ΕΛΛΑΔΑ

Ελεύθερος με εγγύηση ο Λέανδρος Φωκάς

ελεύθερος-με-εγγύηση-ο-λέανδρος-φωκάς-573651

Για ληξιπρόθεσμες οφειλές, το συνολικό ύψος των οποίων ξεπερνάει τα 4,2 εκατ. ευρώ, κατηγορείται ο Λέανδρος Φωκάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας καταστημάτων «Οδ. Φωκάς».

Το παραπάνω ποσό αφορά βεβαιωμένα χρέη προς το δημόσιο, μη καταβολή Φόρων Προστιθέμενης Αξίας και Μισθωτών Υπηρεσιών, όπως επίσης μη απόδοση ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ.

Ο 89χρονος επιχειρηματίας παραδόθηκε χθες το πρωί στο αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου, όταν πληροφορήθηκε ότι αναζητείται για υποθέσεις χρεών.

Σήμερα το πρωί απολογήθηκε στον α’ ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης για την κακουργηματική κατηγορία της μη απόδοσης ΦΠΑ, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, ο Λέανδρος Φωκάς αφέθηκε ελεύθερος υπό τον όρο της καταβολής εγγύησης ύψους 20.000 ευρώ.

Για τα υπόλοιπα χρέη, περίπου τριών εκατ. ευρώ, παραπέμφθηκε να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία, κατά περίπτωση, στο Μονομελές και Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, από τα οποία πήρε αναβολή.

Ένα μέρος των παραπάνω χρεών βεβαιώθηκαν από την ΦΑΕ Αθηνών και το αρμόδιο δικαστήριο να δικάσει την υπόθεση για αυτήν την περίπτωση είναι το Πλημμελειοδικείο Αθηνών (κι εδώ με την αυτόφωρη διαδικασία). Γι’ αυτό το λόγο, ο 89χρονος επιχειρηματίας, μετά την σημερινή απολογία του και την ετυμηγορία των δικαστικών λειτουργών, επρόκειτο να μεταχθεί στην πρωτεύουσα.

Στο μεταξύ, απολογούμενος στον α’ ειδικό ανακριτή για την κατηγορία της μη απόδοσης ΦΠΑ, ο συνιδρυτής της αλυσίδας «Φωκάς» φέρεται να υποστήριξε ότι το ποσό αυτό δεν προκύπτει από πωλήσεις για τις οποίες δεν απέδωσε φόρο, αλλά πρόκειται για «χρεωστικό» ΦΠΑ. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, ο κατηγορούμενος έθεσε στη διάθεση του δημοσίου το σύνολο της προσωπικής του ακίνητης περιουσίας προκειμένου να διευθετηθεί το χρέος.

Η άλλοτε κραταιά βορειοελλαδίτικη εταιρεία αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πολλοί εργαζόμενοι παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι. Μετά από δικαστική απόφαση πέτυχε πρόσφατα να ενταχθεί στη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 99. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες οι βιτρίνες του κεντρικού πολυώροφου καταστήματος, επί της οδού Τσιμισκή 48-50, βάφτηκαν «μαύρες» μετά από 39 χρόνια λειτουργίας, λόγω έξωσης από την ιδιοκτήτρια του ακινήτου, η οποία επικαλέστηκε για αυτήν την απόφασή της την μη καταβολή καθυστερουμένων ενοικίων. Είχε προηγηθεί το «λουκέτο» που έβαλε η εταιρεία στο ιστορικό κατάστημα της οδού Ερμού με Βενιζέλου, το οποίο λειτουργούσε από το 1958.

news.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου