ΕΛΛΑΔΑ

Θ. Δρίτσας:«Η απλήρωτη ναυτική εργασία αφορά επιχειρήσεις και εργαζομένους»

θ-δρίτσαςη-απλήρωτη-ναυτική-εργασία-555823

«Δεν έχουμε πια το φαινόμενο των πλοιοκτητών και των ακτοπλοϊκών εταιριών του παρελθόντος, όπου συνήθως ναι μεν ήταν επιχειρηματίες, αλλά είχαν σχέση πολύ γερή με τη θάλασσα. Τώρα, έχουμε τράπεζες και πολλά άλλα που εμπλέκονται. Έχουμε σχεδόν τράπεζες πλοιοκτήτες. Το θέμα γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο». Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας κ. Θοδωρής Δρίτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ κυρία Διαμάντω Μανωλάκου αναφορικά με την απλήρωτη ναυτική εργασία στην ακτοπλοΐα και την ανεργία των ναυτικών.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση που είχε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ. Δρίτσας με εκπροσώπους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας είχε εκφραστεί από τους ακτοπλόους η πρόθεση να έχουν εξοφληθεί τα δεδουλευμένα σε ναυτικούς έως το Πάσχα, κάτι το οποίο δεν συνέβη όπως παραδέχθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός στη Βουλή.

Ο αναπληρωτής υπουργός, ο οποίος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Τρίτη, σημείωσε ότι «είναι αδιανόητο να συνεχιστεί άλλο το ζήτημα της απλήρωτης ναυτικής εργασίας και της ανεργίας των ναυτικών παράλληλα. Δεν ήταν θέμα -και το γνώριζα και το γνωρίζω πολύ καλά και εγώ και η κυβέρνηση- απολύτου αρμοδιότητας του υπουργείου μας, με την έννοια ότι η απλήρωτη ναυτική εργασία αφορά επιχειρήσεις και εργαζομένους», απαντώντας και σε όσους του επιρρίπτουν ευθύνες για την μη επίλυση του προβλήματος.

Και πρόσθεσε ότι «αρχίζει μία προσπάθεια, η οποία έχει καταγραφεί ήδη και φυσικά συνεχίζεται. Πρόκειται για μία προσπάθεια πιέσεων στις εταιρίες, μία προσπάθεια αναζήτησης νομικών εργαλείων που δεν υπάρχουν για τη δέσμευση τουλάχιστον των ποσών που χορηγεί το υπουργείο μέσα από τη διαδικασία των επιδοτούμενων δρομολογίων, μία προσπάθεια νέας νομοθέτησης, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης και με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και με όλα τα Σωματεία και με πολλά άλλα, καθώς και με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Είναι μία δημοκρατικότατη διαδικασία, η οποία βρίσκεται προς το τέλος της, ακριβώς για να ενισχυθεί το νομικό οπλοστάσιο, ώστε να κατοχυρώνεται η δυνατότητα των ναυτεργατών να εισπράττουν τα χρήματα τους».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της NEL Lines (το πλήρωμα του πλοίου «Ταξιάρχης» της συγκεκριμένης εταιρείας προχώρησε τη Δευτέρα σε επίσχεση εργασίας με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί το προγραμματισμένο δρομολόγιό του από Λαύριο για Άγιο Ευστράτιο – Λήμνο – Καβάλα) ο κ. Δρίτσας υπογράμμισε ότι «είναι όντως μία εταιρεία που όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις συμβατικές της υποχρεώσεις προς τους εργαζομένους, αλλά ούτε και στις συμβατικές υποχρεώσεις για την εκτέλεση των δρομολογίων. Είναι ανοιχτή η διαδικασία.

Όμως, προσέξτε. Αυτά τα πράγματα δεν είναι απλά. Για το υπουργείο και για εμένα είναι πολύ εύκολο να κινήσω με αυστηρότητα πάρα πολλές διαδικασίες. Όταν όμως η κίνηση αυτών των διαδικασιών σημαίνει ότι μειώνεται και παραπέρα ο ήδη μειωμένος ακτοπλοϊκός στόλος ή όταν οριστικά μπαίνουν στην ανεργία οι εργαζόμενοι, τότε αυτά τα ζητήματα κανείς πρέπει να τα σκέφτεται σφαιρικά και τα αντιμετωπίζει με τη σοβαρότητα που τους πρέπει. Και εμείς αυτό ακριβώς κάνουμε».

Επεσήμανε επιπλέον ότι «έχουμε εξαγγείλει την πρόθεση, την απόφαση, αλλά και την προετοιμασία μας για την κατάθεση μίας πρότασης και την έναρξη ενός ευρύτατου διαλόγου τοπικών κοινωνιών, επιμελητηρίων, επιβατών, εργαζομένων και ακτοπλόων για τη σοβαρή και ριζική αναμόρφωση του ακτοπλοϊκού συστήματος και του θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας».

Και συμπλήρωσε: «Εμείς σίγουρα θέλουμε να δώσουμε άλλες δυνατότητες. Αλλά ξέρετε ότι έχουμε τα παραδείγματα και την εμπειρία των εταιρειών λαϊκής βάσης. Δυστυχώς απέτυχαν, υπονομεύτηκαν, συγκρούστηκαν με συμφέροντα, δεν στηρίχθηκαν σε καλή βάση. Αυτή την εμπειρία και τη θετική, αλλά την αρνητική, οφείλουμε να την πάρουμε υπόψη μας. Χρειαζόμαστε πράγματι ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, γιατί είναι δημόσιο αγαθό η ακτοπλοΐα. Όμως, αυτό προϋποθέτει ένα σχέδιο, προϋποθέτει λύσεις, προϋποθέτει κεφάλαια, προϋποθέτει πλοία, προϋποθέτει κοινωνία που θα στηρίζει αυτή τη διαδικασία και σ’ αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να ανοίξουμε μια συζήτηση».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου