ΕΛΛΑΔΑ

«Ναι» στη σύσταση Εξεταστικής για τα μνημόνια

ναι-στη-σύσταση-εξεταστικής-για-τα-μ-580870

Με 156 ψήφους υπέρ και 72 κατά η Βουλή ενέκρινε κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας την πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια και τους υπαίτιους που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια.

«Ναι» στην πρόταση είπαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Αντίθετα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την καταψήφισαν, επισημαίνοντας το άστοχο του πολιτικού χρόνου κατάθεσης και κάνοντας λόγο για «αντιπερισπασμό» και υπονόμευση της συναίνεσης. «Παρών» δήλωσαν 22 βουλευτές από το Ποτάμι και το ΚΚΕ. Η Χρυσή Αυγή ααπουσίασε από την ψηφοφορία. Ψήφισαν συνολικά 250 βουλευτές.

Η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρότεινε να διαρκέσει η Επιτροπή τουλάχιστον ένα εξάμηνο, έως τις 6 Οκτωβρίου 2015.

Για να γίνει δεκτό το αίτημα, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, πρέπει η πρόταση να συγκεντρώσει τις θετικές ψήφους της απόλυτης πλειoψηφίας των παρόντων, η oπoία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών, δηλαδή 120 βουλευτών.

Σύγκρουση πολιτικών αρχηγών

Χαρακτήρα μετωπικής σύγκρουσης έλαβε η συζήτηση επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαρά να προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι εάν οδηγήσει την χώρα στα βράχια και την χρεοκοπία θα υπάρξει (προ)ανακριτική επιτροπή για τις ευθύνες της και τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα να του αντιτείνει ότι ο ίδιος όχι μόνο προσδοκά καρτερικά στην αποτυχία της κυβέρνησης, αλλά απειλεί ότι θα στήσει προανακριτικές επιτροπές.

Υπάρχουν τεράστια ερωτηματικά για την περασμένη πενταετία και πρέπει να δοθούν απαντήσεις, παρότι επί της αρχής οι πολιτικές ευθύνες έχουν αποδοθεί από τον ελληνικό λαό με την ψήφο του στις 25 Ιανουαρίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να επιδείξει διάθεση ρεβανσισμού. «Στόχος αυτής της επιτροπής είναι να χυθεί άπλετο φως στις σκοτεινές πτυχές αυτής της πενταετίας» τόνισε.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι «δεν ζητάμε μια εξεταστική επιτροπή προκειμένου να κριθούν πολιτικές αντιλήψεις με τις οποίες διαφωνούμε», αλλά «για να διερευνήσει αν πέρα από την υλοποίηση μιας κακής, νεοφιλελεύθερης και εμμονικής πολιτικής τελέστηκαν εν τέλει πράξεις που είχαν μη πολιτικά κίνητρα».

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι πολλά τα σημεία που πρέπει να διερευνηθούν και οι πράξεις που πρέπει να ερευνηθούν, αναφερθείς ενδεικτικά στην διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009 που έγινε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το PSI, αλλά και «την αλλαγή της μνημονιακής φρουράς και το τι διημείφθη στις Κάννες» τον Νοέμβριο του 2011 και συγκεκριμένα πώς ανατράπηκε και μέσα από ποιες παρασκηνιακές διαδικασίες Έλληνας πρωθυπουργός μετά από 37 χρόνια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, όπως είπε.

Η πρωθυπουργός δεν μας κάλεσε στη Βουλή για την Εξεταστική Επιτροπή, όπως και την περασμένη εβδομάδα για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Δεν θέλει συναίνεση, αλλά κατασκευάζει εχθρούς, προσπαθεί να συγκαλύψει τη διάψευση των προσδοκιών του λαού, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι αν η χώρα χρεοκοπήσει, θα υπάρξει ανακριτική επιτροπή «για το ποιος ρίχνει τη χώρα στα βράχια».

Ερμηνεύοντας δηλώσεις του κ. Σαμαρά ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση εάν βουλευτές της δεν στηρίξουν την συμφωνία που θα πετύχει με τους δανειστές, ο κ Τσίπρας τον ρώτησε εάν ονειρεύεται την εποχή των Καννών. «Σας ζήτησε ποτέ κανείς κ. Σαμαρά να μπείτε σε οικουμενική κυβέρνηση και δεν το ήξερα; Αν νοσταλγήσατε την εποχή των Καννών, μην περιμένετε άδικα. Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το Παλάτι», του είπε.

Η εξήγηση που έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν ότι «οι ξένοι με ρώτησαν αν θα σας στηρίξω για να βγείτε απ’ τους δικούς σας εφιάλτες και όταν με ρώτησαν αν θα σας στήριζα εάν οι βουλευτές σας δεν στηρίξουν την συμφωνία, είπα πως αν αυτή η συμφωνία βοηθά την παραμονή της χώρας στο ευρώ, εγώ θα την στηρίξω». «Εγώ δεν ξέρω τι σχεδιάζετε εσείς -θα στηρίξω, αλλά να μην μας θεωρείτε δεδομένους», του επισήμανε ο κ. Σαμαράς.

Το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση εξεταστικής, ωστόσο καλωσορίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία προκειμένου να καταγραφούν η αλήθεια, οι πλάνες και οι δημαγωγίες, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στην επταμερή στις Βρυξέλλες ο κ. Τσίπρας «έζησε προληπτικά τις Κάννες του» και ότι δεν μπορεί να παίξει με δημοψήφισμα ή εκλογές. «Ό,τι έγινε στις Βρυξέλλες, αυτό έγινε και στις Κάννες», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

«Ήταν δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα αναλάμβανε αμέσως να συγκροτήσει την Εξεταστική Επιτροπή. Δεν την ψηφίζουμε γιατί βιάζει την κοινή λογική αλλά την καλωσορίζουμε και θα συμμετάσχουμε», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προειδοποιώντας πάντως ότι «όλα εδώ πληρώνονται».

«Η ιστορία είναι πάνω από συγκυριακές πλειοψηφίες», είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι «υποβάθμισε τον εαυτό του στον ρόλο του κατηγόρου».

«Στην Ευρωζώνη η επενδυτική αισιοδοξία ανεβαίνει, όλοι προσδοκούν καλύτερες ημέρες – όλοι εκτός από τους Έλληνες. Και τα παλιά κόμματα στήνουν στη Βουλή την αρένα της μιζέριας» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια. Συμπλήρωσε ότι στη Βουλή θα πρέπει να συζητηθούν τα λάθη που μας οδήγησαν στο μνημόνιο και τα λάθη που μας κρατάνε στο μνημόνιο.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να ερευνηθούν τέσσερις κρίσιμες περίοδοι:

  • Οκτώβριος 2009 – Μάιος 2010, δηλαδή έρευνα για την υπαγωγή στο Μνημόνιο (1η δανειακή σύμβαση)
  • Μάιος 2010 – Νοέμβριος 2011, δηλαδή τη 2η δανειακή σύμβαση
  • Νοέμβριος 2011 – Μάιος 2012, δηλαδή το PSI
  • Μάιος 2012 και εντεύθεν

Η πρόταση δεν κάνει ονομαστική αναφορά στους έχοντες πολιτική ευθύνη τις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, ωστόσο τους «φωτογραφίζει». Επίσης, δεν ζητά έρευνα για πιθανά ποινικά αδικήματα συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, αλλά εφόσον προκύψουν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες, τότε θα ακολουθήσει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Η ΝΔ κατέθεσε τη δική της πρόταση για σύσταση εξεταστικής που θα ερευνήσει τη χρονική περίοδο από το 1981 και μετά και τα αίτια που οδήγησαν τη χώρα σε μνημόνιο. Οπως αποφασίστηκε, χωριστά θα συζητηθούν οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ΝΔ, καθώς η ΝΔ δεν συναινεί να γίνει κοινή συζήτηση.

Έναρξη με εντάσεις και ενστάσεις

Η συζήτηση ξεκίνησε με τις ενστάσεις των κομμάτων για τη συνέχιση του φαινομένου των καθυστερήσεων στην έναρξη των συνεδριάσεων της Βουλής και με αιχμές σχετικά με την συγκρότηση από την Πρόεδρο της Βουλής της επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους.

Η συζήτηση είχε προγραμματιστεί για τις 6.00 μ.μ. ωστόσο μέχρι τις 6.35 μ.μ. συνεχιζόταν η επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους υπό την προεδρία της Ζωής Κωνσταντοπούλου, με τους βουλευτές των κομμάτων να αναμένουν στην αίθουσα της Ολομέλειας την έναρξη της προγραμματισμένης συνεδρίασης.

Τελικά, η Πρόεδρος της Βουλής ανέβηκε στην έδρα στις 6.45, ενώ μετά από …μικρής κλίμακας αντιπαραθέσεις και μια σειρά διαδικαστικών θεμάτων που μεσολάβησαν και την ανάγνωση των σχετικών άρθρων του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής ξεκίνησε στις 7.30 μ.μ.

Κατά τη συζήτηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Μητρόπουλος είπε ότι η χώρα αφέθηκε στον αυτόματο πιλότο του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού και παραδόθηκε στις αγορές με ρήτρα αποικίας που δύσκολα μπορεί να ανατραπεί. Γι’ αυτό – εξήγησε – η έρευνα πρέπει να είναι βαθιά, να έχει άνεση χρόνου, να έχει την δέουσα επιστημονική βοήθεια και να γίνει χωρίς εντυπωσιασμούς, ρεβανσισμούς και λαϊκιστικές αντιπαραθέσεις.

«Είναι μοναδική ευκαιρία να αναζητήσουμε την πραγματική αλήθεια υπακούοντας στις προγονικές λυτρωτικές επιταγές» είπε προσθέτοντας πως όλοι άλλωστε οι πολιτικοί χώροι είχαν υποσχεθεί αυτή την διερεύνηση. Εκτίμησε μάλιστα ότι αυτό θα προσδώσει νέο κύρος στη χώρα μας, συναίσθηση των αδυναμιών και θα μας δώσει θάρρος για επανεκκίνηση της οικονομίας και αναβάθμιση της πατρίδας στο ευρωπαϊκό και διεθνή καταμερισμό της εργασίας.

Ο Δημήτρης Καμμένος (ΑΝΕΛ) έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική προσπάθεια για τη διερεύνηση των αιτιών εισόδου στο Μνημόνιο εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα πορίσματά της θα βοηθήσουν την χώρα μας και τις άλλες χώρες της Ευρώπης να ελέγξουν στο μέλλον τις κυβερνήσεις τους.

Ο ειδικός αγορητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, υποστήριξε το σκεπτικό της πρότασης του κόμματός του, επισημαίνοντας ότι οι ρίζες των παθογενειών της ελληνικής οικονομίας εντοπίζονται στην δεκαετία του 1980. Όπως είπε μάλιστα, η ΝΔ αισθάνεται υπερήφανη για τις θητείες της στη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ τόνισε πως την ιστορική εξέλιξη της χώρας θα την γράψουμε όλοι μαζί.

Ο κ. Σταϊκούρας, εκτίμησε πως «οι πολίτες στις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις μηδένισαν την πλεονάζουσα ερμηνευτική αυθαιρεσία και σκοπιμότητα», σημείωσε όμως ότι η έγκυρη εθνική αυτοαξιολόγηση θα πρέπει να έχει ως στόχο την πολιτική διερεύνηση των πολυσύνθετων πτυχών των εξελίξεων κατά την κρίσιμη περίοδο υπαγωγής στο Μνημόνιο με επιστημονική τεκμηρίωση και πάντως σε κατάλληλο πολιτικό χρόνο και περιβάλλον.

Ο Αρτέμιος Ματθαιόπουλος από την ΧΑ, υποστήριξε ότι η ευθύνη για την υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια είναι συνολική και συλλογική ενώ χαρακτήρισε την πρόταση για Εξεταστική «προσχηματική που δεν θα έχει αρμοδιότητα» και ως εκ τούτου «οι υπαίτιοι είτε θα μείνουν στο απυρόβλητο, είτε θα τους αθωώσει η Δικαιοσύνη». Ακόμη διερωτήθηκε ποια είναι τα όρια αυτής της Επιτροπής και οι τομείς ευθύνης της και παρότι δήλωσε σύμφωνος με τις προτάσεις που κατατέθηκαν, ζήτησε να ξεκινήσει η έρευνα από την αρχή της Μεταπολίτευσης.

Από το Ποτάμι, ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι προτάσσει το μικροκομματικό συμφέρον και την πρακτική του αντιπερισπασμού έναντι της εθνικής συνεννόησης ώστε να καλύψει την αμηχανία της να φέρει σε πέρας την διαπραγμάτευση. Αφού υπενθύμισε πως δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα από 47 εξεταστικές Επιτροπές κατά την μεταπολιτευτική περίοδο, είπε πως το «θέαμα χωρίς άρτο» που προσφέρει η κυβέρνηση, δεν διαρκεί πολύ και θα εξελιχθεί σε οργή. Πρότεινε δε να συμπεριληφθεί στην διερεύνηση και η περίοδος διακυβέρνησης Καραμανλή.

Από το ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η πρόταση για την σύσταση αυτής της Εξεταστικής έχει τον χαρακτήρα του αποπροσανατολισμού, την στιγμή που εκφράζεται μια ευρύτατη συναίνεση στην ανάγκη επίτευξης της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους της στο πλαίσιο της υλοποίησης των στρατηγικών επιλογών του ευρωμονόδρομου και αποσκοπεί στην όξυνση της ανούσιας δικομματικής αντιπαράθεσης.

«Κίνηση διχαστική κι ανώφελη, κίνηση πολιτικής τακτικής με μοναδικό κίνητρο τον πολιτικό αντιπερισπασμό» χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για Εξεταστική, ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Όπως τόνισε μάλιστα οι λύσεις για τον τόπο προϋποθέτουν ένωση δυνάμεων κι όχι διχασμό και διάσπαση διότι αν και το κομματικό όφελος είναι προφανές δεν έχει καμία σχέση με το δημόσιο συμφέρον. Τέλος ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε πως αν το κόμμα του είχε την ανάλογη κοινοβουλευτική δύναμη θα κατέθετε πρόταση για έρευνα της περιόδου από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.

Με την περιγραφή «Το Μνημόνιο αποτέλεσε βωμό θυσίας των δικαιωμάτων και ταυτόχρονα εξαγνισμού της διαφθοράς» ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς επικαλέστηκε ως ενδεικτικά τα παραδείγματα του κλεισίματος της ΕΡΤ και της αναρχίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, επισημαίνοντας πως «για τον λόγο αυτό η διερεύνηση να οδηγήσει σε γνήσια και ασφαλή εργαλεία εξάρθρωσής της και να μπουν κανόνες».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου