ΕΛΛΑΔΑ

Μια ακόμα πολυκατοικία στο Δίκτυο Κοινωνικής Κατοικίας της Αθήνας

μια-ακόμα-πολυκατοικία-στο-δίκτυο-κοι-56052

Τη λειτουργία μιας ακόμη πολυκατοικίας για την προσωρινή στέγαση οικογενειών με παιδιά, ηλικιωμένων, εγκύων και άλλων πολιτών που είναι άστεγοι ή κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας την Παρασκευή.

Πρόκειται για πολυκατοικία στην οδό Βρεσθένης στον Νέο Κόσμο, που αποτελεί κληροδότημα στον δήμο από την Βασιλική Πινιώρη. Η πολυκατοικία πέρασε στην ιδιοκτησία του δήμου το 2010 με τον όρο να αξιοποιηθεί για τη στέγαση απόρων φοιτητών και οικογενειών. Ανακατασκευάσθηκε και επιπλώθηκε από την εταιρεία Procter & Gamble, που ονόμασε τη συγκεκριμένη δράση «Σπίτι Αισιοδοξίας» και πρόκειται να φιλοξενήσει άμεσα επτά οικογένειες και δυο φοιτητές.

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων, το Δίκτυο Κοινωνικής Κατοικίας είναι από τα πιο καινοτόμα, κοινωνικά προγράμματα της δημοτικής Αρχής. «Οι κοινωνικές ανάγκες είναι μεγάλες και τα μέσα μας περιορισμένα» επισήμανε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι «η διαμόρφωση ενός δικτύου αλληλεγγύης με τη συνέργεια και τη συνεργασία όλων όσοι θέλουν να βοηθήσουν -την Κοινωνία των Πολιτών, τους εθελοντές, φορείς του δημοσίου, τον ιδιωτικό τομέα και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις».

Στην πολυκατοικία θα παρέχεται φιλοξενία για έξι μήνες με δυνατότητα παράτασης για άλλους έξι. Η επιλογή των οικογενειών γίνεται με «διαφανή και αξιόπιστα κριτήρια» από διαπαραταξιακή επιτροπή του δήμου.

Οι ωφελούμενοι θα έχουν επίσης πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα, ψυχολογική στήριξη και νομικές συμβουλές από τις δημοτικές υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα κοινωνικά προγράμματα του δήμου, ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας, ο οποίος έχει 12.153 εγγεγραμμένους δικαιούχους (5.574 νοικοκυριά ).

Επίσης, 1.656 άνθρωποι (560 νοικοκυριά) βρίσκονται σε εξαμηνιαία προγράμματα σταθερής υποστήριξης, είτε στο «Κοινωνικό Παντοπωλείο», είτε σε προγράμματα αναδόχων από ιδιωτικούς φορείς όπως η Cosmote, η ΔΕΠΑ, το «Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» και η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Στους ξενώνες του δήμου φιλοξενούνται περίπου 150 άτομα μηνιαίως. Συγκεκριμένα, φιλοξενούνται μηνιαίως 24 άτομα στην Εστία των Αθηνών, 103 στο ξενοδοχείο «Ιωνίς» και περίπου πέντε άτομα ημερησίως στο Υπνωτήριο.

Οι άνθρωποι που σιτίζονται ανέρχονται στους 1.500 την ημέρα.

Σύντομα θα αρχίσουν να παρέχονται σε 8.000 ανθρώπους (3.700 νοικοκυριά) κουπόνια, με τα οποία θα προμηθεύονται για 8 μήνες ό,τι κρίνουν απαραίτητο για τη διατροφή τους και το νοικοκυριό τους, από καταστήματα λιανικής της επιλογής τους. Πρόκειται για 46.000 κουπόνια αξίας 1.856.000 ευρώ, στο πλαίσιο προγράμματος του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου.

Στον χώρο της παιδείας, το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αθηναίων σημείωσε -όπως είπε ο κ. Καμίνης- υψηλά ποσοστά επιτυχίας (80%) στις εξετάσεις για ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Τέλος, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην πρόσφατη πρωτοβουλία για δωρεάν μαστογραφίες σε ανασφάλιστες, άπορες και με χαμηλά εισοδήματα γυναίκες.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου