ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευόπουλος: Δεν είναι «φωτογραφική» για τον Ξηρό η ρύθμιση για κατ’ οίκον περιορισμό

παρασκευόπουλος-δεν-είναι-φωτογραφ-566593

Συκοφαντία χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος την κατηγορία ότι «κάποιες από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ενέχουν ένα διάλογο με τρομοκράτες, εγκληματίες και άλλους εξεγερμένους».

Μάλιστα θέλοντας να αποσυνδέσει τις προωθούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες από οργανωμένες αντιδράσεις αντιεξουσιαστών, είπε ότι «οι πλείστες από τις ρυθμίσεις τις οποίες περιλαμβάνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχαν προταθεί πριν από οποιαδήποτε αντίδραση ή κινητοποίηση υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία ή στις φυλακές». «Το νομοσχέδιο πρώτα καταρτίστηκε και μετά εμφανίστηκαν οι αντιδράσεις», τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Παραδέχθηκε πάντως ότι δυο από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου «όντως είχαν επίκαιρες αφορμές και δεν συντάχθηκαν επί τη βάσει παγίων αναγκών». Όπως εξήγησε η μία είναι η τροποποίηση του άρθρου 312 του Ποινικού Κώδικα για τη συνεχή σκληρή συμπεριφορά –συνδυάστηκε με τον όρο bullying- και η άλλη είναι η ρύθμιση που αφορά την προσωρινή κράτηση των συγγενών συγκατηγορουμένων.

«Όντως, εδώ είχαμε επίκαιρες αφορμές για τη νομοθεσία που δεν οδήγησαν σε φωτογραφικές διατάξεις γιατί αφορούν πολλούς», είπε και διερωτήθηκε: «Είναι πρώτη φορά που έχουμε ρυθμίσεις οι οποίες εισάγουν εξαιρέσεις και εισάγουν νομοθετήματα με βάση κοινωνικά αιτήματα της εποχής; Είναι πρωτοφανές θέμα το να γίνεται διάλογος με κρατουμένους ή να γίνεται διάλογος με εξεγερμένους οπουδήποτε;».

Και υπενθύμισε πως όταν υπουργός Δικαιοσύνης ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος, έκανε διάλογο με τους κρατουμένους καλώντας εκπροσώπους τους στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και συζήτησε μαζί τους και μάλιστα τους κέρασε και πίτσες!

«Στη συνέχεια, ως προϊόν του διαλόγου προέκυψε ένα σχέδιο νόμου το οποίο αντιμετώπιζε κάποιο από τα θέματα των κρατουμένων. Κάποιες από αυτές τις ρυθμίσεις έγιναν δεκτές τότε και κάποιες έγιναν αργότερα από έναν άλλο τολμηρό υπουργό Δικαιοσύνης, τον Γεώργιο Κουβελάκη», είπε.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Παρασκευόπουλος αρνήθηκε για άλλη μια φορά ότι η διάταξη στην οποία εμπίπτει και ο Σ. Ξηρός είναι φωτογραφική.

«Η ίδια ρύθμιση δεν αφορά μόνο όσους έχουν βρεθεί στις ελληνικές φυλακές σήμερα, ανάπηροι όντες, με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% που έχουν συμπληρώσει τα δέκα χρόνια, αλλά αφορά κι εκείνους που τώρα έχουν οκτώ ή εννέα χρόνια και θα ωφεληθούν με ταχύτερη έξοδο, εφόσον συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις», σημείωσε, τονίζοντας ότι «οι ευνοούμενοι είναι πολλοί και ελπίζω η διάταξη να μακροημερεύσει και να αφορά και άλλους στο μέλλον».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου