ΕΛΛΑΔΑ

Εξαρθρώθηκε διεθνής εγκληματική οργάνωση: Πως έκλεβαν το «Internet Banking»

εξαρθρώθηκε-διεθνής-εγκληματική-οργ-559893

Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας σε συνεργασία και με αστυνομικές Αρχές Ευρωπαϊκών χωρών, στο πλαίσιο πολύμηνης έρευνας, εξαρθρώθηκε πολυμελής διεθνής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη τέλεση απατών σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών σε διάφορες περιοχές της χωράς.

Σε ευρεία – συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Αττικής, που πραγματοποιήθηκε σε περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν συνολικά εννέα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και δύο “αρχηγικά” στελέχη. Πρόκειται για πέντε αλλοδαπούς και τέσσερις ημεδαπούς, εκ των οποίων τρεις άνδρες και έξι γυναίκες.

Όπως προέκυψε, στην συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση ανήκουν ακόμη ένας αλλοδαπός (τρίτο “αρχηγικό” στέλεχος), ο οποίος είναι έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης του εξωτερικού, καθώς και ένας αλλοδαπός, ο οποίος είχε συλληφθεί τον περασμένο μήνα από αστυνομικούς στην Κέρκυρα και παραμένει κρατούμενος, για παράβαση νομοθεσίας περί αλλοδαπών. Επιπλέον, έχουν ταυτοποιηθεί άλλα 22 μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων οκτώ ημεδαποί και δεκατέσσερις αλλοδαποί.

Πώς δρούσαν

Τα μέλη της σπείρας, τουλάχιστον από τις αρχές Μαΐου του 2020, είχαν συγκροτήσει δομημένη εγκληματική ομάδα, με συνεχή δράση και διακριτούς ρόλους, σκοπός της οποίας ήταν η συστηματική τέλεση απατών και αφαίρεση χρημάτων από πολίτες, ανά την Ελληνική Επικράτεια, οι οποίοι ήταν κάτοχοι λογαριασμών “Internet Banking” σε διάφορα Ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα.

Πιο αναλυτικά, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας τελούσαν απάτες ενεργώντας με δύο μεθόδους:

  • Απάτες που τελούνται με την μέθοδο SIM Swapping (αντικατάσταση/ αλλαγή κάρτας SIM κινητού τηλεφώνου) και
  • Απάτες που τελούνται με την μέθοδο που είναι γνωστή ως “Phishing” (ηλεκτρονικό ψάρεμα στοιχείων).

Με τις συγκεκριμένες μορφές απάτης, τα μέλη της σπείρας προέβαιναν στην υποκλοπή και χρήση προσωπικών στοιχείων και δεδομένων των θυμάτων, όπως κωδικούς πρόσβασης Internet Banking, κωδικούς πρόσβασης θυρίδων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του θύματος κ.λ.π., με αποτέλεσμα την παράνομη πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και ακολούθως, εν αγνοία του θύματος, πραγματοποιούσαν μεταφορές χρηματικών ποσών και καρπώνονταν το παράνομο οικονομικό όφελος.

Συνολικά εξιχνιάσθηκαν 34 περιπτώσεις απάτης – πλαστογραφίας και 3 απόπειρες, σε βάρος πολιτών σε Αττική, Ηράκλειο και Ρέθυμνο Κρήτης, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ρόδο, Μυτιλήνη, Κέρκυρα Καβάλα, Ιτέα, Χαλκίδα, Πύργο Ηλείας, Κατερίνη, Πρέβεζα, Ιωάννινα, Αμφιλοχία, κ.λ.π.).

Η λεία που αποκόμισαν από την παράνομη δράση τους, ανέρχεται τουλάχιστον στο χρηματικό ποσό των 419.695 ευρώ, ενώ το προσδοκώμενο όφελος ανέρχεται τουλάχιστον σε 527.765 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης έγιναν έρευνες σε 10 οικίες, ένα κατάστημα και άλλους χώρους των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • πληθώρα κινητών τηλεφώνων, καρτών Sim και ηλεκτρονικών υπολογιστών,
  • το συνολικό χρηματικό ποσό των (8.840) ευρώ,
  • πληθώρα ανδρικών ρολογιών, διαφόρων μαρκών, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας,
  • Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο,
  • δίκυκλη μοτοσικλέτα,
  • ταχύπλοο σκάφος,
  • τραπεζικές κάρτες – κλώνοι,
  • έγγραφα τραπεζών και ταυτοποίησης τρίτων προσώπων,
  • πλαστικοποιητές,
  • σφραγίδες Υπηρεσιών, αμφιβόλου γνησιότητας, κ.λ.π.

Δείτε εικόνες και βίντεο:

Την προανάκριση διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου