ΕΛΛΑΔΑ

Απειλείται με βαριά ποινή ο πρόξενος που… μοίραζε βίζες

απειλείται-με-βαριά-ποινή-ο-πρόξενος-π-576293

Με προσωρινή ετήσια παύση από την άσκηση των καθηκόντων του και με αντίστοιχη στέρηση αποδοχών τιμωρήθηκε διπλωματικός που του καταλογίζεται πλημμελέστατος έλεγχος σε προβληματικές θεωρήσεις εισόδου (βίζες) για τη μετακίνηση πολιτών από την Τουρκία στη χώρα μας, ενώ η Γενική Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ), Μ. Παπασπύρου, θεωρώντας αδικαιολόγητα επιεική την ποινή αυτή, προσφεύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας την επιβολή έως και οριστικής παύσης.

Η μέχρι τώρα έρευνα του υπουργείου Εξωτερικών και η σχετική πειθαρχική διαδικασία κατέδειξαν ότι κακώς εγκρίθηκαν μερικές εκατοντάδες βίζες από τη γείτονα χώρα, καθώς στηρίζονταν σε τελείως ανεπαρκή έως πλαστά δικαιολογητικά, ενώ για την υπόθεση αυτή έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές σε δύο ξεχωριστά επίπεδα, καθώς διεξάγονται έρευνες για πλημμεληματικές κατηγορίες, αλλά και σε επίπεδο Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Η υπόθεση αφορά διενέργεια έκτακτης επιθεώρησης σε βίζες που χορήγησε ελληνικό προξενείο στην Τουρκία το διάστημα 2013-14, όπου εντοπίστηκαν πολλές πλημμέλειες, καθώς αντιστοιχούσαν συχνά σε πολίτες παντελώς άγνωστους στους φορείς που υποτίθεται ότι ζητούσαν τη θεώρηση εισόδου, σε υπαλλήλους που δεν υπήρχαν σε καταλόγους κρατικών φορέων, επιμελητηρίων κ.λπ., σε προβληματικά και ελλιπή δικαιολογητικά με πανομοιότυπες σφραγίδες, ημερομηνίες, υπογραφές, συναλλαγές κ.λπ.

Το βάρος της ευθύνης καταλογίστηκε πειθαρχικά στον υπηρετήσαντα τότε στη θέση του γενικού προξένου, καθώς κρίθηκε ότι εύκολα με έναν τυπικό έλεγχο θα έπρεπε να είχε αντιληφθεί ότι υπήρχε πρόβλημα πλαστότητας δικαιολογητικών και συνεπώς χορήγησης θεωρήσεων εισόδου, αφού υπήρχαν εξόφθαλμες παρατυπίες, ενώ με τις ενέργειές του παρέβη τον σχετικό Κώδικα Θεωρήσεων.

Μάλιστα, κατά την πειθαρχική διαδικασία, η πρόταση του αρμόδιου εισηγητή ήταν να επιβληθεί στον τότε πρόξενο οριστική παύση εν όψει της σοβαρότητας των παραβάσεων, της σημασίας που αποδίδεται στη συγκεκριμένη προξενική αρχή, που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική από εθνικής πλευράς, αλλά και επειδή έπρεπε να είχε διενεργήσει αυστηρούς ελέγχους, γνωρίζοντας ότι η Τουρκία είναι χώρα υψηλού μεταναστευτικού κινδύνου, προκειμένου να αποτραπεί τυχόν είσοδος λαθρομεταναστών στη χώρα μας.

Παρατυπίες
Αντίστοιχες απόψεις συμμερίζεται και η Γενική Επιθεωρητής ΔΔ, που εξαντλεί όλα τα ένδικα μέσα που της παρέχει ο νόμος, ζητώντας από τη Δικαιοσύνη να ανατρέψει την επιεική πειθαρχική ποινή και να επιβάλει πολύ αυστηρότερη, αφού η σχετική νομοθεσία απειλεί ακόμα και με οριστική παύση σε περίπτωση διάπραξης ποινικά κολάσιμης παράβασης καθήκοντος κ.λπ.

Στο πλαίσιο της διενέργειας ελέγχου επιθεώρησης στο Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης εντοπίστηκαν προβλήματα και ακολούθησαν δύο ΕΔΕ, που κατέληξαν στην άσκηση πειθαρχικών και ποινικών διώξεων, μία από τις οποίες πρόκειται να οδηγηθεί, σε έναν μήνα, στο ακροατήριο 3μελούς Πλημμελειοδικείου, όπου το Δημόσιο θα παραστεί μάλιστα ως πολιτική αγωγή.

Υστερα από διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου σε 3.500 βίζες, 378 που είχαν θεωρηθεί από τον τότε γενικό πρόξενο κρίθηκε ότι στηρίζονταν σε προβληματικά δικαιολογητικά και ότι μια απλή ανάγνωση έπρεπε να είχε οδηγήσει σε απόρριψη των αιτήσεων ή σε περαιτέρω ενδελεχή έλεγχό τους. Οι ΕΔΕ που διενεργήθηκαν έδειξαν ότι οι επίμαχες αιτήσεις υποβάλλονταν ομαδικά και ότι πολλοί από τους εμφανιζόμενους ως αιτούντες με την ιδιότητα των υπαλλήλων υπουργείων, δεν υπήρξαν ποτέ υπάλληλοι των φορέων αυτών ή δεν είχαν καμιά σχέση μαζί τους.

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις ορισμένοι από τους αιτούντες βίζα εμφανίζονταν ως δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ ήταν ανήλικοι 15-17 ετών, σε άλλες περιπτώσεις οι αιτήσεις ήταν ανυπόγραφες, ενώ άλλοι αιτούντες εμφανίζονταν να έχουν την ίδια διεύθυνση και το ίδιο τηλέφωνο, που επιβεβαιώθηκε πως ήταν ανύπαρκτο.

Σε πολλές περιπτώσεις οι αιτήσεις είχαν πανομοιότυπες σφραγίδες, ενώ οι βεβαιώσεις εργασίας είχαν τον ίδιο αριθμό μητρώου, και σε άλλες περιπτώσεις, πολλοί αιτούντες εμφανίζονταν να έχουν ακριβώς τον ίδιο τραπεζικό λογαριασμό . Από κάποιες θεωρήσεις δεν προέκυψε είσοδος στην Ελλάδα, σε άλλες προέκυψε άφιξη αλλά όχι αναχώρηση από τη χώρα μας. Ο γενικός πρόξενος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού των προβλημάτων και ελλείψεων, αφού δεν γνώριζε την τουρκική γλώσσα, ενώ ο ισχυρισμός του αποκρούεται με την επισήμανση ότι, ακόμα κι έτσι, όφειλε να ζητήσει να ελεγχθούν από άλλον υπάλληλο γνώστη της τουρκικής γλώσσας.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι επιδίωξε την αύξηση των τουριστών στην Ελλάδα και τη διευκόλυνση επιχειρήσεων. Με βάση τη σχετική προσφυγή που θα εξεταστεί από το ΣτΕ (αφού ακούσει και την αντίθετη επιχειρηματολογία της άλλης πλευράς), η πειθαρχική ποινή που επιβλήθηκε είναι δυσανάλογα μικρή σε σχέση με τη βαρύτητα των παραπτωμάτων, το ήθος και τη δεοντολογία, ενώ δεν εξηγείται η επιεικής αντιμετώπιση των σοβαρών περιστατικών.

Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η ΓΕΔΔ επεσήμανε ότι έχουν καταστραφεί πολλά δικαιολογητικά (κάτι που ζητήθηκε πάντως να γίνει και σε άλλη περίοδο, λόγω έλλειψης χώρου) και ότι η επανάληψη φαινομένων πλαστότητας, τα ψευδή πιστοποιητικά, τα ανύπαρκτα τηλέφωνα κ.λπ. παρέχουν ισχυρές ενδείξεις για συστηματική δράση κυκλώματος.

ΠΗΓΗ: Εθνος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου