ΕΛΛΑΔΑ

Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος: Η δικαστική διαμάχη για την περιουσία του -Η διαθήκη και η απόφαση του Εφετείου

κωνσταντίνος-αγγελόπουλος-η-δικαστι-569554

Οταν τη Δευτέρα το μεσημέρι έγινε γνωστή στον Γιώργο και τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο η είδηση της απώλειας του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου η συγκινησιακή φόρτιση στα γραφεία της Arcadia ήταν μεγάλη και τα δάκρυα πολλά. Η λέξη «μεγάλη» αντανακλά και το μέγεθος της αγάπης που είχαν για τον πατέρα τους, για τον οποίο ποτέ δεν πίστεψαν ότι βρέθηκε απέναντί τους σε αυτή τη διαμάχη που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια και γιγαντώθηκε τα τελευταία τρία.

Εξακολουθούσαν να τον επισκέπτονται πολύ συχνά στο λυκόφως της ζωής του, η οποία δεν στάθηκε πολύ καλή απέναντί του σε ό,τι αφορούσε την υγεία του, κι ας διέθετε κοφτερό μυαλό και ορθή κρίση, προτού τον καταβάλλει η ασθένειά του, μια σπάνιας μορφής οστεοαρθρίτιδα. Οι γιοι του ήταν πάντα δίπλα του, ακόμα και στις τελευταίες του στιγμές, και δεν κάμφθηκαν ποτέ από οποιαδήποτε ενέργεια των ανθρώπων του περιβάλλοντος της δεύτερης συζύγου του. Ο Γιώργος και ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος πάντα υποστήριζαν ότι πίσω από τις συνεχείς δικαστικές διαμάχες που ξέσπασαν σε Ελλάδα και εξωτερικό βρισκόταν η δεύτερη σύζυγος του πατέρα τους, Γέλη, και μια «αγέλη ανθρώπων», όπως τη χαρακτήριζαν οι ίδιοι, που ήθελε να επιβουλευτεί την περιουσία του.

Η ίδια μέσω του στενού της περιβάλλοντος αρνήθηκε εξαρχής οποιαδήποτε εμπλοκή στη σκληρή αυτή δικαστική διαμάχη και στα όσα της καταλογίζουν τα παιδιά. Την ίδια στιγμή η απώλεια του διορατικού επιχειρηματία και μεγάλου φιλάνθρωπου, που δεν «φώναζε» ποτέ για τις δωρεές στον «Αγιο Σάββα» ή τα 12 εκατ. ευρώ στους πυρόπληκτους της Ηλείας, δίνει αναπόφευκτα τη σκυτάλη στην επόμενη μέρα. Στο τι μέλλει γενέσθαι με την περιουσία του, τις επιχειρήσεις, τα ακίνητα, αλλά και τις δίκες που εκκρεμούν σε Ελλάδα και εξωτερικό – εάν θα εξακολουθήσουν. Στην περίπτωση μάλιστα του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου μιλάμε για καταθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού, εταιρείες με μεγάλα κέρδη και άλλα αμύθητης αξίας περιουσιακά στοιχεία. Ολα αυτά, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος, κάποιοι από το περιβάλλον του πατέρα τους, ο οποίος παρουσίαζε έντονη πνευματική κατάπτωση τα τελευταία χρόνια, θέλησαν να τα οικειοποιηθούν. Μόνο που το Εφετείο Αθηνών, τον περασμένο Φεβρουάριο, έκρινε ότι πληρούνταν όλες ανεξαρτήτως οι προϋποθέσεις του νόμου ώστε να τεθεί σε πλήρη δικαστική συμπαράσταση ο εκλιπών πλέον επιχειρηματίας, δικαιώνοντας τους γιους του.

Δικαστική δικαίωση

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, την οποία παρουσιάζει αποκλειστικά το «ΘΕΜΑ», διαπιστώθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας η πλήρης διανοητική έκπτωση του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, η οποία εκκινεί τεκμηριωμένα τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2017.

Η απόφαση του Εφετείου που θέτει τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο σε δικαστική συμπαράσταση, δικαιώνοντας τους Γιώργο και Παναγιώτη Αγγελόπουλο
Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι το σημείο αυτό θα αποτελέσει πρόκριμα τεράστιας σημασίας για την ακύρωση μιας σειράς μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων που φέρονται να έχουν πραγματοποιηθεί προς τη δεύτερη σύζυγο του επιχειρηματία κατά την επίμαχη περίοδο σε βάρος της περιουσίας της οικογένειας. Στο ίδιο πλαίσιο, αξίζει να τονιστεί ότι είναι αυτοδικαίως άκυρες όσες τυχόν διαθήκες του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου έχουν συνταχθεί μετά την υποβολή της αίτησης για να τεθεί σε δικαστική συμπαράσταση τον Μάρτιο του 2018.

Το δικαστήριο διόρισε ως μέλη του συμβουλίου που επόπτευε το έργο του δικαστικού συμπαραστάτη Γιώργου Σκινδήλια, επί χρόνια στενότατου συνεργάτη του πατέρα τους, τον Γιώργο και τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο κρίνοντας: «Οσον αφορά τους υιούς του, έχουν αποδείξει ότι τρέφουν αισθήματα ανιδιοτελούς αγάπης και αφοσίωσης, καθόσον έχουν αποδείξει αμέριστο ενδιαφέρον για την υγεία του πατέρα τους επί μακρό χρονικό διάστημα και σε κάθε περίπτωση από την υποβολή της ένδικης αίτησης μέχρι και την πρόσφατη νοσηλεία του».

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη σύζυγο του επιχειρηματία, Ευανθία (Γέλη) Παπαγιαννοπούλου, η οποία είχε προταθεί ως δικαστική συμπαραστάτρια από το περιβάλλον του αποβιώσαντος, η απόφαση ήταν κόλαφος: «Αντιθέτως, η ανάθεση στην προτεινόμενη από τον καθού-εφεσίβλητο σύζυγό του Ευανθία Παπαγιαννοπούλου δεν κρίνεται πως θα αποβεί σε όφελος του καθού-εφεσίβλητου, δεδομένου ότι ενόψει των μεγάλων περιουσιακών παροχών που έχουν χορηγηθεί σε αυτήν επανειλημμένως από την περιουσία του καθού-εφεσίβλητου (αγορά δύο πολυτελών γιοτ, πολυτελούς βίλας στην Ελβετία στο όνομά της, οικογενειακά κοσμήματα ανεκτίμητης αξίας κ.λπ.) υφίσταται κίνδυνος να εκμεταλλευτεί τον διορισμό της στο ως άνω λειτούργημα του δικαστικού συμπαραστάτη, για την προάσπιση των προσωπικών της συμφερόντων και όχι αυτών του συμπαραστατούμενου, όπως ο νόμος ορίζει».

Είναι αναμφίβολα, όπως τονίζουν έγκριτοι νομικοί, μια συγκλονιστική αλλά όχι απρόσμενη κρίση για όσους παρακολουθούσαν στενά τις δικαστικές εξελίξεις της υπόθεσης και αποτελεί μια μεγάλη ηθική δικαίωση για τον Παναγιώτη και τον Γιώργο Αγγελόπουλο, οι οποίοι δήλωναν από την αρχή ότι δεν υπήρξε καμία αληθινή σύγκρουση με τον πατέρα τους. Συγκλονιστική απόδειξη γι’ αυτό αποτελεί και μια άγνωστη μέχρι σήμερα επιστολή που απηύθυναν στον ίδιο τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο οι τρεις δικηγόροι του, Εμμανουήλ, Σ. Βουδούρης και Π. Αναγνωστόπουλος. Η επιστολή εστάλη λίγες ημέρες μετά τον θάνατο της συζύγου του Γιώργου Αγγελόπουλου, Ιωάννας (απεβίωσε την 1-09-2016), και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μετά από λίγη ώρα ενημερωθήκατε ότι η Ιωάννα νοσηλευόταν και ακολούθησε η τραγική απώλειά της. Οταν μας ενημερώσατε για το συγκλονιστικό γεγονός μας στείλατε το εξής μήνυμα (15:40): “Δυστυχώς η Ιωάννα έφυγε. Αλλάζουν όλα τώρα. Θα τα φτιάξουμε όπως θέλει ο Γιώργος και ο Παναγιώτης”». Μόνο που όπως έδειξε η εξέλιξη της υπόθεσης, δεν τα έφτιαξαν έτσι.

Κατηγορίες για «τρωκτικά»

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται εξελίξεις σε διάφορα μέτωπα, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Γιώργου και του Παναγιώτη Αγγελόπουλου, οι οποίοι δεν σκοπεύουν να απολέσουν κανένα οικογενειακό περιουσιακό στοιχείο που έχει παραχωρηθεί παράνομα. Το είπαν άλλωστε και στην τελευταία τους σκληρή ανακοίνωση στις 27 Απριλίου μετά την απόφαση του Εφετείου Αθηνών που τους δικαίωσε: «Τα τρωκτικά κρύφτηκαν πλέον στα λαγούμια τους. Ακόμη και η τριτανακοπή που άσκησε μόλις πριν ένα μήνα η σύζυγος του πατέρα μας κατά της τελεσίδικης απόφασης και παρουσιάσθηκε τάχα ως “μητέρα των μαχών” εγκαταλείφθηκε άρον άρον με παραίτησή της ενώπιον του Εφετείου Αθηνών. Οσοι λυμαίνονταν την οικογενειακή περιουσία τα τελευταία χρόνια, εκμεταλλευόμενοι έναν ανήμπορο άνθρωπο, θα κληθούν σύντομα να λογοδοτήσουν στα αρμόδια όργανα».

Πρόκειται, όπως επισημαίνουν στη δήλωσή τους, για ομάδα συμβολαιογράφων, δικηγόρων και συμβούλων επενδύσεων που ανέλαβαν την επιχείρηση «με την ενεργό συμμετοχή της δεύτερης συζύγου του, Ευανθίας Παπαγιαννοπούλου».

Στην Ελλάδα, η ιστορική Χαλυβουργική νοσεί βαριά εδώ και χρόνια και δεν μπόρεσε τελικά να λειτουργήσει ξανά, έχοντας χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, παντελή έλλειψη κεφαλαίων και δυσοίωνο μέλλον. Μέχρι στιγμής έχει κλείσει οριστικά το θέμα της ναυτιλιακής Arcadia, η οποία ελέγχεται πλέον εξ ολοκλήρου από τον Παναγιώτη και τον Γιώργο, ενώ εκκρεμεί η οριστική τους δικαίωση στην υπόθεση του βιομηχανικού πάρκου Ferrowohlen στη Ζυρίχη, αφού μετά τη δικαίωσή τους από δικαστήριο του Παναμά εκκρεμεί η εκδίκαση της έφεσης που κατέθεσε η αντίθετη πλευρά. Η συγκεκριμένη διαμάχη έτυχε μιας δημοσιότητας την οποία απεύχονταν κυρίως για να προστατευτεί η επί χρόνια εύθραυστη υγεία του πατέρα τους, η οποία χειροτέρευε δυστυχώς με το πέρασμα του χρόνου. Αυτό που τους εξόργισε είναι ότι στην πορεία κάποιοι επέλεξαν να μη σεβαστούν τίποτε, αλλά εκμεταλλεύτηκαν τη βαρύτατη έκπτωση των ψυχοδιανοητικών λειτουργιών του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, ενορχηστρώνοντας ένα μπαράζ παράλογων δικών, τη μία πίσω από την άλλη. Υποβλήθηκαν μηνύσεις κατά των Γιώργου και Παναγιώτη Αγγελόπουλου, οι οποίες κατέπεσαν ως παντελώς αβάσιμες.

Εκαναν τα πάντα

Ο Αχμέντ Μοχιούντιν, ένας από τους κορυφαίους Αμερικανούς καρδιολόγους στον κόσμο και προσωπικός γιατρός τεσσάρων γενεών της δυναστείας Αγγελόπουλου, έγραψε μια συγκλονιστική επιστολή με παραλήπτη τον Γιώργο. Σε αυτήν εξέφραζε τη λύπη και την έκπληξή του για την αμφισβήτηση του επιχειρηματία σχετικά με το τι έχουν κάνει τα παιδιά του καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους γι’ αυτόν: «Δεν περίμενα ποτέ ο πατέρας σας, ο οποίος οφείλει κυριολεκτικά τη ζωή του στις θυσίες των υιών του, να στραφεί εναντίον τους για οποιονδήποτε λόγο».

Οταν το φθινόπωρο του 2009 χρειάστηκε να εγχειριστεί στην καρδιά, ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος μεταφέρθηκε στη Βοστόνη με ειδικά ναυλωμένο Boeing που είχαν ενοικιάσει ο Γιώργος και ο Παναγιώτης το οποίο είχε ειδικό κρεβάτι προκειμένου να πείσουν τον πατέρα τους να πετάξει, αφού εκείνος φοβόταν επιδείνωση της υγείας του. Η εγχείρηση έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου του 2009 και όπως θυμάται ο Μοχιούντιν, «μετά την εγχείρηση και ενώ ήταν στην Εντατική ο Κωνσταντίνος σου είπε: “Γιώργο, μου έσωσες τη ζωή”». «Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του», συνεχίζει ο οικογενειακός καρδιολόγος των Αγγελόπουλων, «επανέλαβε τις ίδιες ακριβώς λέξεις και σε μένα αρκετές φορές. Αν δεν υπήρχες εσύ για να πείσεις τον πατέρα σου να υποβληθεί στην εγχείρηση, είμαι σίγουρος ότι ο Κωνσταντίνος δεν θα ήταν ζωντανός». Ο διακεκριμένος καρδιολόγος γράφει ότι οι Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος παρέμεναν στο νοσοκομείο σχεδόν 24 ώρες καθημερινά για περισσότερο από έναν μήνα.

«Ηταν ένας άνθρωπος άφοβος, μαχητής και αξιοσέβαστος»

«Δεν πρόκειται να τον ξεχάσω ποτέ, όσο ζω θα ζει μαζί μου», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» η σύζυγος του επιχειρηματία Γέλη Αγγελοπούλου. Ατομα του στενού της κύκλου αναφέρουν ότι δεν θέλει να εμπλακεί σε αντιδικία με τα παιδιά του.

O Kωνσταντίνος Αγγελόπουλος με τη σύζυγό του Γέλη, με την οποία μοιράστηκε τη ζωή του για περισσότερο από τρεις δεκαετίες

«Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος σήμαινε τα πάντα για εμένα, όπως κι εγώ για εκείνον. Ηταν ένας άνθρωπος αξιοπρεπέστατος, μεγάλος άνθρωπος, μαχητής, που δεν φοβόταν και συγκέντρωνε όλες τις ανθρώπινες αξίες στο άτομό του. Ακόμη και τώρα που έχει φύγει η αύρα του είναι γύρω μου και με ηρεμεί». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια της Γέλης Αγγελοπούλου, της συζύγου του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, στο «ΘΕΜΑ», λίγα 24ωρα μετά τον θάνατο του επιχειρηματία. Η γυναίκα που στάθηκε στο πλευρό του για 36 χρόνια (τα 19 από αυτά ήταν παντρεμένοι) μιλάει με σπασμένη από τη συγκίνηση φωνή για τον άνδρα της που ήταν μαχητής μέχρι το τέλος της ζωής του. «Το email του είχε τη λέξη “άφοβος”, ήταν μαχητής και αξιοσέβαστος. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση, όταν βγαίναμε καμιά φορά έξω, πώς μιλούσε με όποιον ερχόταν για να τον χαιρετήσει και του απευθυνόταν με σεβασμό. Σεβόταν όλο τον κόσμο και θεωρώ ότι η προσωπικότητά του συγκέντρωνε όλες τις ανθρώπινες αξίες. Δεν πρόκειται να τον ξεχάσω ποτέ, όσο ζω θα ζει μαζί μου». Οι δυο τους ήταν ζευγάρι από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 όταν γνωρίστηκαν αρχικά στη Ζυρίχη και διαπίστωσαν πολύ σύντομα ότι είχαν πολλά κοινά. Ο γάμος τους τελέστηκε στις 9 Ιουνίου του 2002 στο Λιμποβίσι Αρκαδίας, αφού εκεί επέλεξαν να επισημοποιήσουν τη σχέση τους.

Το μυστήριο τελέστηκε στο πρώτο σπίτι των Κολοκοτρωναίων, το οποίο και είχε ανοικοδομήσει ο πατέρας του Κωνσταντίνου, Παναγιώτης Αγγελόπουλος, παρουσία των παιδιών του Κωνσταντίνου, Παναγιώτη και Γιώργου, και κάποιων πολύ στενών φίλων τους, επωνύμων και μη.

Με καταγωγή από την Πάτρα, η κυρία Αγγελοπούλου παραχώρησε πριν από περίπου δέκα χρόνια μια συνέντευξη σε τοπικό περιοδικό της πόλης. Σε αυτήν είχε αναφερθεί αρκετά και στον σύζυγό της: «Με τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο ζούμε ιδιαίτερα απλά στο σπίτι μας. Δεν αισθάνομαι ότι κάνουμε κάτι πομπώδες, όπως ζουν όλοι, έτσι ζούμε κι εμείς».

Βέβαια αυτή η δήλωση θεωρήθηκε ατυχής, όταν έγινε γνωστό αργότερα ότι η δεύτερη κυρία Αγγελοπούλου διαθέτει δικό της σαλέ στο Σεν Μόριτς και βίλα στη Σαντορίνη, κάτι που σημαίνει ότι δεν ζούσε όπως οι άλλοι άνθρωποι που επικαλέστηκε σε εκείνη την συνέντευξη.

Στην ίδια συνέντευξη επισήμανε για τον άνδρα που παντρεύτηκε: «Αυτό που μου κάνει εντύπωση με τον Κωνσταντίνο είναι ότι όπου βρεθούμε έρχονται αυθόρμητα άνθρωποι και του μιλάνε γι’ αυτό που αντιπροσωπεύει ο ίδιος, για τον εαυτό του και το αξιοπρόσεκτο είναι ότι τους θυμάται όλους. Διαθέτει τρομερή μνήμη, χιούμορ, μπαίνει κατευθείαν στο θέμα χωρίς περιττά λόγια, είναι ακριβής, ολιγόλογος και καλός παρότι δείχνει λίγο βλοσυρός».

Η δεύτερη σύζυγος του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου είναι αυτή που ίδρυσε τον Σύλλογο Στήριξης Εξαρτημένων ατόμων από το αλκοόλ «Η Επιστροφή». Σε αυτή την πρωτοβουλία της είχε τη στήριξη του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, ο οποίος ουσιαστικά την παρακίνησε για τη δημιουργία αυτού του οργανισμού. Η ίδια, μιλώντας τον Οκτώβριο του 2010 στο «ΘΕΜΑ», είχε πει: «Ο σύζυγός μου μού συμπαραστέκεται, αλλά δεν εμπλέκεται. Η “Επιστροφή” είναι ένα έργο δικό μου και των συνεργατών μου».

Την περασμένη Πέμπτη το μεσημέρι τον συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία στο Α’ Νεκροταφείο.

Εκεί ήταν φυσικά και τα παιδιά του Γιώργος και Παναγιώτης, με τα οποία τα τελευταία χρόνια το περιβάλλον του και όχι ο ίδιος, όπως υποστηρίζουν οι γιοι του, ενεπλάκη σε μια σκληρή δικαστική διαμάχη.

Αυτή η δικαστική διαμάχη λαμβάνει τέλος, σύμφωνα με το περιβάλλον της δεύτερης συζύγου του, μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου.

Προς το παρόν η κυρία Αγγελοπούλου κρατά κλειστά τα χαρτιά της για το μέλλον της δικαστικής διαμάχης, αν και άνθρωποι από τον στενό κύκλο της αναφέρουν ότι δεν έχει καμία πρόθεση και ούτε θέλει να εμπλακεί σε κάποια αντιδικία με τα παιδιά του πολυαγαπημένου της συζύγου. Μάλιστα οι ίδιοι άνθρωποι λένε ότι η σύζυγος του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου θέλει μόνο την ησυχία της και δεν προτίθεται να διεκδικήσει κάτι.

Ετσι θα ολοκληρωθεί πιθανότατα αυτός ο ενδοοικογενειακός δικαστικός πόλεμος που απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν άνθρωποι από το πολύ στενό περιβάλλον του Κωνσταντίνου και της Γέλης Αγγελοπούλου.

[Πρώτο Θέμα]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου