ΕΛΛΑΔΑ

Απάτη με φαρμακευτικά σκευάσματα, μέσω διαδικτύου

απάτη-με-φαρμακευτικά-σκευάσματα-μέσ-566358

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, εξιχνιάστηκε υπόθεση που αφορά στη διαφήμιση και προώθηση παράνομων φαρμακευτικών σκευασμάτων, μέσω διαδικτύου και σχηματίστηκε ποινική δικογραφία σε βάρος 38χρονης αλλοδαπής, για απάτη και νοθεία τροφίμων.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) και πολιτών, σύμφωνα με τις οποίες σε ιστοσελίδα διαφημίζονταν και προωθούνταν παράνομα και μη γνωστοποιημένα στον ανωτέρω Οργανισμό, φαρμακευτικά σκευάσματα για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών (π.χ. διαβήτης, προστατίτιδα, αρθρίτιδα, καρκίνος κ.λπ.).

Από την εμπεριστατωμένη και εκτεταμένη αστυνομική και διαδικτυακή έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα επίμαχα σκευάσματα πωλούνταν μέσω διάφορων ιστοσελίδων και Μέσου Κοινωνικής Δικτύωσης με παραπλανητικά στοιχεία επικοινωνίας και διευθύνσεις εντός της ελληνικής επικράτειας αλλά και ψευδή στοιχεία πολιτών, οι οποίοι εμφανίζονταν ως διαχειριστές των ιστοσελίδων.

Κατά την έρευνα κατασχέθηκαν δείγματα των επίμαχων σκευασμάτων τα οποία εστάλησαν για εργαστηριακή εξέταση στον Ε.Ο.Φ, όπου διαπιστώθηκε ότι περιείχαν μη επιτρεπόμενες συστατικές ουσίες για την χώρα μας, ενώ στερούνταν δραστικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε αντίστοιχα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με Αρχές της Βουλγαρίας καθώς και με εταιρίες υπηρεσιών διαδικτύου, κοινωνικής δικτύωσης, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καταχώρησης – φιλοξενίας ιστοσελίδων, εταιρίες παροχής συνδέσεων διαδικτύου και παροχής υπηρεσιών ταχυμεταφοράς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με βάση τα δεδομένα που πρόεκυψαν ταυτοποιήθηκε η 38χρονη, ως ιδιοκτήτρια εταιρίας παρασκευής παράνομων σκευασμάτων με έδρα τη Βουλγαρία αλλά και ως διαχειρίστρια των επίμαχων ιστοσελίδων.

Η σχηματισθείσα δικογραφία τακτικής διαδικασίας, υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση και στο πλαίσιο της προληπτικής της δράσης, ενημερώνει τους πολίτες – καταναλωτές – χρήστες του Διαδικτύου, για τα ακόλουθα:

Η διακίνηση και πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου, απαγορεύεται ρητά από την ισχύουσα νομοθεσία της Χώρας μας.

Η διαδικτυακή αγορά φαρμάκων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.

Σημαντικό ποσοστό των φαρμάκων που πωλούνται μέσω διαδικτύου είναι πλαστά, νοθευμένα, αγνώστου προέλευσης, αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας και πολύ συχνά επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών.

Ένα φάρμακο ή σκεύασμα είναι ασφαλές, μόνο όταν έχει παραχθεί και ελεγχθεί ποιοτικά σύμφωνα με τους κανόνες που επιτηρούν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, και μόνο όταν διατίθεται μέσω της νόμιμης αλυσίδας διακίνησης. Σε κάθε άλλη περίπτωση η χρήση του μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Σχετική ενημέρωση για τους κινδύνους από τη διαδικτυακή αγορά φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής, υπάρχει στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) στο σύνδεσμο: http://www.eof.gr.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188

Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

Μέσω twitter: @CyberAlertGR

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου