ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΠΕΝ: Κανένας μεταλλωρύχος δεν θα χάσει τη δουλειά του

παπεν-κανένας-μεταλλωρύχος-δεν-θα-χάσ-566759

«Σεβόμαστε πλήρως τις ανησυχίες των εργαζομένων για τη δουλειά τους. Τους διαβεβαιώνουμε, όμως, ότι κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να χάσει τη δουλειά του» υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αφορμή την κινητοποίηση των εργαζομένων στα μεταλλεία Χαλκιδικής. Ταυτόχρονα καταφέρεται εναντίον της Eldorado Gold, καθώς επίσης και μερίδας των ΜΜΕ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται. Υπερασπιζόμαστε με όλη τη δύναμή μας το δικαίωμα των εργαζομένων στη διαμαρτυρία, ακόμα και αν στρέφεται άδικα κατά της κυβέρνησής μας».

Αντίθετα, προστίθεται στην ανακοίνωση του ΥΠΑΠΕΝ, «οι θέσεις εργασίας τους απειλούνται από την πολυεθνική Eldorado Gold, η οποία παριστάνει περιστασιακά τον ευεργέτη τους, μόνο και μόνο για να τους χρησιμοποιεί ως ’ασπίδα’ και μόλις κατοχυρώσει τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις της θα πετάξει στον δρόμο πολύ μεγάλο μέρος όσων δουλεύουν σήμερα. Εμείς δεν αντιδικούμε με τους εργαζόμενους και οι αντιδικίες μας αφορούν μόνο τις αυθαιρεσίες της εταιρείας».

Σε σχέση με την Eldorado Gold, το ΥΠΑΠΕΝ αναφέρει ότι «αν και σεβόμαστε τη διαμαρτυρία των εργαζομένων δεν δεχόμαστε τις απαράδεκτες πρακτικές της πολυεθνικής Eldorado Gold και των εγχώριων υποστηρικτών της, η οποία χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους και τις ανησυχίες τους για να συγκαλύψει παράνομες, αυθαίρετες και αντιπεριβαλλοντικές συμπεριφορές που απειλούν τη Χαλκιδική και τους πολίτες της». Προσθέτει δε, ότι η εν λόγω εταιρεία «δεν είναι κράτος εν κράτει και δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ως ’ασπίδα’ τους εργαζόμενους και τις ανησυχίες τους για να διεκδικεί ’ασυλία’».

«Η Eldorado Gold και τα εγχώρια φερέφωνά της» συνεχίζει η ανακοίνωση, «πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να εκβιάσει τη χώρα και την κυβέρνηση».

Επίσης, σε σχέση με τη λειτουργία μερίδας ΜΜΕ υπογραμμίζεται: «Είναι εντυπωσιακό ότι τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης τα οποία ’θάβουν’ όλες τις εργασιακές κινητοποιήσεις, προβάλλουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις Σκουριές μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν τις ανομίες και τον απαράδεκτο ρόλο που έχει αναλάβει η Eldorado Gold».

Τέλος, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση «έχει καταθέσει πρόγραμμα επισκέψεων των αρμόδιων υπουργών στη Χαλκιδική και στις Σκουριές, καθώς και πρόγραμμα για την κατάθεση πιο εξειδικευμένων προτάσεων για τα μεταλλεία της περιοχής», ενώ «καθιστά σαφές ότι θα υπερασπισθεί μέχρι τέλους την προστασία του περιβάλλοντος και το δημόσιο συμφέρον απέναντι στα συμφέροντα όσο ισχυρά και διαπλεκόμενα και αν είναι».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου