ΕΛΛΑΔΑ

Διάβημα ΥΠΕΞ στον Τούρκο πρέσβη για την παρενόχληση του Σινούκ

διάβημα-υπεξ-στον-τούρκο-πρέσβη-για-τη-575224

Επιδόθηκε προς τον Τούρκο πρέσβη το διάβημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για το περιστατικό παρενόχλησης του στρατιωτικού ελικοπτέρου που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι.

Στο μεταξύ, στο φως έρχονται άγνωστες λεπτομέρειες της πτήσης του Σινούκ, Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, το ελικόπτερο προχώρησε σε ελιγμούς σε πολύ χαμηλό υψόμετρο για να αποφύγει την απόπειρα παρενόχλησης από τα τουρκικά Phantom F-4.

Όλα έγιναν στις 11.45 το πρωί της Δευτέρας 25ης Μαρτίου, όταν το ελικόπτερο που πλησίαζε το Αγαθονήσι έλαβε εντολή αλλαγής ρότας εξαιτίας των δύο τουρκικών μαχητικών, που είχαν χαράξει πορεία προς την περιοχή. Τα τουρκικά μαχητικά είχαν παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο μεταξύ Σάμο – Κω και κατευθύνονταν προς το ελικόπτερο. Το ελικόπτερο τύπου Σινούκ συνόδευαν δύο οπλισμένα ελληνικά F-16, που είχαν απογειωθεί από την 113 Σμηναρχία Μάχης, στο Καστέλλι της Κρήτης.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του ΑΝΤ1, το ελικόπτερο πραγματοποίησε χαμηλή πτήση πάνω από τους Αρκιούς σε υψόμετρο περίπου 600 ποδών, δηλαδή περίπου 200 μέτρα.

Από την πλευρά του ο τουρκικός Τύπος με προκλητικά άρθρα κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως πήγε σε… τουρκικό νησί, καθώς το Αγαθονήσι ανήκει στην περιφέρεια του… Αϊδινίου, σύμφωνα με την εφημερίδα Sozcu.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός πήγε σε τουρκικό νησί», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Sozcu. Σύμφωνα μάλιστα με την τουρκική εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε… διπλά: «Από τη μια είπε ότι τον παρενόχλησαν, από την άλλη πήγε σε νησί όπου υπάρχει παράνομη ελληνική κατοχή».

Από την πλευρά της, η εφημερίδα Aksam κάνει λόγο για «άμεση απάντηση στο άμεσο ψέμα του Τσίπρα».

Δηλώσεις Ρήγα για την παρενόχληση του ελικοπτέρου που επέβαινε ο πρωθυπουργός

Μιλώντας στον ρ/σ 9,84, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας ανέφερε σχετικά:

“Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τη μεριά της γείτονος και συμμάχου χώρας στο τί κάνει και πώς λειτουργεί. Η απάντηση του πρωθυπουργού χθες ήταν ξεκάθαρη. Εμείς υπερασπιζόμενοι πλήρως το Διεθνές Δίκαιο ξεκαθαρίσαμε το θέμα. Από εκεί και πέρα, ό,τι άλλο και αν ισχυρίζεται η Τουρκία είναι εκτός τόπου και χρόνου. Θα πρέπει οι γείτονες να σταματήσουν να λειτουργούν με αυτό τον τρόπο, πολλές φορές ξεπερνάει τα όρια και σε επίπεδο ρητορείας και σε επίπεδο πρακτικής όπως έγινε χθες. Εμείς θα επιμείνουμε στην αποφασιστική και ψύχραιμη στάση μας, στάση που δίνει μήνυμα ειρήνης, μήνυμα φιλίας και ταυτόχρονα υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων”.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου