ΕΛΛΑΔΑ

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής

συνεδριάζει-το-συμβούλιο-προσφυγική-55214

Με φόντο την κατάσταση που επικρατεί κυρίως στην Ειδομένη και τον Πειραιά, συνέρχεται το Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε πρώτη συνεδρίαση μετά την έκδοση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τη συγκρότησή του.

Πάντως, στον Πειραιά οι ροές παρουσιάζουν μείωση, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της καταμέτρησης του Λιμενικού- βρίσκονται περίπου 4.500 άνθρωποι.

Με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, εθελοντές δικηγόροι πιθανόν από το Σάββατο, με τη βοήθεια μεταφραστών θα μπορούν να δίνουν πληροφορίες προς τους πρόσφυγες για το πώς μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους και τι έγγραφα απαιτούνται.

Αντικείμενο της συνεδρίασης του Συμβουλίου θα είναι τα αναγκαία βήματα και οι απαιτούμενες ενέργειες για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και την υλοποίηση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες.

Έργο του παραπάνω Κυβερνητικού Συμβουλίου, είναι ο συντονισμός της διαλειτουργικότητας των συναρμόδιων πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, φορεών και υπηρεσιών, η αναληψη πρωτοβουλιών, η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων και αποφάσεων για τη συγκρότηση επιχειρησιακών και επιτελικών ομάδων, με στόχο την εφαρμογή της προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε ότι αναστέλλει μέρος των δραστηριοτήτων που είχε αναπτύξει στα ελληνικά νησιά.

Μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας «οι χώροι αυτοί μετατρέπονται τώρα σε κέντρα κράτησης. Αναλόγως, και σύμφωνα με την πολιτική μας ενάντια στην υποχρεωτική κράτηση, έχουμε διακόψει ορισμένες από τις δράσεις μας σε όλα τα κλειστά κέντρα στα νησιά, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών μετακίνησης από και προς τους χώρους αυτούς» ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία.

Αλλά και οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ανακοίνωσαν ότι σταματούν όλες τις δραστηριότητες που συνδέονται με τα hotspots στη Λέσβο και τη Σάμο.

Στις δραστηριότητες αυτές εντάσσονται η μεταφορά των προσφύγων στα κέντρα και η λειτουργία των ιατρικών κλινικών στο εσωτερικό τους.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου