άλλη μια υπόθεση ήρθε εις γνώση της ΟΙΕΛΕ. Αυτή τη φορά η παραβίαση της νομοθεσίας σχετιζόταν όχι με πρόσληψη άλλα με απόλυση. Συγκεκριμένα μεγάλο ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας προέβη σε καταγγελία σύμβασης εκπαιδευτικού χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη νομοθεσία και ορίζοντας τμήμα της νόμιμης αποζημίωσης ως… οικειοθελή παραχώρηση εκ μέρους της ιδιοκτησίας.

Η καταγγελία της σύμβασης εξετάσθηκε από το ΠΥΣΠΕ Γ Αθήνας το οποίο και αποφάσισε να επιστραφεί πίσω η καταγγελία της σύμβασης και να ανακοινοποιηθεί με αναφορά την ισχύουσα νομοθεσία για τις καταγγελίες σύμβασης και με το νόμιμο τρόπο καταβολής της αποζημίωσης.

news.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου