ΕΛΛΑΔΑ

«Ελληνικός Χρυσός» κατά υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στο ΣτΕ

ελληνικός-χρυσός-κατά-υπουργείου-π-560327

Στην αντεπίθεση περνά η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ». Προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διότι παρέλειψε να εγκρίνει τεχνικές μελέτες για τα έργα στην περιοχή «Μαντέμ Λάκκος».

Ειδικότερα, τα συμπληρωματικά προσαρτήματα «Τεχνική Μελέτη Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού, Χρυσού και Θειικού Οξέως Μαντέμ Λάκκου» και «Τεχνική Μελέτη Νέας Μονάδας Εμπλουτισμού Μαντέμ Λάκκου» είχαν υποβληθεί από την εταιρεία στις 22 Δεκεμβρίου 2014 και ο νόμος προβλέπει προθεσμία 60 ημερών για την έγκρισή της, η οποία παρήλθε και όπως υποστηρίζει η εταιρεία στην προσφυγή της «χωρίς να υπάρξει καμιά αμφισβήτηση της πληρότητας υποβολής της σχετικής τεχνικής μελέτης».

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι άδειες αυτές συνιστούν τις τελευταίες που όφειλε να εκδώσει το Δημόσιο και, όπως υποστηρίζει, «καταστρατηγείται κάθε έννοια ασφάλειας δικαίου και συνέχειας του κράτους κατά κατάχρηση εξουσίας».

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, η «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» στην προσφυγή της, η προσβαλλόμενη πράξη αφορά σε «ζωτικής σημασίας τμήμα ενός ενιαίου και αδιάσπαστου έργου, η νομιμότητα του οποίου έχει κριθεί επανειλημμένως από το δικαστήριό σας. Η προσβαλλόμενη πράξη απειλεί να ματαιώσει τη μεγαλύτερη επένδυση σήμερα στη χώρα μας».

Από την πλευρά του, το υπουργείο, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι η Elodorado Gold (η οποία ελέγχει την Ελληνικός Χρυσός) «πρέπει να αντιληφθεί ότι η πανέμορφη Χαλκιδική δεν είναι ιδιοκτησία της, ότι δεν είναι αφεντικό στη χώρα ούτε η Χαλκιδική “πειραματόζωο” περιβαλλοντικής καταστροφής για τα κέρδη της».

H κυβέρνηση έχει καταθέσει πρόγραμμα επισκέψεων των αρμόδιων υπουργών στη Χαλκιδική και στις Σκουριές, καθώς και πρόγραμμα για την κατάθεση πιο εξειδικευμένων προτάσεων για τα μεταλλεία της περιοχής. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου «η κυβέρνηση θα υπερασπισθεί μέχρι τέλους την προστασία του περιβάλλοντος και το δημόσιο συμφέρον απέναντι στα συμφέροντα όσο ισχυρά και διαπλεκόμενα και αν είναι».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου