ΕΛΛΑΔΑ

Γλίτωσε τα ισόβια ο νεαρός που έκαψε ζωντανό τον πατριό του στο Γύθειο

γλίτωσε-τα-ισόβια-ο-νεαρός-που-έκαψε-ζω-565593

Το δικαστήριο κατά πλειοψηφία για τις δύο πρώτες κατηγορίες και ομόφωνα για την τρίτη αναγνώρισε στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού, ως επικουρικό ισχυρισμό που είχε ζητήσει η υπεράσπιση, αλλά όχι το ακατολόγιστο. Ορίσθηκε, δε, η κράτησή του στην Ψυχιατρική Μονάδα των φυλακών Κορυδαλλού και όχι σε εξωτερικό ψυχιατρικό ίδρυμα. Με την αναγνώριση του μειωμένου καταλογισμού ο κατηγορούμενος γλίτωσε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Η απόφαση του δικαστηρίου

Αργά το βράδυ της Δευτέρας και έπειτα από πολύωρη διάσκεψη η Έδρα του Μεικτού Ορκωτού Γυθείου έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για την ανθρωποκτονία με ψήφους 6-1 (έξι δέχτηκαν το μειωμένο καταλογισμό και ένας ζήτησε να αναγνωρισθεί το ακαταλόγιστο), για την απόπειρα ανθρωποκτονίας με ψήφους 5-2 (πέντε δέχτηκαν το μειωμένο καταλογισμό και δύο ζήτησαν να αναγνωρισθεί το ακαταλόγιστο) και ομόφωνα για τον εμπρησμό με μειωμένο καταλογισμό.

Για τη ανθρωποκτονία το δικαστήριο επέβαλε κάθειρξη 18 ετών, για την απόπειρα ανθρωποκτονίας 10 χρόνια και για τον εμπρησμό 6 χρόνια. Συνολικά για όλες τις πράξεις του επιβλήθηκε ποινή καθείρξεως 25 ετών.

Ο ποινικολόγος που εκπροσωπούσε την αδελφή του θύματος, αναφερόμενος στην υπόθεση δήλωσε: «Επιθυμία των συγγενών του θύματος του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος ήταν να αποδοθεί δικαιοσύνη και γενικά μέσω της ποινικής διαδικασίας να υπάρξει κάποια ηθική αποκατάσταση για το άδικο και αποτρόπαιο έγκλημα. Σε αυτό το πλαίσιο, ως συνήγορος πολιτικής αγωγής προσπάθησα να στοιχειοθετήσω ότι ο κατηγορούμενος είχε επίγνωση της πράξης του και ότι η όποια ψυχική διαταραχή δεν του στερούσε τη δυνατότητα να αντιληφθεί τον άδικο χαρακτήρα της πράξης.»

Η πλευρά του κατηγορουμένου

Από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης, δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και εξήγησε: «Το δικαστήριο έκανε δεκτό τον επικουρικά προβαλλόμενο ισχυρισμό μας περί μειωμένου καταλογισμού. Είμαστε, επίσης, ικανοποιημένοι ακόμα και για τις μειοψηφίες που υπήρξαν για το πλήρες ακαταλόγιστο και θεωρούμε ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως στο Εφετείο θα πάει ακόμα καλύτερα η υπόθεση.

Κι αυτό, διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι η απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της μητέρας του δεν έγινε και, άρα, δεν πληρείται η αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος αυτού. Επίσης, θεωρώ ότι ένα πιο έμπειρο δικαστήριο θα κρίνει ότι ήταν πλήρως ακαταλόγιστος, δεδομένου ότι επί πολλά χρόνια ο άνθρωπος αυτός με δημόσια έγγραφα έπασχε από σχιζοφρένεια παρανοϊκού τύπου.

Πάντως, εκείνο το οποίο μου έκανε εντύπωση ήταν η άκαμπτη, κατά την άποψή μου, στάση του εισαγγελέα της Έδρας, ο οποίος ζητούσε την επιβολή του ανωτάτου ορίου της ποινής, το οποίο ευτυχώς δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο. Πιστεύω ότι άνθρωποι με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη μεγαλύτερη δυνατή επιείκεια».

Πηγή: tharrosnews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου