ΕΛΛΑΔΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: Έχουμε σχέδιο για την λήξη της ταλαιπωρίας

άδωνις-γεωργιάδης-έχουμε-σχέδιο-για-τ-554091

«Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται» ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναφορικά με την απεργία των ιατρών του ΕΟΠΥΥ ενώ παράλληλα παρουσίασε τις επόμενες κινήσεις του υπουργείου προκειμένου να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασθενών.

Ενημερώνοντας τα μέλη της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει απόφαση που θα αυξάνει το πλαφόν μηνιαίων ραντεβού που μπορούν να κάνουν οι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό ιατροί από 200 σε 300 ραντεβού το μήνα και εφόσον υπάρξει ανάγκη σε 400 προκειμένου όπως είπε «να καλυφθούν και τα πρωινά ραντεβού». Πρόσθεσε ότι «θα υπάρξουν νέες συμβάσεις για συμβεβλημένους ιατρούς» ενώ σημείωσε ότι οργανώνεται η μεταφορά επειγόντων περιστατικών της πρωτοβάθμιας υγείας στα νοσοκομεία.

Επιπροσθέτως, εξήγησε ότι με τα πολυιατρεία κλειστά λόγω απεργίας δίνεται η δυνατότητα να τρέξει με ταχύτερους ρυθμούς η μεταρρύθμιση ενώ επιτέθηκε στους απεργούς λέγοντας ότι «δεν προσέρχονται σε διάλογο και εκβιάζουν να τους υπογράψουμε την εξαίρεση από την κινητικότητα. Η χώρα είναι σε συγκεκριμένη θέση και εκβιασμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί».
Καλούμενος δε να απαντήσει για το αν ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις σε ιατρικό προσωπικό στον ΕΟΠΥΥ – δήλωση που θα εκτόνωνε την κατάσταση – εξήγησε ότι τέτοια δέσμευση δεν μπορεί να πάρει.

Σημείωσε ότι «Θέλουμε να φτιάξαμε ενιαίο σύστημα καθολικού χαρακτήρα που θα αποτελεί ανάσχεση μεταξύ της απευθείας εισαγωγής ασθενών στα 2βάθμια νοσοκομεία και αυτό θα γίνει με οικογενειακό ιατρό» και εξήγησε ότι αυτό αποτέλεσε την αιτία της σύγκρουσης καθώς «ο οικογενειακός ιατρός θα είναι ο βασικός υπεύθυνος για το που θα μεταφερθεί ο ασθενής. Εξηγήσαμε ότι δεν θέλουμε να κατευθυνθούμε στο βρετανικό σύστημα που είναι σωστό – το δημόσιο πληρώνει μόνο με παραπεμπτικό από οικογενειακό ιατρό – και σχεδιάζουμε πιο ανοικτό σύστημα για να έχει θέση ο ειδικευμένος συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ιατρός. Φτάσαμε όμως στο σημείο όπου η χαρτογράφηση των ιατρών έδειξε ότι έχουμε: 1.216 μόνιμους ιατρούς και άλλους 2.323 με άλλες ειδικότητες. Όλοι αυτοί, περίπου 3.500 μπορούν να μείνουν στην πρωτοβάθμια υγεία ως οικογενειακοί ιατροί.

Υπάρχει και ο δεύτερος πίνακας της Task force με ειδικότητες που πρέπει να πάνε στην 2βάθμια υγεία. Πρόκειται για 2.246 ιατρούς (αλλεργιολόγοι, γυναικολόγοι, πλαστικοί χειρουργοί, ΩΡΛ, οφθαλμολόγοι κλπ) που δεν χρειάζονται στον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου οργανισμού υγείας οι ειδικότητες αυτές δεν μπορούν ν είναι στην πρωτοβάθμια υγεία». «Τέθηκε το ερώτημα τι θα γίνει με τους 2.246 ιατρούς. Θα πάνε απευθείας στα νοσοκομεία;» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε «Ο πρόεδρος των Ιατρών είπε ότι δεν μπορούν να πάνε σε νοσοκομεία μετά απο 20 χρόνια στην πρωτοβάθμια. Δεν μπορούμε να πάρουμε την πολιτική ευθύνη. Πρέπει να περάσουν από διαδικασία κρίσεως για το αν για παράδειγμα οι χειρουργοί μπορούν να χειρουργήσουν. Είπαμε λοιπόν να έχουμε αξιολογική διαδικασία και στην συνέχεια όσοι περνούν με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση να πανε στα νοσοκομεία». Σημείωσε δε ότι η αφορμή για την πυροδότηση των απεργιών δόθηκε από δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη περι συμμετοχής του ΕΟΠΥΥ στο πρόγραμμα κινητικότητας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου