ΕΛΛΑΔΑ

Απειλή βαριάς καμπάνας για παράνομες χωματερές

απειλή-βαριάς-καμπάνας-για-παράνομες-564662

Με ευρωκαταδίκη και νέα τσουχτερά πρόστιμα απειλείται η Ελλάδα, αυτήν τη φορά για τις παράνομες χωματερές και την παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Υπάρχει κίνδυνος η χώρα μας να επιβαρυνθεί τελικά με ποσό που θα φτάσει τα 28 εκατομμύρια ευρώ, καθώς εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση από το 2005, στην οποία κρίνεται πως δεν υπήρξε συμμόρφωση.

Οπως έγινε γνωστό χθες, η Κομισιόν εισήγαγε ξανά την υπόθεση για τα στερεά απόβλητα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, απαιτώντας από τη χώρα μας ημερήσια χρηματική ποινή ύψους 71.193,60 ευρώ από την ημέρα έκδοσης της απόφασης μέχρι τη συμμόρφωση και κατ’ αποκοπή ημερήσιο ποσό της τάξης των 7.786, 80 ευρώ από την ημέρα της έκδοσης της απόφασης του 2005 μέχρι την ημερομηνία που θα εκδοθεί η απόφαση στην παρούσα υπόθεση ή μέχρι τη συμμόρφωση αν αυτή επέλθει νωρίτερα.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα δεν είχε αμφισβητήσει τις αιτιάσεις εναντίον της και είχε αναγνωρίσει το 2004 πως λειτουργούσαν στην επικράτεια 1.125 παράνομες χωματερές. Είχε δεσμευτεί πως θα κλείσουν όλες το 2008. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως επτά και πλέον χρόνια από την απόφαση του 2005 δεν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα.

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, δήλωναν χθες πως μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα υπάρξει επίσημη γραπτή τοποθέτηση για το θέμα.

Στο ΥΠΕΚΑ πιστεύουν πως η χώρα μας έχει κάνει μεγάλα βήματα στον τομέα της κατάργησης των παράνομων χωματερών και γίνονται συνεχώς προσπάθειες προς τη σωστή κατεύθυνση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, σήμερα υπάρχουν 70 ενεργοί ΧΑΔΑ (παράνομες χωματερές) και είναι υπό αποκατάσταση 326, εκ των οποίων οι 70 έχουν ήδη αποκατασταθεί.

Το εργοστάσιο ανακύκλωσης

Στο μεταξύ, επικυρώθηκε χθες από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Ν. Αττικής (ΕΔΣΝΑ) η άσκηση του δικαιώματος της προαίρεσης που διασφαλίζει τη λειτουργία του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης για ακόμη τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τον ΕΔΣΝΑ, η άσκηση του δικαιώματος της προαίρεσης υπήρχε στη σύμβαση, την οποία είχε εγκρίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς επίσης και ως όρος στα τεύχη δημοπράτησης που είχαν εγκριθεί ομόφωνα από την τότε Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΔΚΝΑ. Η απόφαση έχει ήδη σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για έλεγχο νομιμότητας, ενώ θα σταλεί και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ισχυρή πλειοψηφία

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός επεσήμανε ότι η απόφαση ελήφθη από ισχυρή διαπαραταξιακή πλειοψηφία του ΔΣ του Συνδέσμου, γεγονός που αποδεικνύει πως «ό,τι γίνεται εδώ μέσα γίνεται στο φως της δημοσιότητας και με τήρηση των νόμων μέχρι κεραίας», προσθέτοντας πως «οι αποφάσεις μας θα κριθούν από τα αρμόδια όργανα του κράτους».

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου