ΕΛΛΑΔΑ

Αξιολόγηση σε 67 Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

αξιολόγηση-σε-67-μονάδες-υποβοηθούμενη-56980

Την επανεκκίνηση της λειτουργίας της «Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής» (Ε.Α.Ι.Υ.Α.) ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αρχής κ. Αριστείδης Αντσακλής.

Όπως είπε ο καθηγητής, οι 67 Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής που λειτουργούν στην Ελλάδα, θα πρέπει άμεσα να ελεγχθούν και να αδειοδοτηθούν με κριτήρια που περιγράφονται στο ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο. Ειδικό λογισμικό, που βρίσκεται υπό σχεδιασμό, θα διασυνδέει ηλεκτρονικά την Αρχή με όλες τις Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, προκειμένου να αναφέρονται, σε πραγματικό χρόνο, οι θεραπευτικές διαδικασίες στις οποίες υποβάλλονται στα ενδιαφερόμενα ζευγάρια. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει ιχνηλασιμότητα του βιολογικού υλικού καθώς και πρόληψη ενδεχόμενων ανεπιθύμητων συμβάντων, όπως ορίζουν οι σχετικές κοινοτικές οδηγίες.

Στις προτεραιότητες της Αρχής για το 2014 περιλαμβάνεται η πλήρης καταγραφή και αξιολόγηση των 15.000 περίπου κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης, που πραγματοποιούνται ετησίως στην Ελλάδα. Σκοπός της καταγραφής είναι πρωτίστως η προστασία και η αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών που αναζητούν υπηρεσίες εξωσωματικής γονιμοποίησης σχετικά με τα ποσοστά επιτυχίας των διαφόρων Μονάδων. Το «άνοιγμα» της Αρχής προς το ευρύ κοινό περιλαμβάνει και την άμεση παροχή «ειδικής άδειας» σε περιπτώσεις όπως αυτή των οροθετικών ασθενών, της παρένθετης μητρότητας και της μεταθανάτιας χρήσης βιολογικού υλικού για τεκνοποίηση.

Θεμελιώδους σημασίας είναι η πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση της Αρχής, ως προς την οριοθέτηση του μέγιστου αριθμού μεταφερόμενων γονιμοποιημένων ωαρίων σε ομάδες υποβοηθούμενων προσώπων, ανάλογα με την ηλικία και τις ιατρικές ενδείξεις. Σκοπός της οριοθέτησης είναι ο περιορισμός των πολύδυμων κυήσεων, οι οποίες ενέχουν σοβαρούς κινδύνους, τόσο για τα νεογνά, όσο και για τις μητέρες. Ο περιορισμός των κυήσεων υψηλού κινδύνου αποτελεί μια πρακτική, η οποία εφαρμόζεται εδώ και πάνω από μια δεκαετία στη πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου