ΕΛΛΑΔΑ

Συμπληρωματική απολογία του Γ. Άγγου για τη δολοφονία Φύσσα

συμπληρωματική-απολογία-του-γ-άγγου-γ-566640

Αποκαλυπτικά στοιχεία έδωσε ο κατηγορούμενος Γιάννης Αγγος κατά την συμπληρωματική απολογία του ενώπιον των ανακριτριών που χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Όπως φέρεται να ισχυρίζεται, το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου οπότε δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας, μέλη της Χρυσής Αυγής και φίλοι του 34χρονου μουσικού ήρθαν σε φραστική αντιπαράθεση την ώρα που παρακολουθούσαν τον αγώνα στην τηλεόραση μέσα στην καφετέρια στο Κερατσίνι.

Ο κατηγορούμενος, φέρεται να υποστηρίζει πως κάλεσε από το κινητό του τον Γιάννη Καζαντζόγλου (επίσης προφυλακισμένο) για να του πει ότι υπήρχαν άτομα που είχαν εχθρικές διαθέσεις.

«Ανέφερα μεταξύ άλλων στον Καζαντζόγλου κατά την τηλεφωνική μας επικοινωνία και το γεγονός ότι με ενοχλούσε μια άλλη παρέα. Του είπα ότι είχαν έρθει επιπλέον άλλα δέκα άτομα και μου φάνηκαν ότι είχαν εχθρικές διαθέσεις. Δεν ζήτησα την παρέμβαση κανενός, δεν ζήτησα βοήθεια, ούτε ζήτησα να έρθουν κάποιοι για να με βοηθήσουν να διαφύγω εγώ και ο Τσαλίκης….. Μας φώναζαν “φασίστα, φασίστα, χρυσαυγίτες θα σας κάψουμε”. Μας κοίταζαν με απειλητικό ύφος. Έψαχναν να βρουν αφορμή. Περίμενα όμως ότι θα σταματήσουν. Δεν περίμενα ότι θα συμβεί αυτό το πράγμα. Δεν ξέρω αν οι υπόλοιποι πελάτες της καφετέριας είχαν πάρει είδηση για το συγκεκριμένο συμβάν», φέρεται να υποστηρίζει ο κατηγορούμενος.

Ο Γιάννης Άγγος, φέρεται να ισχυρίζεται ακόμα ότι όταν έφθασαν στο σημείο 10-15 άτομα με μηχανές, εκείνος μαζί με τον Λέοντα Τσαλίκη έφυγαν από την καφετέρια. Όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο δεν κατέθεσε από την αρχή ότι βρισκόταν στην καφετέρια με τον Τσαλίκη και ότι είδε απειλητικές διαθέσεις ατόμων της παρέας του Φύσσα περιορίστηκε να πει: «Ήταν η πρώτη φορά που πήγα σε ανακριτή. Ήθελα τώρα να πω όλη την αλήθεια».

Ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστηρίζει ότι όσα λέει είναι η αλήθεια και πως δεν ξέρει κάτι άλλο, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των ανακριτών να καταθέσει όσα ξέρει. Μάλιστα όπως λέει στην συμπληρωματική απολογία «κλήθηκα όχι από δική μου πρωτοβουλία αλλά μόνο μετά από παρότρυνση των ανακριτών οι οποίοι με πίεζαν λέγοντάς μου να καταθέσω αυτά που ξέρω, ενώ εγώ δεν ξέρω κάτι άλλο και ότι αν θέλω να βγω από τη φυλακή να καταθέσω όσα ξέρω. Εγώ όμως επιμένω μέχρι και σήμερα ότι δεν ξέρω κάτι άλλο. … Δεν φοβάμαι κάτι, ούτε αισθάνομαι ότι απειλούμαι τόσο εγώ όσο και η οικογένεια μου. Και επιμένω ότι παρασύρθηκα από τη Χρυσή Αυγή, δεν θέλω να τους ξαναδώ στα μάτια μου. Δεν έχω κάνει κάτι κακό ή αξιόποινο, δεν έχω πειράξει κανέναν».

Καταθέσεις για τα επεισόδια στην Πηγάδα του Μελιγαλά

Τις μαρτυρικές καταθέσεις σχετικά με τη δράση της Χρυσής Αυγής για τα επεισόδια στην Πηγάδα του Μελιγαλά τον περασμένο Σεπτέμβριο εξετάζουν οι εφέτες ειδικές ανακρίτριες.

Σύμφωνα με τα όσα έχει καταθέσει ο Δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, την ώρα που εκφωνούσε χαιρετισμό «ο κ. Παναγιώταρος μου άρπαξε το μικρόφωνο και συνέχισε να μιλάει απευθυνόμενος στον κόσμο. Αμέσως η αστυνομία με φυγάδευσε, Οι δημότες ήταν σαστισμένοι και απογοητευμένοι. Τους προσέβαλε. Πρόσβαλαν τη μνήμη των νεκρών».

Όπως κατέθεσε ο Δήμαρχος Οιχαλίας, η πλειονότητα των παρευρισκόμενων ήταν από την ομάδα οπαδών της Χρυσής Αυγής με «ομοιόμορφη ενδυμασία, συγκρότηση στρατιωτικού αγήματος και όλοι κρατούσαν κοντάρια με την ελληνική σημαία».

Στην κατάθεσή του ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας Ηλίας Ντόνας, υποστηρίζει ότι δέχθηκαν φραστική επίθεση από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ηλία Παναγιώταρο και Ηλία Κασιδιάρη.

Καταθέσεις βουλευτών

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται επίσης οι καταθέσεις που έδωσαν οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη δράση της Χρυσής Αυγής αλλά και στη συμπεριφορά των βουλευτών του κόμματος.

Στην κατάθεσή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή κάνει λόγο για οργάνωση που λειτουργεί με χαρακτηριστικά παραστρατιωτικά , που δεν έχει κανένα σεβασμό στη δημοκρατία και που «δημιουργεί μέσα στη Βουλή μια ατμόσφαιρα σύγκρουσης και έντασης, ένα κλίμα που μεταφέρεται και προς τα έξω και κατά την άποψή μας λειτουργεί ως “σύνθημα” προς τα στελέχη της για να αναπτύσσουν δράσεις με στόχο πάντα αυτούς που οι βουλευτές της μέσα στη Βουλή καταγγέλλουν».

Αναφερόμενος στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής υποστηρίζει πως «αξιοποιώντας την ασυλία που έχουν λόγω της ιδιότητάς τους προεξάρχουν σε προπηλακισμούς και ύβρεις εναντίον δημοσίων οργάνων αλλά και απλών πολιτών».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, στην κατάθεσή του υποστηρίζει ότι «οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής συμπεριφέρονταν όχι απλώς ομαδικά αλλά ως λόχος. Εισέρχονταν στη Βουλή όλοι μαζί σα να ήταν μια διμοιρία. Προσπάθησα να ερευνήσω και βρήκα ομιλία του βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη ο οποίος ευθέως υποστηρίζει ότι η συμμετοχή τους στο κοινοβούλιο δεν γίνεται επειδή πιστεύουν στον κοινοβουλευτισμό, αλλά επειδή με τον τρόπο αυτό μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα πλεονεκτήματα, ατέλειες, την ασυλία τους ως βουλευτές για να κάνουν πιο αποτελεσματικό τον αγώνα τους.»

Η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή υποστηρίζει ότι υπήρξε το πρώτο θύμα επίθεσης μέσα στην Ολομέλεια όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης της επιτέθηκε φραστικά, ενώ περιέγραψε στην κατάθεσή της κι ένα άλλο περιστατικό.

«Μέσα στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια μιας ακόμη θεατρικής από την πλευρά τους παράστασης, όπως είχα γυρίσει προς την πλευρά τους και απλώς κοίταγα, ένας από αυτούς μου έκανε μια κίνηση που ειλικρινά ανατρίχιασα, έφερε το δεξί του χέρι, ενώ με κοιτούσε βαθιά στα μάτια, προς το λαιμό του, πως σφάζεις αρνί; Δείχνοντας με, κάνοντας την κίνηση που υπονοούσε ευθέως ότι “εσένα θα σε σφάξω”… Συνειδητοποίησα μετά από μήνες ποιος μου έκανε την απειλητική χειρονομία όταν είδα στην τηλεόραση τον κ. Μίχο και ο οποίος, όπως γράφτηκε στον Τύπο μετά τη σύλληψή του ήταν εκδοροσφαγέας».

naftemporiki.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου