ΕΛΛΑΔΑ

Στον Άρειο Πάγο για τα… 600 δισ. του Αρτέμη Σώρρα

στον-άρειο-πάγο-για-τα-600-δισ-του-αρτέμ-563617

Συζητείται σήμερα στο Ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου, η αίτηση αναίρεσης υπέρ του νόμου που έχει ασκήσει η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευσταθία Σπυροπούλου στην απόφαση Μονομελούς Πλημμελειοδικείου (2013), η οποία επί της ουσίας δέχθηκε ότι ο Αρτέμης Σώρρας είναι ο διαχειριστής 600 δισ. δολαρίων, που έχουν κατατεθεί σε αλλοδαπή τράπεζα επενδύσεων.

Η εν λόγω απόφαση, η οποία εκδόθηκε το 2013, απάλλαξε από το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων τον Αρτέμη Σώρρα και τον τότε συνεργάτη του, γιατρό, Μανώλη Λαμπράκη. Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευσταθία Σπυροπούλου, άσκησε αναίρεση υπέρ το νόμου καθώς κρίθηκε ότι η επίμαχη απόφαση έχει ελλιπή αιτιολογία και κάνει εσφαλμένη ερμηνεία του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα που αφορά στο αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Στην απόφαση δεν ασκήθηκε έφεση και τελικά κατέστη αμετάκλητη.

Ωστόσο, εάν γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης υπέρ του νόμου της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, τότε, η απόφαση που θα εκδοθεί δεν θα έχει έννομες συνέπειες, δηλαδή δεν θα ακυρώνει ή θα μεταβάλει την υπ’ αριθ. 67650/2013 απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, αλλά θα έχει νομολογιακό χαρακτήρα.

Σε κάθε περίπτωση, δηλαδή, ο Αρτέμης Σώρρας δεν θα μπορεί να την επικαλείται όπως κάνει σήμερα, κάνοντας την “σημαία” των ισχυρισμών του, ότι είναι διαχειριστής του μυθικού αυτού ποσού.

Κι αυτό διότι η απόφαση του 2013 ανέφερε πως: «ο πρώτος κατηγορούμενος (Αρτέμης Σώρρας), δυνάμει αμετάκλητου πληρεξουσίου, τυγχάνει διαχειριστής χρηματικού ποσού, ύψους εξακοσίων δισεκατομμυρίων δολαρίων (600.000.000.000), που ανήκει σε αλλοδαπή εταιρία επενδύσεων, με την επωνυμία “RedPantherLimited”, που εδρεύει στο Λονδίνο της Μεγάλης Βρετανίας. Το ποσό αυτό έχει ενσωματωθεί σε έξι διεθνή γραμμάτια του αμερικανικού ταμείου, ονομαστικής αξίας, εκάστου, εκατό δισεκατομμυρίων δολαρίων (100.000.000.000), λήξεως το μήνα Αύγουστο του έτους 2014, τα οποία έχουν κατατεθεί σε λογαριασμό καταπιστεύματος και φυλάσσονται προς πίστωση και χορηγία της Ελληνικής Δημοκρατίας».

(newsit.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου