ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας: Η Ελλάδα σέβεται τις δεσμεύσεις της στην ΕΕ, αλλά είναι κυρίαρχη χώρα

τσίπρας-η-ελλάδα-σέβεται-τις-δεσμεύσε-577487

Είναι κυρίαρχη χώρα η Ελλάδα με αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, σεβόμενη πάντα τις διεθνείς δεσμεύσεις της, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στις ευρωπαϊκές αιχμές για το ταξίδι του στο Κρεμλίνο. Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης για να γυρνά στις χώρες για επίλυση του οικονομικού της προβλήματος -το οποίο θα λυθεί εντός ΕΕ- τόνισε ο πρωθυπουργός με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να διαβεβαιώνει ότι δεν ετέθη αίτημα ρωσικής οικονομικής βοήθειας.

Εμπορικές σχέσεις, επενδύσεις, αγωγοί, ιδιωτικοποιήσεις και ρωσικό εμπάργκο βρέθηκαν στο «μενού» της τρίωρης συνάντησης στο Κρεμλίνο, η οποία ολοκληρώθηκε με την υπογραφή κοινού προγράμματος δράσης 2015-2016. Εντούτοις, οι δύο ηγέτες απέφυγαν να δώσουν σαφείς απαντήσεις για το πώς μπορούν να εξαιρεθούν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα από τα ρωσικά αντίμετρα.

Αντίθετα, λίγο πιο σαφείς ήταν σε ό,τι αφορά την πρόθεση και των δύο πλευρών να διερευνήσουν τη δυνατότητα επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream στο ελληνικό έδαφος -αν και σε αυτή την περίπτωση θα ονομαστεί ελληνικός αγωγός, έσπευσε να πει χαριτολογώντας ο Αλέξης Τσίπρας.

Ως προς αυτές καθαυτές τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η Ελλάδα διαφωνεί με τη λογική τους, γεγονός που έχει υπογραμμίσει στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ, και τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστεί από όλες τις πλευρές το πακέτο συμφωνιών του Μινσκ «για να ξεπεραστεί ο φαύλος κύκλος των αδιέξοδων κυρώσεων και της αναβίωσης μιας ψυχροπολεμικής λογικής».

Υπογράμμισε ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από σοβαρό διάλογο για μία νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει με τις δυνάμεις που διαθέτει, αλλά και με την ισότιμη παρουσία της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να συμβάλει ενεργά στη δημιουργία γεφυρών συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας.

«Η Ελλάδα είναι μία κυρίαρχη χώρα, με αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα της να ασκεί πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική και να αξιοποιεί το γεωπολιτικό της ρόλο ως ευρωπαϊκή, μεσογειακή και βαλκανική χώρα, χώρα της ευρύτερης παρευξείνιας γειτονιάς» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου δίνοντας απάντηση στα σχόλια και τις δηλώσεις από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σχετικά με την επίσκεψή του στο Κρεμλίνο.

«Σεβόμαστε απόλυτα τις δεσμεύσεις μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς όπου συμμετέχουμε και ταυτόχρονα αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες σε διεθνές επίπεδο για την προώθηση αμοιβαία επωφελών συνεργασιών με στόχο πάντοτε την προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επί τάπητος στην τρίωρη συνάντηση στο Κρεμλίνο τέθηκε η αποκατάσταση και ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας υπό το φως του ρωσικού εμπάργκο σε απάντηση των ευρωπαϊκών κυρώσεων λόγω της ουκρανικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως συζητήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν πώς μπορούμε να αυξηθούν οι ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία, να αρθούν τα ρωσικά αντίμετρα σε αγροτικά προϊόντα ειδικού ελληνικού ενδιαφέροντος, να προσελκυθούν επενδύσεις σε τομείς όπως ο τουρισμός και οι υποδομές και να προωθηθεί η ενεργειακή συνεργασία.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η Ελλάδα «ενδιαφέρεται να διερευνήσει τις δυνατότητες επενδυτικών πρωτοβουλιών με σκοπό την κατασκευή ενός ελληνικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στην ελληνική επικράτεια, με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια».

Ευχαρίστησε επίσης τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη συνεπή στάση που έχει τηρήσει η Ρωσία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, υπογραμμίζοντας επίσης την ανάγκη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Και κλείνοντας τις σύντομες δηλώσεις του πριν δεχθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την αρχή μίας ουσιαστικής «άνοιξης» στις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν σημασία μόνο οι εξαγγελίες, αλλά και η υλοποίησή τους, και στο σημείο αυτό διαβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει τη βούληση να κάνει πράξη όσα εξαγγέλλει σε αντίθεση, όπως είπε, με όσα συνέβαιναν στο παρελθόν.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου