ΕΛΛΑΔΑ

The Daily Beast: Οι Ελληνες ήταν πάντα εθνικιστές, δεν έγιναν τώρα με τη Χρυσή Αυγή

the-daily-beast-οι-ελληνες-ήταν-πάντα-εθνικιστές-δ-560804

«Ο ελληνικός εθνικισμός είναι ιστορικός» υποστηρίζει η λέκτορας Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στην Αγγλία, Δάφνη Χαλικιοπούλου.

Οπως αναφέρει στην εφημερίδα The Daily Beast, ο ελληνικός εθνικισμός «βρίσκεται σε κάθε θεσμό και μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα, ακόμη και mainstream κόμματα είναι αρκετά εθνικιστικά».

Η ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια εξηγεί στην εφημερίδα ότι η Ελλάδα ήταν στη συντριπτική της πλειονότητα μια συμπαγής και ομογενής κοινωνία μέχρι το 1991, οπότε και δέχθηκε ένα μαζικό κύμα μεταναστών μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, και επισημαίνει ότι το εθνικιστικό αίσθημα είναι αρκετά διαδεδομένο ακόμη και μεταξύ εκείνων που δεν υποστηρίζουν τη Χρυσή Αυγή.

Υπάρχουν «άνθρωποι που θα πουν ότι δεν ψηφίζουν Χρυσή Αυγή επειδή είναι βίαιη, “αλλά οι μετανάστες είναι πρόβλημα”» τονίζει η Χαλικιοπούλου και υπογραμμίζει: «Και το πρόβλημα είναι ότι και mainstream πολιτικοί κινούνται προς τα δεξιά στο κυνήγι ψήφων». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, κατά τη λέκτορα του βρετανικού πανεπιστημίου, είναι ότι «μετά το (μακελειό στο) Charlie Hebdo στη Γαλλία, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βγήκε και είπε ότι η τραγωδία συνέβη εξαιτίας της μετανάστευσης και επέκρινε τους αριστερούς που λένε ότι χρειάζεται να ανοιχτούμε περισσότερο (σε περισσότερους μετανάστες)».

Τέτοιες απόψεις ενδυναμώνουν τη Χρυσή Αυγή, υποστηρίζει η Χαλικιοπούλου και αναφέρει την εκλογική της επιτυχία από το 2012 έως και σήμερα και ότι παρά την αλλαγή του κλίματος μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013 από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά, κατάφερε να γίνει στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015 η τρίτη δύναμη στην ελληνική Βουλή.

«Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα» σχολιάζει η λέκτορας του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ και επισημαίνει ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει (να εκπληρώσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις), είναι πολύ επίφοβο ότι η επόμενη αντι-συστημική εναλλακτική επιλογή είναι η Χρυσή Αυγή».

Παράλληλα, η Χαλικιοπούλου τονίζει ότι στον κυβερνητικό συνασπισμό συμμετέχουν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, μέλη των οποίων συμμερίζονται ακραίες απόψεις. «Αν τα προσθέσετε όλα αυτά μαζί (θα καταλάβετε ότι) είναι πολύ δυνατές οι ακραίες ιδέες στην ελληνική πολιτική» αναφέρει η ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια.

Η ίδια πιστεύει ότι η δίκη που επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα, αλλά διακόπηκε για τις 7 Μαΐου, θα διαρκέσει πάρα πολύ και θα εξαρτηθούν πολλά από την αμεροληψία της ελληνικής Δικαιοσύνης. Πελατειακές σχέσεις και διαφθορά, δύο από τις αιώνιες ελληνικές ασθένειες, θα μετρήσουν πολύ, υποστηρίζει η Χαλικιοπούλου, δεδομένου και τους δεσμούς της Χρυσής Αυγής με αξιωματικούς της αστυνομίας, αλλά και δικαστικούς λειτουργούς.

Ωστόσο, στο τέλος, η Χαλικιοπούλου πιστεύει ότι ο μεγαλύτερος και καθοριστικότερος παράγοντας θα είναι ο πολιτικός παράγοντας. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει σε έναν βαθμό να φέρει μια οικονομική ισορροπία, τότε οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής θα μπορούσαν να καταδικαστούν χωρίς πολλά-πολλά.

«Είναι σημαντική η ευρωπαϊκή διάσταση» αναφέρει και προσθέτει: «Η υπόθεση έχει μεγάλη έκθεση στα μίντια και οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας είναι εκτεθειμένοι στο να δημιουργήσουν κόμματα όπως αυτό της Χρυσής Αυγής».

Αν ωστόσο, η κυβέρνηση αποτύχει να διευθετήσει τα επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, τότε θα μπορούσε να προκληθεί σοβαρή πολιτική αναταραχή.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου