ΕΛΛΑΔΑ

Στη Βόρεια Μακεδονία ο Τσίπρας

στη-βόρεια-μακεδονία-ο-τσίπρας-567206

Δύο μήνες μετά την ενεργοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται την Βόρεια Μακεδονία σε ένα ταξίδι από το οποίο η κυβέρνηση έχει υψηλές προσδοκίες αλλά και αρκετά «αγκάθια» να αντιμετωπίσει.

Ο έντονες αντιδράσεις που επικρατούν στη Βόρεια Ελλάδα και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, σε συνδυασμό με την άρνηση ορισμένων επιχειρηματιών να συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό στα Σκόπια έχουν κάνει το Μαξίμου να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικό στην ρητορική που χρησιμοποιεί.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε και από τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων «ΜΙΑ». Για πρώτη φορά ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως η Συμφωνία των Πρεσπών είχε πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση: «Είχε πολιτικό κόστος διότι ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού λαού είχε και έχει σοβαρές ανησυχίες για το θέμα αυτό. Ευθύνη μας είναι – δική μου και του Ζόραν – να δείξουμε ότι οι λαοί μας έχουν μόνο να κερδίσουν από τον δρόμο που ανοίχτηκε». Ωστόσο το πρώτο ταξίδι έλληνα πρωθυπουργού στην γειτονική χώρα, από μόνο του αναμένεται να πυροδοτήσει νέο γύρο πολιτικής σύγκρουσης με τα κόμματά της αντιπολίτευσης.

Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην μεσημεριανή συνέντευξη τύπου (13:30 ώρα Ελλάδος) που θα παραχωρήσουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ για μια σειρά από ζητήματα όπως είναι τα εμπορικά σήματα και η κατοχύρωση από ελληνικής πλευράς των Μακεδονικών προϊόντων. Θα έχει προηγηθεί η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ομολόγων στις 11 το πρωί και μία ώρα αργότερα θα συνεδριάσει το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας με συμμετοχή υπουργών από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών.

«Αφιξη στα Σκόπια για μια επίσκεψη ιστορικής σημασίας, που βασίζεται σε ένα νέο στρατηγικό όραμα: Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία οφείλουν να είναι εταίροι και σύμμαχοι», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτηση του στο Twitter, κατά την άφιξη του στο διεθνές αεροδρόμιο των Σκοπίων.

Τα αγκάθια και οι εκλογές

Η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει προκαλέσει ήδη αρκετές παρενέργειες κυρίως στην ελληνική πλευρά. Εκτός από τα εμπορικά σήματα και τα σχετικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος στην προώθηση των προϊόντων τους στο εξωτερικό υπάρχει και το θέμα των βιβλίων στα σχολεία και τι θα αναγράφουν για την Βόρεια Μακεδονία.

Επίσης άγνωστο παραμένει τι θα γίνει τελικώς με τα περί ανταλλαγής αγαλμάτων, με αφορμή και τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν ανάμεσα στην υπουργό Πολιτισμού και τον δημιουργό του «Δρομέα». Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ θα έχει έντονο πολιτικό χρώμα καθώς και οι δύο έχουν μπροστά τους κρίσιμες αναμετρήσεις δημοψηφισματικού χαρακτήρα. Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας έχει προεδρικές εκλογές στις 21 Απριλίου, ενώ στην Ελλάδα όπως είναι γνωστό θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου.

Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν

Σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση και τον ενίσχυση της συνεργασίας των δύο μερών – το οποίο θα περιλαμβάνει ευρύ κατάλογο τομέων συνεργασίας

Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας

Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Πρόμαχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016

Μνημόνιο Συνεργασίας Υπουργείων Μεταφορών

Μνημόνιο Κατανόησης για την Ανάπτυξη της Οδικής και Σιδηροδρομικής Σύνδεσης Θεσσαλονίκης- Σκόπια-Ταμπανοφσε

Η αποστολή

Ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από πολυάριθμη επιχειρηματική απόστολή που θα καλύπτει μεγάλο φάσμα τομέων όπως των κατασκευών, ενέργειας, τροφίμων, βιομηχανίας και νέων τεχνολογιών, ενώ θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό φόρουμ, το οποίο θα χαιρετίσουν οι δύο Πρωθυπουργοί.

Στόχος του φόρουμ είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες επέκτασης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και να υπογραφούν και σχετικές συμφωνίες μετά τις προοπτικές που άνοιξε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Το πρόγραμμα:

9:30 Άφιξη στο Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων

10:00 Τελετή επίσημης υποδοχής

10:10 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας
Μακεδονίας

10:55 Ολομέλεια Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας

12:00 Υπογραφή διμερών συμφωνιών

12:30 Κοινές δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου

13:30 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Βουλής της
Βόρειας Μακεδονίας

16:30 Συμμετοχή και χαιρετισμός του Πρωθυπουργού στο επιχειρηματικό
Φόρουμ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας

18:30 Επίσημο δείπνο

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου