ΕΛΛΑΔΑ

Άρχισε η δίκη των λιμενικών που κατηγορούνται για κακοποίηση μεταναστών στη Χίο

άρχισε-η-δίκη-των-λιμενικών-που-κατηγο-575437

Ενώπιον του Πενταμελούς Ναυτοδικείου Πειραιά, εκδικάζεται σήμερα η υπόθεση τριών μελών του Λιμενικού Σώματος, τους οποίους το 2007 στη Χίο, δύο μετανάστες από το Μαρόκο, είχαν καταγγείλει, στο κέντρο αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων, για κακοποίηση.

Για το θέμα τότε, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, είχε διατάξει ένορκη διοικητική εξέταση, ενώ η υπόθεση έχει καταγραφεί στην έκθεση της ομάδας των δικηγόρων για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών.

Οι λιμενικοί αρνούνται όλες τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, ενώ ο ένας από τους δύο Μαροκινούς, που παρουσιάστηκε σήμερα στο δικαστήριο –ο άλλος βρίσκεται στη Νορβηγία– στην κατάθεσή του, επανέλαβε ότι οι λιμενικοί του βύθιζαν το κεφάλι μέσα σε κουβά μέχρι πνιγμονής καθώς και ότι τον υπέβαλαν και στο βασανιστήριο της «εικονικής εκτέλεσης».

Η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα και το επόμενο διάστημα αναμένεται η έκδοση της απόφασης.

Ανώτερα στελέχη από το Λιμενικό Σώμα, σχολιάζοντας τις καταγγελίες μεταναστών για παραβατική συμπεριφορά λιμενικών, τόνισαν ότι, ανεξάρτητα από την απόφαση του κάθε δικαστηρίου, όλες οι περιπτώσεις, ελέγχονται πειθαρχικά από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.

Προσέθεσαν επίσης ότι στην περίπτωση που τα στοιχεία είναι ατράνταχτα, υπάρχει μηδενική ανοχή από το Σώμα. Ωστόσο δεν απέκλεισαν και το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις ορισμένοι από τους μετανάστες, προκειμένου να πετύχουν ευνοϊκή μεταχείριση από τη χώρα όπου επιθυμούν να φθάσουν και να εξασφαλίσουν πολιτικό άσυλο, είναι καθοδηγούμενοι από τους δουλέμπορους να προχωρούν σε ψευδείς καταγγελίες εναντίον των λιμενικών.

Σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη του Λιμενικού Σώματος πολλοί λιμενικοί εξαιτίας ορισμένων τέτοιων περιπτώσεων και καταγγελιών, είναι εκτεθειμένοι συνεχώς με αποτέλεσμα να υπόκεινται σε μια απίστευτη ταλαιπωρία δικών και εξόδων ενώ διακυβεύεται και η εξέλιξη της καριέρας τους.

Μάλιστα ανέφεραν ως πρόσφατο παράδειγμα συγκεκριμένο περιστατικό στη Σάμο όταν ομάδα περίπου 40 παράνομων μεταναστών που είχαν εντοπιστεί στην περιοχή «Ποτάμι» κοντά στο Καρλόβασι, κινήθηκαν απειλητικά κατά λιμενικών, ενώ πραγματοποίησαν πορεία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Χρειάστηκε, τελικά, η επέμβαση μεγαλύτερης ομάδας λιμενικών και αστυνομικών για να οδηγηθούν πίσω στον λιμενικό σταθμό και από εκεί στο Λιμεναρχείο Σάμου, προκειμένου να κρατηθούν.

Πάντως ανέφεραν ότι υπάρχουν και περιπτώσεις που λιμενικοί μετά από έρευνα και στοιχεία έχουν αποταχθεί από το Σώμα για παραβατική συμπεριφορά εναντίον μεταναστών.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου