ΕΛΛΑΔΑ

Επικοινωνία Τσίπρα-Ρέντσι για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης

επικοινωνία-τσίπρα-ρέντσι-για-την-αντ-562454

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν αργά το απόγευμα της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ματέο Ρέντσι, στη σκιά της μεγαλύτερης προσφυγικής τραγωδίας στη Μεσόγειο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός συντάσσεται με το αίτημα του Ιταλού ομολόγου του για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την μεταναστευτική κρίση, ζητά άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος και προτείνει σχέδιο τριών σημείων.

«Η ΕΕ δεν μπορεί να επικαλείται την υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής αν δεν κινητοποιηθεί για να σταματήσει αυτή η συνεχιζόμενη τραγωδία» τόνισε.

Σε δήλωσή του, μετά την επικοινωνία με τον Ματέο Ρέντσι, ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε «επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ για την άμεση διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι».

Όπως εξήγησε, το σχέδιο πρέπει να κινηθεί σε τρία επίπεδα:

α) Αναβάθμιση των δομών διαχείρισης της μετανάστευσης και της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο
β) Στήριξη των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών που υποδέχονται έναν κύμα μεταναστών και προσφύγων πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητες τους, με δίκαιη κατανομή των βαρών σε επίπεδο οικονομικής βοήθειας και φιλοξενίας
γ) Ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Τζιχαντισμού.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Να σταματήσει η Μεσόγειος να είναι μια θάλασσα-νεκροταφείο και οι Ευρωπαϊκές χώρες του Μεσογειακού Νότου αποθήκες ανθρώπινων ψυχών. Η Μεσόγειος ήταν και πρέπει να ξαναγίνει μόνο κοιτίδα πολιτισμού, εμπορείου επικοινωνίας, ανθρωπιάς».

Επισήμανε, δε, πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, καθώς «η αργοπορία κοστίζει ανθρώπινες ζωές».

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιταλό ομόλογό του, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στον Ματέο Ρέντσι την θλίψη του για τους εκατοντάδες πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους όταν ανατράπηκε το αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν. Παράλληλα, εξέφρασε την υποστήριξή του στο αίτημα του Ρέντσι για έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του για την πορεία των ερευνών.

Η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη έναν οδικό χάρτη τον οποίο θα συζητήσει με τις χώρες που έχουν παρόμοιους προβληματισμούς, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος και η Μάλτα, με στόχο να υπάρξει μια κοινή θέση η οποία θα συζητηθεί με τους υπόλοιπους εταίρους στην ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ζητείται τόσο από την πλευρά της Ιταλίας, όσο και από την πλευρά της Ελλάδας η σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ εξετάζει το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτης Συνόδου Κορυφής με θέμα την μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο και θα λάβει τη σχετική απόφαση κατόπιν διαβουλεύσεων, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

Ήδη, όπως έγινε γνωστό, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί έκτακτο και διευρυμένο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ, προκειμένου να δρομολογηθεί ένα νέο πλαίσιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή που προκαλεί μεγάλα μεταναστευτικά-προσφυγικά κύματα.

Στην απόφαση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, συνέβαλε και η ελληνική κυβέρνηση και οι άλλες κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού νότου, ενώ η ύπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια Φεντερίκα Μογκερίνι, θα θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα.

Πληροφορίες ξένων μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι η ΕΕ καταστρώνει τη νέα στρατηγική για τη μετανάστευση που πρόκειται να υιοθετηθεί στα μέσα Μαΐου.

«Η Μεσόγειος, από θάλασσα – δίαυλος των πολιτισμών, έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο για χιλιάδες ψυχές που επιχειρούν να ξεφύγουν από τις φλόγες του πολέμου» σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της για τα κύματα των προσφύγων. Παράλληλα, εξαπέλυσε βολές κατά της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για λαϊκισμό στην αντιμετώπιση ενός διεθνούς ανθρωπιστικού ζητήματος.

Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί κατά τη συνεργασία που θα έχει τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου