ΕΛΛΑΔΑ

Σε κοινό πολιτικό βηματισμό ΔΗΜΑΡ και Λοβέρδος

σε-κοινό-πολιτικό-βηματισμό-δημαρ-και-556442

Στη στρατηγική της κατάληψης του ενδιάμεσου χώρου μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ επιμένει η ΔΗΜΑΡ, προσβλέποντας στην οικοδόμηση ενός διακριτού ρόλου, την ίδια ώρα που συνεχίζει να εργάζεται για τη συγκρότηση του «τρίτου πόλου» χωρίς επί του παρόντος θεαματικά αποτελέσματα.

ΔΗΜΑΡ και «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» του Α. Λοβέρδου βρίσκονται υπό κοινό πολιτικό βηματισμό. Η αρχή έγινε με το «παρών» στην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και ακολούθησε η θετική ψήφος και των δύο πλευρών στην τροπολογία για τα φάρμακα. Θα έχει και συνέχεια με την καταψήφιση του προϋπολογισμού, όπως και της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Οσο κι αν η καταψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να μετριάζει το άνοιγμα που φάνηκε να κάνει ο Φ. Κουβέλης, που δεν απέκλεισε μια μετεκλογική συνεργασία, η ΔΗΜΑΡ δεν αναμένεται να κλείσει ερμητικά την πόρτα. Θα επιμένει ότι με το σημερινό ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πεδίο σύμπλευσης, αλλά θα είναι ανοιχτή εφόσον προκύψει μια προγραμματική συμφωνία. Κι όλα αυτά, την ίδια ώρα που το κόμμα ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής στην κυβέρνηση, λίγους μήνες μετά την αποχώρηση από την τρικομματική.

Αυτό που θα συνεχίσει να κάνει η ΔΗΜΑΡ είναι να ταυτίζει το ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ., φέρνοντας ως παράδειγμα την ασκούμενη πολιτική, προσδοκώντας, όμως, παράλληλα οφέλη από το εκλογικό της ακροατήριο. Θα εξακολουθήσει να «δείχνει» τον Ευ.Βενιζέλο, αλλά -στο πλαίσιο της κεντροαριστερής διεύρυνσης- θα απευθύνεται προς τους ψηφοφόρους του κόμματός του.

Στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, πάντως, οι αντιθέσεις για τη στάση του κόμματος παραπέμπονται για το 2ο τακτικό συνέδριο στα μέσα Δεκεμβρίου. Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Σπ. Λυκούδης έχει δηλώσει σε κάθε περίπτωση αντίθετος στην προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και θεωρεί ότι το κόμμα του πρέπει να συνομιλήσει με το ΠΑΣΟΚ για την κεντροαριστερά. Ο ίδιος, εδώ και καιρό, δεν μετέχει στη χάραξη στρατηγικής του κόμματος, έχει αποστασιοποιηθεί από τη γραμμή του Φ.Κουβέλη και στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ψήφισε λευκό, όπως και ένας στους τέσσερις παρόντες.

enet.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου