ΕΛΛΑΔΑ

H θεομηνία σάρωσε τα νησιά της Σάμου, Λέρου και Ρόδου

h-θεομηνία-σάρωσε-τα-νησιά-της-σάμου-λέ-572334

Σάμος

Αρκετές ζημιές προκάλεσε η καταιγίδα που χτύπησε την πόλη της Σάμου. Η κακοκαιρία έπληξε κυρίως το κέντρο της πρωτεύουσας με ισχυρότατος ανέμους και έντονη βροχόπτωση αλλά και μερική χαλαζόπτωση, προκαλώντας το σπάσιμο δέντρων κατά μήκος της παραλιακής, των βιτρίνων καταστημάτων, τραπεζοκαθισμάτων ενώ έσκισε και παράσυρε μακριά, τέντες καφετεριών, κεραμίδια από σκεπές οικιών.

Ακόμη και παρμπρίζ σταθμευμένων αυτοκινήτων καταστράφηκαν όταν προσέκρουσαν σε αυτά βαριά αντικείμενα που είχαν παραδοθεί στη δίνη του ανέμου, σύμφωνα με το samostimes.gr.

Στο κτίριο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης υποχώρησε η μεγάλη βαριά σιδερένια καγκελόπορτα που οδηγεί στον αύλειο χώρο του κτιρίου, σπάζοντας τις μαρμάρινες κολώνες που τη στήριζαν!

Ο ισχυρός άνεμος κατέστρεψε και την “Βιβλιοστάση” που εξυπηρετούσε στη διάθεση δωρεάν βιβλίων. Σε επικοινωνία με τους αντιδημάρχους των Δημοτικών Ενοτήτων Βαθέος, Καρλοβάσου, Πυθαγορείου και Μαραθοκάμπου αλλά και προέδρους Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του νησιού μας, διαπιστώσαμε και επαληθεύσαμε, πέραν της περιοχής του ξενοδοχείου “Δόρυσσα” όπου έσπασαν κλαδιά δέντρων, δεν δημιουργήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα, εκτός της πόλης της Σάμου και τα δύσκολα 15 λεπτά.

Λέρος

Η δυνατή μπόρα που ξέσπασε στη Λέρο τα ξημερώματα της Παρασκευής προκάλεσε πολλά προβλήματα σε διάφορα σημεία του νησιού.

Δρόμοι πλημμύρισαν ενώ οι πυροσβέστες έλαβαν κλήση να συνδράμουν σε ένα σπίτι για άντληση υδάτων.

Στην περιοχή της Κόκκαλης ένα αυτοκίνητο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Ρόδος

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η Ρόδος από την κακοκαιρία που ξέσπασε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι.

Οι δρόμοι στο νησί έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει, ενώ πολλά χωριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα εξαιτίας των κεραυνών που έθεσαν εκτός λειτουργίας πολλές γραμμές,.

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα η πυροσβεστική απεγκλώβισε δύο άτομα από αυτοκίνητο που είχε ακινητοποιηθεί στην περιοχή του ποταμού της Κρεμαστής.

Δέκα λεπτά πριν από τις 5 πολίτες ειδοποίησαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, ότι στον δρόμο από την Κρεμαστή προς Παστίδα, ένα ακόμα αυτοκίνητο είχε ακινητοποιηθεί εξαιτίας της ορμής των νερών που κατέβαζε ο δρόμος. Απεγκλωβίστηκαν οι τρεις επιβάτες.

Έντονη χαλαζόπτωση επίσης σάρωσε τις περιοχές Τρεις, Ιξιάς Ιαλυσού και Κρεμαστής.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι η οδός Ηρακλειδών, στο κέντρο της πόλης, έχει μετατραπεί σε ορμητικό ποτάμι με ύψος νερού που ίσως ξεπερνά και το μισό μέτρο. Στο δρόμο βρίσκονται ακινητοποιημένα δεκάδες οχήματα, ενώ αρκετά απο αυτά έχουν παρασυρθεί από τη βροχή, στην οδό Ιερού Λόχου.

newpost.gr,news.gr,

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου